Iskopan čudesni meteorit od 477 kg u departmanu Aube koji je pao prije 55.000 godina

Meteorit - Kometa

Iako je mjesto Saint-Aubin u Aubeu već dugo poznato po meteoritima na svom tlu, otkrića ostvarena od ožujka do listopada 2018. oduzimaju dah. Među novim otkrivenim meteoritima je i blok-čudovište od 477 kg, najveći meteor pronađen u Francuskoj.

Skriveni jedan metar pod zemljom već 55.000 godina na eliptičnom području 1100 x 900 metara, meteoriti su, zahvaljujući znanstvenicima, konačno ugledali svjetlost dana. Ukupna težina iskopanih meteorita iznosi blizu 7 tona. Treba napomenuti da je mjesto odavno poznato po meteoritima. Već 1968. godine na istom mjestu je otkriven prvi meteorit.

Istraživanje pomoću novih još ne komercijaliziranih detektora, 3. listopada ove godine omogućila su pronalazak i iskopavanje najvećeg od 123 meteorita težine 477 kg.

Željezo, nikal, kobalt i fosfor, tvore ovaj čudesni meteorit. Kemijskom analizom Emmanuela Dransarta, 88% meteorita čini željezo, a ostalih 11,8% nikal, kobalt i fosfor.  Radi se o interesantnom otkriću zbog kojeg će jedan dio meteorita biti prebačen u Prirodno-povijesni nacionalni muzej, koji već posjeduje najveću i najljepšu kolekciju meteorita na svijetu.

Čudesni meteorit u Francuskoj

Čudesni meteorit u Francuskoj

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Edo
Gost
Edo

Meteorit, težine 477kg, na 1 metar dubine? Pa to čudo bi valjda napravilo krater malo dublji od metar?

Ante
Gost
Ante

Kada je pao taj meteorit vjerojatno je napravio veliki krater koji se sa vremenom stopio sa okolinom. Vjerojatno je dubina bila veća na mjestu udara, ali kada je nastao krater meteor je ostao na jedan metar dubine ostala zemlja se raspršila.

L. R.
Admin

Pročitali smo malo detaljnije. Na tom mjestu ima puno malih meteorita. Izgleda da je jedan veći eksplodirao u zraku i da nije ni dodirunuo zemlju, nego su njegovi ostaci popadali.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@L.R.
Pao prije 55 000 g.
Poslijepodne ili predvecer?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

477kg. je vise od 57kg,
a 1metar duze od Mikrona?

kiki
Gost
kiki

Mlađahni crni mladići i makaron se grle i gledaju na jednom od onih otoka koji su bivši francuski posjed…isplati se pronać sliku na netu. 😉

Perica
Gost
Perica

Moj pra pra pra deda je “dojahao” na njemu

Sarka
Gost
Sarka

Čukun,čukundeda Milutin?
Prvi Srbin?

shumadinac
Gost
shumadinac

Eeeeee – da je dijamant…

Sardelino
Gost
Sardelino

Pa i ne vrijedi puno manje od dijamanta iste težine. Možda čak i više.

Dean
Gost
Dean

Dok ga neki mali cigo ne mazne i proda u 0.80€/kg, pa i ispod cijene da se ne pita za podrijetlo. Šta dete zna što je pola tone, uzme i nosi 😀

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@shumadinac:
Ni eeeee nije hhhhh!

velebit2
Gost
velebit2

komad željeza teško da može biti čudesan, možda u doba faraona ali danas….

Običan tip
Gost
Običan tip

Mene zanima samo kako neteorit uvijek pogodi u krater?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik