fbpx

 Specijalna misija za lov na misteriozne svemirske “Putnike” koji vrebaju pod ledenom kapom Antarktika

Pukotina u ledenjaku Antarktika Pine Island

Stotine meteorita, iz razbijenih asteroida, bombardira Zemlju svake godine. Neki od njih potječu od malih planetarnih objekata koji su formirali veće planete kad je naš Sunčev sustav bio mlad, prije otprilike 4,5 milijarde godina. Istraživači se nadaju da bi ti ostaci mogli rasvijetliti to doba.

Ekspedicija izgubljenih meteorita Antarktika, od Britanije se uputila na ledeni kontinent radi pretraživanja udaljenog područja u potrazi za rijetkim stijenama koje bi im mogle dati kemijske i fizičke tragove o tome kako je bilo kad je naš sunčani sustav bio mlad.

Znanstvena stranka sa Sveučilišta u Manchesteru tražit će jednu specifičnu vrstu svemirskih putnika koja se sastoji od takozvanog meteoritskog željeza (legura željeza i nikla). Smatra se da su ove svemirske stijene razbile na male objekte nalik planeti prije nekoliko milijardi godina, a smatra se da ih je teško pronaći jer čine samo 5% meteorita koji padaju na Zemlju svake godine. Njihove kvalitete mogu se mijenjati i zbog kiše i drugih prirodnih okolnosti.

“Ova skupina meteorita ima intrinzični znanstveni interes u tome što nam govore kako su se mala tijela formirala i razvijala u ranom dijelu povijesti Sunčevog sustava – prije oko 4,5 milijarde godina”, otkrila je za Fox News Katherine Joy, specijalistica za meteore, sa Sveučilišta u Manchesteru.

Međutim, to nije lak zadatak, jer se meteoriti rijetko otkrivaju na Antarktiku. Kako sugeriraju istraživači, to se može objasniti visokim temperaturama ovih meteorita, što im olakšava prolazak kroz led. Nadaju se da će se detektori metala odigrati veliku ulogu i pomoći u savladavanju ove poteškoće.

“Pretpostavili smo da ovi željezni meteoriti leže pod površinom leda. Nadamo se da ćemo ih ove sezone moći pronaći korištenjem pristupa koji se temelji na detektoru metala”, rekao je matematičar Geoff Evatt sa sveučilišta u Manchesteru, koji je vodi ekspediciju na Antarktik.

Međutim, ovo ne bi bio običan detektor metala poput onih koji se često viđaju na plažama širom svijeta. Motorne sanjke postavljene su za vuču dva posebno dizajnirana uređaja širokog raspona s detektorima širine pet metara. Svoju pretragu pokreću u blizini planine Shackleton, jugoistočno od mora Weddell – na području koje je od najbliže baze udaljeno 750 km.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Max
Member
Max
1 godina prije

Da se malo našalimo da nije prethodnica izvanzemaljske invazije.

Borg
Gost
Borg
1 godina prije

Kada smo već kod Antarktika, dotakao ga se i Benjamin Fulford danas u svom tjednom izvještaju. Pa ako koga zanima…

https://benjaminfulford.net/2019/12/17/antarctica-under-lockdown-as-secret-space-program-unveiling-begins/

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Cilj, zamisljati duboki svemir prije spavanja…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik