fbpx

Jedan od petero turista u regiji Murmansk dolazi iz Kine

regija Murmansk

Glavna atrakcija kineskim turistima je ledolomac Lenjin, koji je usidren u murskoj luci Murmansk i djeluje kao muzej.

Broj turista iz Kine u Murmanskoj regiji porastao je na 16.000 ljudi u 2019. Svaki peti posjetitelj dolazi iz Kine, izjavio je u ponedjeljak zamjenik guvernera regije Dmitrij Filippov.

“Veliki broj stranaca dolazi iz Azije, a među azijskim zemljama najveći broj čine turisti iz Kine (40%) oko 16.000”, izjava je regionalne vlade.

Nakon četiri godine broj stranih turista u regiji porastao je 2,5 puta – na 67 000 ljudi, s 27 900 u 2015. godini.

Većina turista gravitira skijalištima, prije svega Kirovsku koji leži u podnožju Khibina planina. Popularni su u selo Saami, prirodni rezervat Laponije s prebivalištem oca Mraza (ruska verzija Djeda Božićnjaka), selo Teriberka na Barentsovom moru i Snježno selo u Kirovsku. Glavna atrakcija kineskim turistima bila je simbol sovjetske ere –  ledolomac Lenin, koji je usidren u murskoj luci Murmansk i služi kao muzej.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Željko
Gost
Željko
8 mjeseci prije

Po imenima se zaključuje da je to finsko područje okupirano od ex CCCP!

Zvrk
Gost
Zvrk
8 mjeseci prije

Kojim imenima?!

Čardak
Gost
Čardak
8 mjeseci prije

Saami nisu Finci nego jedan od “drevnih” naroda polarnog kruga. Npr. Inuiti u Kanadi i Aljasci, Grenlandu te Jakuti, Samojedi, Neneci, Eveni, Čukči, Korjaci itd. na prostoru ruskog Arktika i malo južnije.
A da su se prekrajale granice u Murmanskoj Oblasti i osobito Kareliji nitko ne spori… No Rusi čine 89% odnosno 82% stanovništva u tim oblastima. Finci tek 1-2%, Saami <1%, te “Karelijci” u Kareliji oko 7% (oni su Fincima srodan narod)…

Povijest tog područja i međuodnosa tih naroda seže stotinama godina unatrag, a osobito je komplicirana bila tokom švedsko-ruskih teritorijalnih sukoba tokom 17-18.st. Problem koji su Karelijci imali i sa ruskim i švedskim vlastima jest da su ih obje htjeli pokrstiti bilo na pravoslavlje bilo na reformirane katoličke crkve… u cijeloj gunguli na kraju su neki Karelijci odselili dublje u teritorij Rusije tako da još danas žive u Tverskoj oblasti (barem je to jedna teorija). Ništa u povijesti nije toliko jednostrano i jednostavno, a provokatori vole kad je jednostavno, a protiv strane koju oni tog momenta zastupaju.

Kad se ti složiš da Amerikanci Indijancima vrate svu zemlju i resurse koje su uzeli, ja ću se složiti da Rusi “vrate” Kareliju Finskoj, Kurile Japanu i tako dalje…
Sa time da je ipak nemoguce uspoređivati daleko složenije procese u daleko duljoj povijesti Euroazije od jednostavne jednosmjerne pljačke i otimačine u Sjevernoj i Južnoj Americi, i Africi, nakon dolaska europskih kolonijalnih sila.

No što je bilo bilo je. Obostrano. Jer vraćanje unatrag je Pandorina kutija.

Bobi
Gost
Bobi
8 mjeseci prije

Čardak svaka čast! ++++++++++++++++++++++++++

RoPe
Gost
RoPe
8 mjeseci prije

Povecali su i dolaske u Zagreb.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
8 mjeseci prije

To da bi sreli Bandica. Prosle godine 14, a ove predvdjeno 17.

Grunf
Gost
Grunf
8 mjeseci prije

Prvo stoji:„Svaki peti posjetitelj dolazi iz Kine“, a kasnije: „…najveći broj čine turisti iz Kine (40%)“.
Ako je svaki peti, onda je 40%.

Dreamer
Gost
Dreamer
8 mjeseci prije

40% azijskih posjetitelja je iz Kine

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Grunf
Ne budi sitnicav, ‘ko gleda u 10-20% gore-dole?

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

U, bogati, 16.000 turista? Jos malo, pa ce Rusija moci zivjeti od toga. Za par tisuca godina. Ako nas ne potegne asteroid.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
10
0
()
x