Google “Wi-Spy” skandal blizu rješenja, poravnanje od samo 13 miliona dolara!?

Google car Street View
2 komentara

Desetine miliona ljudi je možda pogođeno ovim skandalom i postojala su očekivanja da će kompanija Google biti primorana da plati milijarde dolara oštećenim pojedincima.

Google je konačno postigao sporazum sa američkom vladom oko skandala “Wi-Spy” (Wi-špijun) koji je bio okarakterisan kao najveći skandal prisluškivanja u američkoj istoriji prema kojem će kompanija platiti samo 13 miliona dolara na ime odštete.

Tužba je počela 2010. godine, nakon što su otkrivena vozila koja je Google koristio za svoj projekat mapiranja, Street View a koja su skupljala E-poštu, lozinke i druge povjerljive podatke sa nezaštićenih Wi-Fi mreža.

Google je neuspješno pokušavao blokirati tužbu, tvrdeći da federalni Zakon o prisluškivanju koji zabranjuje neovlašteno presretanje elektronskih komunikacija nije moguće primjeniti na njegovo prikupljanje podataka sa Street View-a. Zaista je bilo legalno prikupljanje podataka sa otvorenih Wi-Fi mreža kompatabilnim sa FM/AM radio transmiterima.

Međutim, u okviru dogovora od 19. jula, koji još uvjek čeka sudsko odobrenje, vlasnici Wi-Fi mreža koji su oštećeni ovim skandalom neće primiti nikakve isplate na svoje račune, budući da će sva preostala novčana sredstva po isplati sudskih troškova biti podjeljena grupama za zastupanje privatnosti potrošača koje su pokrenule sudski postupak.

Svi podaci koje Google posjeduje a da su prikupljeni na ovaj način moraće biti izbrisani.

Google opravdava beznačajnu isplatu, koja predstavlja 1/6 prihoda koju njegova matična kompanija Alphabet Inc. ostvaruje za jedan dan – na osnovu toga bilo bi teško identifikovati pogođene osobe nakon toliko dugo vremena.

Argument je prihvaćen od strane advokata tužilaštva koji se plaše da bi njihovi klijenti mogli izgubiti slučaj ako bi dalje insistirali na isplatama. Tužilaštvo takođe tvrdi da će ova nagodba djelovati kao sredstvo odvraćanja od nekih novih sličnih postupaka američke kompanije.

Sputniknews

Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tomica
3 godine prije

Za ovakve postupke i zlouporabe bi trebalo uvesti drakonske kazne. Kao što liječnik ili advokat može izgubiti pravo da se bavi svojim poslom tako bi i njima trebalo uvesti ista pravila.

nessy
3 godine prije

“Tužilaštvo takođe tvrdi da će ova nagodba djelovati kao sredstvo odvraćanja od nekih novih sličnih postupaka američke kompanije.”
Je, je, hoce sigurno. Ovo je kao da me policajac za prolaz kroz crveno svjetlo, kazni sa 1.50 kn, da mi ne bi palo na pamet ponovo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI