Česte pogreške prilikom korištenja perilice posuđa

0
0

Malo tko od nas odrastao je s perilicom posuđa u kućanstvu, pa nam taj uređaj nije od malena poznat. Mnogi smo učili na vlastitim pogreškama. Najčešći primjer pogreške je stavljanje običnog deterdženta za posuđe očekujući da će napraviti jednak posao kao tablete za perilicu. Oni koji su to pokušali, naučili su na vlastitoj koži veliku lekciju kada je perilica „podivljala“ i sasvim pokrila kuhinjski pod pjenom od sapunice. Osim ovog ekstremnog primjera, postoje još i neke finese kod korištenja ovoga kućnog uređaja za koje ni oni iskusni možda nisu čuli.

Gotovo svi, i eksperti i novopridošlice jednako, rade nekoliko pogrešaka prilikom uporabe perilice posuđa. Prikupili smo one najčešće.

Posude stavljate na pogrešno mjesto

Velike ravne pladnjeve i tave treba stavljati s boka donje ladice, nikada naprijed. U protivnom ćete prepriječiti put raspršivanju deterženta koji se nalazi u vratima. Gornja ručkica perilice je glavni razlog zašto vaše prljavo posuđe izlazi iz nje čisto. Vaš je zadatak da složite svaku zdjelu na način da ta ručkica može do nje doprijeti i da ne pretrpavate perilicu s viškom posuđa. U protivnom ćete morati ponovno sve ispirati ili uključiti perilicu još jedanput.

Ne sortirate pribor za jelo

Ovo nije velika pogreška, ali otežava stvari kod slaganja na mjesto. U posudicu za pribor za jelo rasporedite po odjeljcima velike žlice s velikim žlicama, male s malima, noževe s noževima itd. Vađenje i raspoređivanje posuđa nakon pranja će vam biti lakše i brže.

Ostavljate sljubljene žlice

Možda slaganje žlica jednih u druge oslobađa prostor, ali to ujedno znači i da voda i deterdžent ne mogu očistiti prostor između njih. Možda biste ih mogli naizmjenično držati neke za dolje, neke za gore.

Perete kvalitetne noževe u perilici

Ukoliko imate kvalitetne noževe za koje želite da takvi i ostanu, držite ih podalje od perilice posuđa. Abrazivni deterdženti i visoka temperatura, skupa s dodirivanjem s drugim predmetima u perilici otupljuje i rade krhotine na oštrici.

Prvu praznite gornju ladicu

U svijetu kućanskih poslova postoji nekoliko iritantnih i repetirajućih situacija. Jedna od njih je gubljenje jedne čarape, a druga, jednako česta, okretanje šalica za vrijeme pranja u kojima se potom skupi zaostala voda od ispiranja. Kako ne biste morali pokrenuti još jedan ciklus pranja kada se ta voda prospe preko cijele perilice, ispraznite ipak prvo donju ladicu, pa poslije prijeđite na gornju razinu.

Punite perilicu pomalo

Nitko ne želi gledati prljavo posuđe u sudoperu, ali najbolja strategija za učinkovito punjenje je da posuđe odjednom složite u perilicu. Na taj način optimalno koristite sav prostor perilice – jer započnete s najvećim komadima, tipa loncima, a potom popunjavate preostalo mjesto s manjim posuđem. Ove savjete možete pronaći i u uputama za uporabu od proizvođača uređaja.

mali savjetiPerilica posuđaPosuđe
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI