Kubanski liječnici stižu u pomoć Chicagu

Kuba, liječnik, doktor, http://thecubaneconomy.com/wp-content/uploads/2012/12/Cuban-Medical-Worker-Haiti.jpg
13 komentara

Prensa Latina, Washington, 11. siječnja. Kubanski zdravstveni stručnjaci će pomoći lokalnim specijalistima u pružanju zdravstvene zaštite ugroženim kategorijama stanovništva, podržavajući ograničene resurse grada Chicaga, navode diplomatski izvori s Kube. Kubanska je ambasada u Washingtonu najavila da će inicijativa biti dio projekta suradnje između sveučilišta u Saveznoj državi Illinois, i Ministarstva javnog zdravstva Kube.

Suradnja je započela jučer, dolaskom tri zdravstvena radnika Kube u Chicago. Cilj je predložiti javnozdravstvene aktivnosti koje bi mogle doprinijeti indikatorima javnog zdravstvenog stanja građana, naročito u siromašnijim područjima.

Tokom prve etape posjete, kubanski stručnjaci ostat će u Chicagu do 13. siječnja, ali će suradnja trajati oko godine dana. Zadaci liječnika bit će usmjereni prema majčinstvu, brizi o djeci, ranom otkrivanju raka i prevenciji zdravstvenih problema.

Domaćini su pozdravili uspostavu uzajamnih odnosa Kube i Sjedinjenih Država, zasnovanu na mogućnosti da se poboljša zdravlje populacije u obje zemlje.

Doktor Robert A. Winn, pridruženi potpredsjednik javnozdravstvene službe i direktor Sveučilišnog centra za liječenje raka, Sveučilišta Illinois, izjavio je da se nada suradnji s kubanskim specijalistima na pronalaženju medicinskih postupaka koji su djelovali na Kubi, i upoznavanju Kubanaca s metodama i iskustvima u Sjedinjenim Državama.

Ova vijest slijedi stariju vijest, od 16. studenog, u kojoj Prensa Latina javlja da je predsjednik Međunarodnog odbora za medicinu i kirurgiju (IBMS, International Board of Medicine and Surgery), David Kalin, izjavio da američki liječnici i zubari žele ojačati suradnju s liječnicima na Kubi. Tokom prvog dana dijaloga ispred IBMS-a, održanog u Nacionalnom hotelu Kube, Kalin je pohvalio napredak kubanske medicine, posebno u farmakologiji, kirurgiji i stomatologiji.

Pedro Luis Veliz, direktor kubanskog Nacionalnog savjeta znanstvenih društava, izjavio je da će ova razmjena stručnjaka pomoći američkim liječnicima da dobiju bliži uvid u kubanski zdravstveni sustav, i da će tako moći saznati zašto je taj sustav primjer cijelome svijetu.

Sastanak je dovršen 19. studenog, a specijalisti su nastavili s diskusijama o medicinskim tretmanima i tehnologijama.

Suočena s dugotrajnom blokadom od strane Sjedinjenih Država, Kuba je uvelike opstala ulaganjem u ljudske resurse, nadoknađujući bogatstvo obrazovanim i ideološki zrelim ljudima, sposobnim da s malo resursa i puno znanja osiguraju prosperitetan život naciji.

Povijest će zabilježiti i da je Kuba iz humanitarnih razloga, tokom najžešće blokade, svoje zdravstvene radnike redovno slala u najsiromašnija i najopasnija područja svijeta, da pomognu ljudima lišenim zdravstvene njege. Također, farmaceutskim istraživanjima i razvojem proizvodnje lijekova, Kuba je uvelike nadoknadila probleme s preskupim, patentiranim lijekovima, nesebično pomažući lijekovima i medicinskom opremom diljem svijeta, naročito siromašnim nacijama i državama Afrike.

Izvori: Prensa Latina (1) | Prensa Latina (2)

ChicagoCommunity Health PracticesCuban embassy in WashingtonIBMSPedro Luis VelizRobert A. WinnUniversity of IllinoisUniversity of Illinois Cancer Centre
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
7 godine prije

Jebote, čitam ovu normalnu vijest, o hvalevrijednoj saradnji koja može polučiti koristi i Amerikancima i Kubancima, a već mi u jednom momentu u glavi, kao onaj đavolak iz crtanih filmova koji stoji na ramenu i truje ti misli, zvoni na uzbunu – “aha, kakvu li su sad podlu i prljavu igru smislili da zajebu Kubance, koji li je perfidni plan u pitanju ovog puta”? Hoću reći, da možda uopšte nema nikakvog perfidnog plana i zajeba, i da je cilj zaista sve što je navedeno u članku, ali je zbog svega što su dosad radili i uradili svijetu, moje stanje uma došlo dotle da u svakom njihovom, može biti iskrenom i normalnom potezu, uvijek vidim i pokušavam naći nešto zakulisno. Zaista su uspjeli izjebati ljudima mozak do granica paranoje kada su oni u pitanju,

Sarajevo
7 godine prije

Rusi im utječu na izbore, China im otima tržište, Kubanci ih liječe… Dakle…Amerika i Engleska biće zemlja proleterska 😀

jale
7 godine prije

hahaha ameri sami ne mogu lječiti svoj narod pa zovu upomoć kubance. kakve li ironije, a gazili su ih gdje su stigli, okupirali im pola zemlje, decenijama ih ekonomski i vojno gušili, a kubanci idu da ih lječe i to pretpostavljam besplatno. i ovo dovoljno govori o karakteru socijalizma.

Osoba C
7 godine prije

Chicagu prijeti bankrot, sličan onome u kojem je godinu i pol dana bio Detroit. Chicago, treći grad po veličini, duguje više od 10 milijardi dolara, kreditorima, umirovljeničkom fondu i ko zna kome još. Grad mora rezati troškove, a zna se, prvi na udaru su najnezaštićeniji. I to je Amerika.

Tedi
7 godine prije

Da vrlo cudna saradnja.Kuba koja je 50g silovana od SADea ispada izuzetna zemlja,jer je ulagala znanje u ljude,a Amerika,bogata i prebogata(ili se samo tako predstavlja svojom izuzetnoscu) sa toliko svjetski poznatim sveucilistima nema dovoljno a ni sposobne ljecnike.Meni se cinida je mars u pravu,pa sve sto Americi treba ona uveze iz zemalja koje je ona opustosila.Mars ti si u pravu.Isto kao na Balkanu djeca nemaju posla pa se skoluju na grbaci siromasnih naroda i roditelja ,onda dodu sotone i poberu plodove.
MARS 100% si dobro sve shvatio,i psovke su OK.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI