Kina objavila nove video i zvučne snimke slijetanja marsovog rovera, silaska sa platforme i patroliranja Crvenom planetom

Kina-Rover Zhurong na Marsu
9 komentara

Kineska nacionalna svemirska uprava (CNSA) objavila je nekoliko novih snimaka svoje misije Tianwen-1 na Mars, na kojima se vidi slijetanje rovera Zhurong i njegove operacije na površini – neki snimci su sa zvukom.

Prvi video snimak prikazuje slijetanje rovera, od otvaranja padobrana do slijetanja u ravnicu Utopia Planitia na sjevernoj hemisferi Marsa 15. maja.

Drugi, crno-bijeli snimak, napravio je Zhurong na površini i na njemu se nalaze prvi zvuci na Marsu zabilježeni u okviru kineske misije.

Napravljen je još jedan snimak uz upotrebu bežične kamere, što je omogućilo CNSA da prima jedinstvene slike Zhuronga kako polako vozi preko Utopia Planitia kao da ga snima treće lice.

 

Video snimci su vraćeni na Zemlju preko satelita Tianwen-1 koji, u okviru misije, kruži oko Marsa.

Objavama kineske svemirske agencije obilježena je 100. godišnjica osnivanja Kineske komunističke partije, koja se slavi 1. jula.

Kineski naučnici, drugi nakon američkih kolega koji su spustili rover na Mars, očekuju da će se istraživačko vozilo nastaviti kretati i prikupljati podatke najmanje 90 dana.

kinamarsMars roverTianwen-1Zhurong
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
2 godine prije

NASA konacno nasla saucesnika u lazima…

Ekhnaton
2 godine prije

Kako Carlin kaže,u jednoj svojoj predstavi,na neku temu:”Sve je to lijepo,divno i krasno…ali nije istinito”.

Vlado Banja Luka
2 godine prije

Crtani film. I kinezi lažu i izvlače pare iz budžeta

Ponistra
2 godine prije

Mars je ravna ploca.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI