fbpx

Najstariji krater meteorita na Zemlji identificiran pomoću ekstrakcije drevnih kristala

Yarrabubba krater

Meteoritima se često pripisuju značajne klimatske promjene u Zemljinoj povijesti, ponajviše u razdoblju kreda-paleogen, kada je došlo do izumiranja dinosaura.

Znanstvenici su identificirali najstarije područje udara na Zemlji u studiji objavljenoj u utorak, koju je prije više od dvije milijarde godina formirao meteorit.

Prema novom istraživanju, krater Yarrabubba širok je oko 65 km i nalazi se u Zapadnoj Australiji, riječ je ujedno o najstarijoj je udarnoj strukturi na svijetu.

Yarrabubba je godinama proglašavan jednim od najstarijih kratera na svijetu. Međutim, Timmons Erickson, znanstvenik iz NASA-inog svemirskog centra Johnson, utvrdio je točan datum nastanka.

Studija, koja je u utorak objavljena u časopisu Nature Communications, otkrila je da taj datum produžava “zemaljski rekord nastanka kratera za 200 milijuna godina” i pokazuje potencijal otkrivanja drugih drevnih struktura udara u pejzažima sličnim krateru Yarrabubba, rekao je Ericksonov tim.

Uspjeli su identificirati točno podrijetlo izvlačenjem uzoraka cirkona i monazita iz baze mjesta, koji su se iskristalizirali od udara između svemirske stijene i zemlje.

Erickson i njegovi kolege utvrdili su da meteorit koji je pogodio Zemlju i formirao krater, imao promjer od oko nekoliko kilometara.

Znanstvenici su procijenili starost kristala korištenjem urana i olova, a rezultati su potvrdili da je krater stariji 100 stotina milijuna godina od ostalih drevnih kratera poput Južno Afričkog Vredefort Dome ili strukture Sudburyja u Kanadi.

Krater je nastao utjecajem izvanzemaljske stijene prije otprilike 2,229 milijardi godina, događaja koji je možda u tom vremenskom razdoblju doveo do transformativnih klimatskih promjena.

„Učinci udara meteora već su dugo prepoznati kao pokretači klimatskih promjena“, tvrdi se u studiji.

“Teško je uspostaviti povezanost između udara i naglašenih promjena atmosfere, oceana, litosfere i života, s izuzetkom utjecaja krede i paleogena”, objašnjeno je u studiji.

Istraživači su primijetili da će povezanost utjecaja udara s topljenjem glečera u istoj eri potaknuti daljnja istraživanja utjecaja meteorita na okoliš.

Utvrđeno je da je meteor Yarrabubbe vjerojatno pogodio Zemlju tijekom ledenog razdoblja, kada su ledenjaci prekrivali Australiju, a Ericksonov tim je modelirao moguće klimatske rezultate tog udara u zemlju pokrivenu ledom i snijegom.

U rezultatu stoji kako je pola milijarde tona vodene pare moglo biti bačeno u atmosferu kao rezultat takvog sudara, čime je izazvano razdoblje zagrijavanja, navodeći primjere prepoznatljivih ledenjaka koji se povlače otprilike u isto vrijeme.

Krateri udara stari više milijardi godina izuzetno su rijetki na Zemlji zbog neprestanog mijenjanja geoloških aktivnosti poput kretanja tektonike ploča i vulkanske aktivnosti čime se brišu tragovi drugih udara.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
benty20
Gost
benty20
1 godina prije

2229 MILIJARDI godina??? Ma vidi Boga ti, a nije 2230 milijardi!? Ah, neš ti MILIJARDU godina gore dolje, ista stvar… Znaju li ti stručnjaci koliko iznosi jedna milijarda godina? A oni ih našli ni manje ni više nego 2229!!!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  benty20

Al Gore :
Očekujem ogromne klimatske i porezne promijene
uzrokovane očekivanim meteoritom ”Greta” koji će pasti gore !

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  benty20

A zemlja se formirala pred 4 do 5 milijardi.

kefir
Gost
kefir
1 godina prije

Bitno je da je ilustracija kriva.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik