Facebook će početi obavljati ”provjeravanje činjenica” u vezi s objavama korisnika o klimatskim promjenama

Facebook
11 komentara

Facebook će početi označavati neke objave o klimatskim promjenama slično kao što je označavao objave koje govore o plandemiji koronavirusa i nedavnim izborima, objavila je tvrtka u veljači.

Oznake će korisnike usmjeravati na Informacijski centar za klimatske znanosti platforme, postojeće središte koje uključuje članke i podatke koji “razotkrivaju uobičajene klimatske mitove”. Stručnjaci sa Sveučilišta George Mason, Yale Program on Climate Communication i Sveučilišta Cambridge nadgledat će program. Oznake su dodatak trenutnoj praksi Facebooka označavanja objava s dezinformacijama o klimatskim promjenama. Za sada će se oznake pojavljivati na postovima u Ujedinjenom Kraljevstvu. Uskoro će doći u više zemalja, uključujući Sjedinjene Države.

Ovo ažuriranje predstavlja najnoviji pokušaj Facebooka da eliminira laži o klimatskim promjenama kao da prihvaća svoju ulogu arbitra istine. Prethodno je osnivač i glavni izvršni direktor Mark Zuckerberg rekao da tvrtka mora ukinuti reguliranje govora na internetu nakon što je bivši predsjednik Donald Trump optužio Twitter za cenzuru. Sada, Zuckerberg je ustvrdio da je najbolji način da se spriječi širenje dezinformacija na Facebooku ne samo označiti i ukloniti obmanjujuće objave, već i ponuditi korisnicima točne informacije iz vjerodostojnih izvora.

Facebook nastavlja sa svojim proteklim strategijama

Facebookova strategija za borbu protiv takozvanih dezinformacija o klimatskim promjenama nije različita od onoga što je učinio u vezi s mitovima oko pandemije koronavirusa. Počevši od ožujka, platforma je stavila provjerene informacije o virusu na vrh korisničkih obavijesti s vijestima u pokušaju ”zaustavljanja širenja zavaravajućeg sadržaja” mrežom.

Čini se da je novo ažuriranje odgovor na pozive zakonodavaca Facebooku da poduzme više koraka u sprječavanju širenja dezinformacija o klimatskim promjenama na platformi.

Prije više od godinu dana neki američki senatori, uključujući demokratkinju Elizabeth Warren, rekli su da nijedna tvrtka ne bi trebala biti prevelika ili previše moćna da bi se smatrala odgovornom za svoju ulogu u klimatskoj krizi. Facebook nije iznimka.

Senatori su zahtijevali da Facebook odgovori na pitanja o svojim politikama provjere činjenica nakon što je otkriveno da je poništio odluku svojih provjeravača činjenica da su autorski članak označili “lažnim” zbog uključivanja navodno netočnih informacija o klimatskim promjenama. Prema trenutnim smjernicama, komentari su izuzeti od provjere činjenica.

Nadalje, glasnogovornici Facebooka od tada su tvrdili da “govor političara” nije podoban za provjeru činjenica.

Facebook se ponovno našao u vrućim vodama nakon što je počeo uklanjati milijune objava s lažnim informacijama i podacima o pandemiji koronavirusa, uključujući i Trumpovu. U svom postu Trump je rekao da zemlja uči živjeti s COVIDOM-19 na isti način na koji je naučila živjeti s gripom. Facebookov menadžer za komunikaciju s politikom, Andy Stone, rekao je da brišu lažne informacije o težini bolesti.

Prošle godine Facebook je, s konkurentskom platformom Twitter, također suspendirao Trumpov račun nakon vijesti da je Trump ”sankcionirao” napad na američki Kapitol.

Ali ova nova situacija je drugačija. Sander van der Linden, profesor socijalne psihologije na Sveučilištu Cambridge, rekao je da je Facebook sada u jedinstvenoj poziciji da se suprotstavi online dezinformacijama. Novi Informacijski centar za klimatske znanosti ključan je korak prema razotkrivanju “opasnih neistina”, dodao je.

CenzuraKlimatske vijestiPlandemija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zoki
1 godina prije

Ove godine imamo pozare gdje nikad nisu bili, zahvaljuci placenicima i sljedbenicima WEFa i agende elita. Kontrolom medija i agendom Velikog reseta o klimatskim promjenama, podmetnuti pozari u prirodi sirom svijeta kao i fabrikama hrane su samo jedan od planiranih koraka Schwaba i Co. Vec se nametnuo narativ da sve preko 30C je toplotni val, ili udar, ili nepodnosljivost i opasnost za cijepljene.

Blaž
1 godina prije

Ministarstvo istine?

Emiliano Zapata
1 godina prije

E da ja imam neku mrezu bilo bi obratno, ovako neka rade svojim klijentima sta god hoce, a kad ja budem imao svoju ja cu obrnuto pa neka svako ide gdje mu mjesto!

Zoran
1 godina prije

Uvodjenje. staljinizma.

borjana
1 godina prije

Da, i naš se premijer jasno i nedvosmisleno oćitovao o ovogodisnjim požarima u nas i da smo protiv klimatskih promjena bespomoćni. Mi to najbolje znamo, jer u nas prije nikada nije bilo nikakvih požara, a kanaderi su nabavljeni iskljućivo jer se tada već znalo da nam stižu požari sa klimatskim promjenama. Sada mogu naistrag biti dekonzervirani i spremni za uporabu. Jedna od istina koja ni po najžešćim FB cenzurama ne može biti osporena, a mi smo svjedoci te istine.

Jomla
1 godina prije

Činjenica je nešto što ne podliježe promjeni, dakle konstanta. Barem bi trebalo biti tako. “Činjenice” kojima barataju FB i slična žgadija spadaju u varijable, promjenjive, te stoga nisu činjenice!
Što reći, kakvu poluku posrati?

Max
1 godina prije

Fejsbuk je špijunski alat, i nije sankconirao nego odobrio.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI