Velika Britanija je primorana da poništi smanjenje poreza za one koji zarađuju najviše

Porez
14 komentara

Vlada Velike Britanije će odustati od svog plana za smanjenje porezne stope za one koji najviše zarađuju, što je bila najmanje popularna mjera u novonajavljenom ”mini-budžetu”, nakon reakcije javnosti i preokreta na tržištu. Taj je potez u ponedjeljak najavio ministar finansija Kwasi Kwarteng.

„Jasno je da je ukidanje poreske stope od 45 % postalo odvraćanje pažnje od naše glavne misije da se uhvati u koštac s izazovima s kojima se suočava naša ekonomija. Kao rezultat toga, najavljujem da ne nastavljamo sa ukidanjem poreske stope od 45 %. Shvatili smo i slušali smo”, rekao je Kwarteng u izjavi.

Nova vlada Ujedinjenog Kraljevstva, na čelu s premijerkom Liz Truss, najavila je paket smanjenja poreza i poticaja za ulaganja nazvan ”mini-budžetom” 23. septembra. Međutim, Trussina vlastita Konzervativna stranka, javnost i te mjere loše su primili finansijskim tržištima. Paket je trebao biti finansiran državnim zaduživanjem, ali ni Truss ni Kwarteng nisu objasnili kako će se to učiniti.

Dio plana je bio da se najviša stopa poreza plaćena na prihode iznad 150.000 funti (166.770 dolara) snizi sa 45 % na 40 %. Ubrzo je postala najmanje popularna mjera usred krize troškova života koja bjesni u zemlji.

Brojni visoki zakonodavci javno su osudili ovu politiku, rekavši da bi smanjenje državne potrošnje i povećanje zaduživanja za finansiranje smanjenja poreza za bogate bilo politički rizično.

Nakon objave mini budžeta, britanska funta sterlinga je pala na najniži nivo svih vremena, a britanske državne obveznice su počele da se rasprodaju po istorijskoj stopi. Banka Engleske je morala da se uključi sa programom privremene kupovine od 65 milijardi funti (73 milijarde dolara) kako bi smirila tržišta.

Funta je skočila u ponedjeljak ujutro nakon što su se prvi put pojavili izvještaji o poništavanju smanjenja poreza. Izgubio je neke od dobitaka nakon što su vijesti potvrđene, ali je i dalje trgovao u porastu od 0,6 % na 1,123 dolara u 08:40 GMT.

Liz TrussnovacporezVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
1 godina prije

Nije moralno i po zakonu jer zakon vrijedi za SVE! Ne mogu bogati plaćati dva poreza.

Tupko Glupko
1 godina prije

Liz Truss bi mogla postati prošlost do proljeća.
Naravno, ako se Britanci, odnosno njihovi predstavnici odluče na izvanredne izbore.

Tek što je počela donašati odluke, funta pala na najniži nivo svih vremena.
Još će ona imati ovakvih bisera.

Eliti iz sjene odgovara.
Rasturila je jedan brak kada se počela karati sa svojim političkim poltronom Markom Fieldom kada je bila u političkom usponu, što ne bi razjebala i britansku ekonomiju? 😀

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Da će Liz Truss trajati do Božića ove godine, veli The Independent.
Šteta da ne potraje duže…
Onako sposobna mogla bi od onog šta mu peglaju špigete, učinit posljednjeg kralja Škotske.

P.S.
“Mogu li unaprijed naručiti hitnu pomoć za 5-ti listopada? Očekujem bolove u prsima kad vidim svoj novi račun za struju.”
Del Boy

tihobl
1 godina prije

Ova odluka joj je na mjestu. Nema smisla da jadni lordovi placaju duplo veci porez od ostalih. Zar nismo svi jednaki pred zakonom?

Max
1 godina prije

Vlada se nastoji dodvorit bogatima,

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Bogatima treba oduzeti bogatstvo jer se bogatstvo nemože steći časnim i poštenim radom. Pretci Lordova su bili najveći pljačkaši i vođe paravojnih formacija koje su se borile za kralja, zato su dobili titule lordova.

Vojni analitičar
1 godina prije

…ministar finansija Kwasi Kwarteng…
Kladim se da su preci ovog tipičnog britanskog gentlemana i ministra naselili na otok još davno prije dolaska Willliama Osvajača.

hihi
1 godina prije

mene vise zanima stanje na frontu
i u moskvi
i u mariupolu
i u hersonu

Promatrac
1 godina prije

Šteta što se premalo piše o tržištimai što nedostaje analitika jer se ogromne stvari sada događaju. U posljednih 100 godina tržište je imalo tek 5 kataklizmičkih scenarija. Pred jednim takvim se nalazimo što je vidljivo na mjesećnom grafu S&P 500. Nakon pada ispod 21 mjesećnog prosjeka i potvrde istog, kreiran je “kiss of death” signal koji nam nagovješćuje da nakon kratkoročnog mini rally-a, slijedi sunovrat tržišta i najizglednije dugoročan bear market. Svi su izgledi da se recesija pretvori u ekonomsku depresiju. Otpuštanje likvidnosti od strane BoE 8nedavno i BoJ) samo s fundamentalne strane potvrđuje ono što čitamo na tržištu. U uvjetima kad se kvanitativnim zatezanjem središnje banke bore s inflatornim pritiskom, povečanje likvidnosti tržišta može samo pratiti kratkoročni rast i multipliciranje postojećeg problema koje se ubojito nazad vraća u ekonomske trendove. Još je veći problem na ozorju budu li najveće komerccijalne banke EU zahvaćane. ECB bi bio primoran daleko značajnije… Čitaj više »

rade
1 godina prije

Stavis jednu glupacu na mjesto premijera,i ona odmah potkopa sopstvenu valutu,i napravi nemir u finansijskom sektoru.Ova je prosla skoro sva britanska ministarstva i jos uvijek nema pojma sa zivotom,ko je glup glup je.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI