fbpx

Kina šalje robota na Mjesec po stijene koje će prebaciti na Zemlju

Površina Mjeseca

Pekinška svemirska agencija započela je projekat sakupljanja kamenja sa mjesečeve površine robotskim vozilom i njihovog donošenja na Zemlju, podvig koji su postigle samo dvije druge države i prvi pokušaj poslije skoro 50 godina.

Misija kineske Nacionalne svemirske administracije (CNSA) Chang’e-5 krenula je iz svemirskog lansirnog centra Wenchang u ponedjeljak pred zoru, postavljajući naprednu robotsku letjelicu i njenu raketu-nosač Long March-5 – najveću te vrste u Kini – na kurs za Mjesec. Ako sve prođe bez problema, letjelica će sakupljati svemirske stijene sa obilježenog satelita i vraćati ih kući do sredine decembra.

Pored sakupljanja mjesečevih materijala koji će naučnicima pomoći da razumiju porijeklo i istoriju Mjeseca, misija će takođe testirati kinesku robotiku, koristeći daljinski upravljano vozilo za prikupljanje i čuvanje uzoraka stijena u pripremi za složenije zadatke.

„Ovo je jedna stvar u kojoj je kineski svemirski program veoma dobar“, rekao je Andrew Jones, novinar koji pomno prati kineski svemirski program.

“Postavljaju inkrementalne ciljeve i dograđuju ono što su postigli i postavljaju ambicioznije ciljeve.”

Ako bi misija bila uspješna, Kina bi postala treća država pored Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza koja je sakupljala materijale sa Mjesečeve površine, posljednji put to je postignuto SSSR-ovom misijom Luna 24 1976. godine.

Očekuje se da će svemirska letjelica težine oko 8.200 kilograma stići u orbitu oko Mjeseca 28. novembra, a za dan ili dva vjerovatno će poslati i vozilo za slijetanje i uspon na prethodno neistraženo mjesto na površini. Tačan vremenski okvir, međutim, nije jasan, jer su zvaničnici u Pekingu držali neke detalje misije u tajnosti.

Nakon što stigne na čvrsto tlo, robot će provesti jedan lunarni dan – otprilike dvije nedelje na Zemlji – sakupljajući oko četiri kilograma mjesečevog kamena, zemlje i prašine, nadamo se izbjegavajući „ekstremne temperature preko noći koje bi mogle oštetiti elektroniku“, prema Clive Nealu, geoznanstveniku sa Univerziteta Notre Dame u Indijani.

Prije povratka kući, dragocjeni teret će se utovariti na usponski brod, koji će se zatim sastati sa glavnim vozilom koje čeka u orbiti, što bi, kako je rekao koordinator istraživanja u Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA), Jampes Carpenter, bilo „dobra proba za buduće istraživanje s posadom“. Za Kinu bi to moglo značiti praksu za misiju s posadom na Mjesec postavljenu za 2030.

Većina uzoraka biti će uskladištena u Nacionalnom astronomskom opservatoriju Kineske akademije nauka u Pekingu, mada još uvijek nije jasno da li će bilo koji biti poslat istraživačima u inostranstvu. Američka svemirska agencija NASA, međutim, pozvala je Peking da svoje podatke podijeli s „globalnom naučnom zajednicom“, dok je ESA lansiranje najavila s nestrpljenjem, napominjući da će pratiti mrežu Kine svojom mrežom Estrack.

3.9 8 votes
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
31 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
shumadinac
Gost
shumadinac
1 mjesec prije

Aaaaaaaaa – sad mi je jasno zašto su pokupovali sve što su mogli po Holivudu :)))))))))

U doba prilično radikalne konfrontacije Amerike i Kine ne bih isključio mogućnost da Amerika pokuša da “preuzme volan” nad raketom i malo je skrene. Da li možete da zamislite kakve bi to posledice imalo po kinesku nauku i ugled u svetu? U svakom slučaju bi odložili kosmičke projekte za godine ako ne i za celu deceniju.

Wehl
Gost
Wehl
1 mjesec prije
Reply to  shumadinac

O mjesecu se sve zna, čak na pmf postoje komadići istog. Ovo je samo demostrator tehnoloških mogućnosti i širenja korone. Rusi su prvi poslali autonomne sonde na mjesec još tamo 60tih godina. tako da je ova misija praktično besmislena, jer su svi rezultati ispitivanja mjeseca dostupni svima.

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
1 mjesec prije
Reply to  Wehl

Sotono, sotončiću maleni, tako si mi nekako komičan.Nasmijavaš me, a to nije mala stvar.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 mjesec prije

više se na njega ne isplati ni klik na minus, nije vrijedan toga.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 mjesec prije
Reply to  Wehl

O Zemlji se ne zna sve…
Jedna od najnovijih novosti iz astronomije je prisustvo vode u tolikoj količini da bi možda mogla i da se iskoristi – taj podatak nije bio dostupan iz donetog materijala.

Tehnologije se usavršavaju pa tako i instrumenti i novi materijal sa Meseca će sigurno da donese nova otkrića. Ali najbitnije za ovu misiju je da se “ne slupaju” 🙂

IzNotGud
Gost
IzNotGud
1 mjesec prije
Reply to  Wehl

Nije besmislena, sa svakim kamenčićem i zrnom prašine bliži smo saznanju kako je nastao svemir i naš sustav.
Znanost je tu da je propitkujemo, mijenjamo je i da donosimo nove zaključke. Znanost nije dogma.
Znanost vezana uz svemir je nova/mlada, naravno da će tu biti puno pogrešaka, ali i to će mo savladati jednom.

Stock
Member
Famed Member
Stock
1 mjesec prije

Kako pročitah-Pekinška- misli mi odletiše na patku, ali ne onaj bend iz 80-tih nego…
Mujo u Kini. I u restoranu ne zna šta da naruči i gleda oko sebe.
Vidi jednog koji je upravo dobio patku na tanjuru. Gleda, a ovaj gurne prst u patkin šupak, poliže ga, zovne konobara i kaže- ovo ne želim jesti, ovo je patka iz Hong Konga, a ja sam naručio Pekinšku.
Konobar donese novu, ovaj ponavlja proceduru i vraća i tu-ova je Sećuanska patka. Molim vas…
Mujo mu prilazi i moli za uslugu…
Izvinite, vidim da ste veliki znalac.
Znate, ja sam ratno siroče, pa eto, ako bi mi mogli reći iz kojeg sam kraja…

Faust
Gost
Faust
1 mjesec prije

To isto su Rusi učinili još davnih sedamdesetih.

Adriana
Gost
Adriana
1 mjesec prije
Reply to  Faust

Sovjeti su to učinili sovjetskom tehnologijom. Kinezi sada isprobavaju svoju, a to je „dobra proba za buduće istraživanje s posadom“, ne samo na mjesecu.

ffjord
Gost
ffjord
1 mjesec prije

Ovo je dobra vijest za cijelo covjecanstvo, sto ima vise nacija i naroda koje se uzdignu iz bijede bolje ce biti svakome.

Bolje je trgovati s bogatim nego tlaciti sirotinju.

Kina ce garantirati da svijet postane visepolaran, oni koji vjeruju u jednopolarni svijet je isto kao da vjeruju da je zemlja plosnata.

Kina ce uspijeti tamo gdje Rusija nije uspila a to je doniti visepolarni svijet.

Jednopolarni svijet moze ocuvati da sve zemlje rotiraju prema centru samo strahom a to je prirodno neodrzivo.

Nemoguce je vladati s drugim uz pomoc NATO bajoneta, americkih sankcija i Washingtonskih isceniranih optuzbi.

Hmmm da
Gost
Hmmm da
1 mjesec prije
Reply to  ffjord

“oni koji vjeruju u jednopolarni svijet je isto kao da vjeruju da je zemlja plosnata” – nije istina, ja znam da je Zemlja ravna, a ne vjerujem u jednopolarni svijet.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 mjesec prije
Reply to  Hmmm da

A ja se baš pitao kako to da nije dobio gomilu minusa 😉

Hmmm da
Gost
Hmmm da
1 mjesec prije
Reply to  shumadinac

Kolega tako što 2020 godine moraš biti poprilično tupast da bi vjerovao u kuglu koja rotira i juri “svemirom” 😉

iiiistina
Gost
iiiistina
1 mjesec prije

pozdrav Z.Milić !
( – Stanley Kubrick) 💥 💥 💥 💥 💥
………
ovako je krenula vijest….
UPDATED: November 21, 2020 at 3:44 pm
SALT LAKE CITY, Utah – The Utah Department of Public Safety helicopter was assisting Utah Division of Wildlife Resource officers counting bighorn sheep when the crew spotted something mysterious from above.
The discovery was made Wednesday.
….ukuca li se u tražilicu i jučer se raspisali i novine i portali a nudilio se i na logičnom u ponudi sa weba- ali Z.Milić je odustao obraditi ovu vijest.
…..Brojali muflone iz helikoptera, pa uočili najčudniju stvar na koju su naišli u životuTajanstveni monolit otkriven je u zabačenom dijelu Utaha u SAD-u.
Strukturu visine od 3 do 3,7 metara, koja je, čini se, zasađena u zemlju, uočili su državni službenici, koji su na tom području iz helikoptera brojali muflone, piše The Guardian.
Monolit je izrađen od neke vrste metala, a njegov sjaj u kontrastu je s crvenim stijenama koje ga okružuju.
********************************************
valja spomenuti….2001: Svemirska odiseja epski je znanstveno-fantastični film iz 1968. godine koji je producirao i režirao Stanley Kubrick. Film koji prati putovanje do Jupitera sa osjetljivim računalom HAL nakon otkrića vanzemaljskog monolita koji utječe na ljudsku evoluciju, bavi se temama egzistencijalizma, ljudske evolucije, tehnologije, umjetne inteligencije i mogućnosti izvanzemaljskog života.
*************************************************
i sad što se može reći na put kineza na mjesec za koji am.astronauti svjedoče da su bili promatrani za boravka i sad kinezi idu po prah i kamenje….pa tko još u to može povjerovati ali tako se plasira za prave namjere i svrhu zahtijevne tehnološke operacije puta di na Zemlji je pokazan monolit koji nije izrađen ljudskom rukom i jako vuče na Kubrika i pokaz iz Odiseje u svemiru di monolit emitira …e n e r g i j u…… i to je i pokazano u komparaciji pronalaska te se nameće pitanje tko je to postavio ili još bolje …koji entitet…..????puno je pokazatelja da smo pod nadzorom pogotovo nakon prvih atomskih eksplozija a postava monolita u tu pustoš i koja je moguća svrha.E sad da ne biste krenuli …ma vidi ovog pametnjakovića može se krenuti sa…. ali je uputno oko zbivanja na toj temi više istražiti ponuđena materijala pa ima puno i koment bi bio predugi te ću kopirati vrlo zanimljivi komentar svrhe otkrivena monolita.
Prije vijest iz 2012 o pronalasku tajanstvenih kutija na obalama ŠriLanke i Oregona:
Ove zapečaćene metalne kutije su zaista strano, smještena uz značajne obala za prekid iznenadna i silovitog kretanja ploča. Broj kutija koje je čovječanstvo otkrilo, neskrivene i vidljive, mali je broj u usporedbi s ukupnim brojem u upotrebi, koji se kreće u tisućama. Većina je pod vodom. Trebali bi biti nevidljivi,zakriveni, tako da ljudi mogu pogledati pravo u njih i ne vidjeti ih, ali ponekad se prave greške u žurbi da se kutije postave, pa neke ostanu vidljive. Jesu li ih vlade uklonile i pokušale ih otvoriti? Da, ali kutije nestaju iz skladišta, bez traga.
sad o monolitu:
Čovjek nije trebao otkriti ovaj monolit iz Utaha. Je li to slično zujavim kutijama koje su regulatori….. Tijekom trenutnih tektonskih kretanja ploča, San Andreas bio je vrlo aktivan, ali izgleda da to nije utjecalo na zemlju na Istoku. Ovaj monolit i mnogi slični monoliti razlog su kašnjenja.
dodajem-pogledati izvještaje vježbe sa B52 stratosfer i što se snimalo infracrvenim skenerima upravo zgor navedene linije rasjeda koja cjepa SAD na pola
eto toliko u najkraćem osvrtu, da se ipak zna

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 mjesec prije
Reply to  iiiistina

Buduci da tvrdis da posjedujes telepatske moci, provjeri to nama kod Kineza pa nam se vrati i napisi sto si otkrio..

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 mjesec prije

Ili jos bolje, ne vracaj se!

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
1 mjesec prije

nastavi li i dalje ovako, vi cete jos postat kumovi;)

Miljac
Gost
Miljac
1 mjesec prije

Pekinška ili kineska? Nije LOGIČNO to što pišete…
Barem ste konstantni, kvaliteta vam se lagano ali stabilno srozava. Od portala kojeg sam prvog otvarao do… još jednog u nizu…
Šteta, iako se stvari uvijek mogu promijeniti.

medo1
Gost
medo1
1 mjesec prije
Reply to  Miljac

Clanak je preveden iz Sorosovih, pro Stoltenberg novina.
RT

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 mjesec prije

Lijepa ova animacija ispod naslova kao uostalom i sve druge koje prikazuju zemlju sa mjeseca.

Greta Thunberg
Gost
Greta Thunberg
1 mjesec prije

Šta, nemamo dovoljno stijena na Zemlji, pa dovlačimo one sa Mjeseca?! Taj mi je biznis sličan onom prodavanju leda Ekimima

Anica
Gost
Anica
1 mjesec prije

Koje lovacke price.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
1 mjesec prije

E mašala. Sad kad sam saznao da Kinezi idu na mjesec po kamenje odmah mi je lakše u životu. Koga birga za koronu, ovrhe, stožer, mjere i gospodarsku i psihičku propast, iseljavanje i sve druge probleme kad znamo da će brat Xi poslati astronaute da donesu četiri kile “dragocjene” svemirske šute na Zemlju..

Stara kuka
Gost
Stara kuka
1 mjesec prije
Reply to  Stara kuka

Auuu. Ispričavam se. Zaboravio sam da je na ovom portalu dozvoljeno samo bezrezervno podržavanje i hvaljenje Kine i njihovih dostignuća.

iiiistina
Gost
iiiistina
1 mjesec prije
Reply to  Stara kuka

pa ni vrag valjda da vjeruješ da idu po prah i kamenje u ostalom to je dovežena rasa i ko zna koja im je namjera ali su pokazatelji da ne sluti na ništa dobro jer pokazuju silu željne hegemonije i valjda znaš za kineski area51

Svi smo mi ljudi
Gost
Svi smo mi ljudi
1 mjesec prije

Kubrickov sin ovog puta u glavnoj redateljskoj ulozi.
Izvanbracni, naravno. S kosookom kolegicom.

zapadni neimac
Gost
zapadni neimac
1 mjesec prije

Sta ce na mjesecu? Sto ne svrate do Hercegovine, kamenja k’o u prici a i jeftino to kamenje mogu dobiti. Poznam covjeka moze im to srediti u pola cijene.

TražeseDomaćaJaja
Gost
TražeseDomaćaJaja
1 mjesec prije

Da li je ovo nastavak od “kamen,klak i pržina”?

Mikojan
Gost
Mikojan
1 mjesec prije

Gledam google mape i nađem svoj auto na parkiralištu, snimljen sa orbitalnim satelitom civilne namjene na visini 350-700Km. A niko da nam snimi onaj lunarni rover kojim su ameri jurili Mjesečevom površinom. Oko Mjeseca imamo već niz godina LRO koji kruži na visinama 50-80km, dakle sa te visine ne da bi snimio Lunar Rover već bi snimio svaku maticu na njemu. Ali čuda neviđena, nema ni jedne slike.
Ja vjerujem da su ameri bili gore ali ova “tajanstvenost” mi malo glupo djeluje.

xxx
Gost
xxx
1 mjesec prije
Reply to  Mikojan

vecina slika na google se radi iz aviona, 2017 je lansiran satelit za maps slike,ali su slabije nego avionske, tako kazu.

Mozart
Gost
Mozart
1 mjesec prije

Nekoliko kamenja i projekt od miljardi dok pueblo rinta za rizu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik