fbpx

Indija otkriva ambiciozan plan da postane globalno čvorište za proizvodnju tehnologija

Indija - proizvodnja tehnologije

Globalne kompanije su dobrodošle da se uključe u indijske resurse, uključujući IT i ljudski kapital, izjavio je ministar tehnologije ubrzo nakon što je New Delhi otkrio višemilionski podsticaj za proizvodnju elektronike.

Ministar IT i telekomunikacija Ravi Shankar Prasad rekao je da je šema koju je indijska vlada predstavila ranije ove sedmice usmjerena ka tome da zemlja postane „veliko središte elektronske proizvodnje“.

“IT snaga, softer snaga, snaga za pokretanje, ljudski resurs – svi su dostupni u izobilju da ih proizvođači iskoriste … Svaka kompanija koja želi da se preseli u Indiju je dobrodošla”, rekao je, dodajući da će New Delhi olakšati ove napore.

U utorak je vlada predstavila tri šeme ukupne vrijednosti 500 milijardi rupija (6,6 milijardi USD) kako bi privukle značajne investicije, pojačale proizvodnju komponenata i, što je najvažnije, dovele vodeće proizvođače pametnih telefona u zemlju. Jedna od inicijativa je predviđena za širenje podsticaja od četiri do šest procenata na inkrementalnu prodaju robe koja se proizvodi lokalno tokom pet godina.

Zemlja je dugo pokušavala da postane globalno čvorište za proizvodnju. Premijerka Narendra Modi pokrenula je kampanju „Make in India“ u tu svrhu 2014. godine, a Indija je nedavno pojačala napore usred eskaliranja tenzija između Kine i SAD.

Neki analitičari smatraju nedavno predstavljene šeme kao još jedan primjer želje Indije da postane alternativa Kini.

Međutim, Prasad je naglasio da “Make in India” nije usmjeren protiv bilo koje zemlje, već da država želi postati konkurentni igrač u globalnoj ekonomiji.

„Kada govorimo o „Make in India “, to ne znači da je Indija izolovana. To znači Indiju koja postaje globalno konkurentna, kao partner globalne ekonomije – bogatstvo Indije u službi globalne imovine “, rekao je Prasad.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
zlatan
Gost
zlatan
5 mjeseci prije

Hm, od kada je to gospodin Narendra Modi, žena? U tekstu piše premijerka………….hahhaaa. Ma sve ok, znam da ne znate puno o Svijetu oko sebe, ali da je Modi premijerka (žena), e to je već previše.
Usput, aktualni premijer Indijske Unije (saveza indijskih država), nije oženjen i nikada nije imao i nema djecu!

Armagedon
Gost
Armagedon
5 mjeseci prije

Dali je to jedan od razloga zaostravanje odnosa Kine i Indije ?

Situacija sve vise zaostrava ,
L .R. Grcka Turska je pred sukobom bilo bi interesantno neku analizu dole se izgleda dobro kuha.
izjava Grckog , mislim ministara : spremni smo sa sukob s Turskom

Promatrač
Gost
Promatrač
5 mjeseci prije

grčka postoji davno prije turčina. u svojoj istoriji nije pravila zlo koliko turska u tih par godina postojanja.

zlatan
Gost
zlatan
5 mjeseci prije

TIHOBOL, ma neće Turska izgubiti Istanbul, ipak neće. Ne smijemo zaboraviti da u samom Istanbulu danas živi više ljudi nego u cijeloj Grčkoj!
Cijela Grčka ima nepunih 11 milijuna (godine 2018-te 10,7 milijuna) stanovnika, a sam grad Istanbul ima preko 15 milijuna stanovnika. Maksimalni promjer po dužini, Istanbula od krajnjeg zapadnog do krajnjeg istočnog dijela kompletne urbane mase grada, doseže skoro 80 km ravna crte. Lako provjeriti na Google earthu!

tihobl
Gost
tihobl
5 mjeseci prije

Zlatane prije 100 godina je dogovoreno da truci izgube Bosfor. Padom ruske carevine englezi su skontali da im se vise isplati nedrzati se dogovora i ostaviti izvor nestabilnosti kojeg mogu potpaliti po potrebi. Poslije WWI zaribali su grke i kurde, a sad ih drze na kratkom lancu i koriste po potrebi protiv Turske. Nikad ne podcjenjuj Engleze i njihove gorile bez mozga (amere, kanadjane i australce).

zlatan
Gost
zlatan
5 mjeseci prije

TIHO, a Istanbul, nekadašnji Konstantinopolj, Bizantijum i tko zna koliko je taj grad imao imena kroz svoju dugu povijest, turski, preciznije osmanski grad je, od daleke 1453 godine. I svakome treba biti jasno, njihov će i ostati.
Kao što recimo uralsko gorje, nije bilo rusko sve do 15-tog stoljeća, ma tek od 16-tog. Teško je vjerovati da će Rusi napustiti Ural. Ni prostor iza Urala, jer nepregledna sibirska prostranstva, Rusi i ostali narodi tada narastajućeg carstva, taj su prostor počeli osvajati tek 1580-te godine.
Nismo ni mi oduvijek na ovome dijelu Evrope. Nećemo se ni mi iseliti. I kuda bi otišli?
Preporučam spuštanje na zemlju.

Max
Member
Max
5 mjeseci prije

Indijci imaju pravo praviti planove s kojim uspjehom druga je stvar. A Neandra Modi je premijer a ne premijerka.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik