Drugi najveći svjetski lanac bioskopa Cineworld navodno zatvara sve bioskope u SAD, Velikoj Britaniji i Irskoj usljed kašnjenja najnovijeg filma o Jamesu Bondu

Cineworld
12 komentara

Vodeći globalni bioskopski operater Cineworld planira da zatvori svoja mjesta u SAD, Velikoj Britaniji i Irskoj nakon što su studiji odgodili puštanje velikih budžetskih filmova bacajući sjenku na postpandemijski preporod industrije.

O mogućim zatvaranjima prvi je izvijestio britanski Sunday Times. List navodi da se Cineworld obratio premijeru Velike Britanije Borisu Johnsonu i sekretaru za kulturu Oliveru Dowdenu, upozoravajući u pismu da je industrija sada “neisplativa”.

Kasnije tokom dana, Cineworld je rekao da razmatra potez, koji bi bio privremen, ali naglasio je da još nije doneo konačnu odluku.

Cineworld je najveći britanski lanac bioskopa i jedan je od najvećih na svijetu, odmah iza Wanda Cinemas. Zatvaranje može dovesti u opasnost čak 5.500 radnih mjesta samo u Velikoj Britaniji i Irskoj, gdje lanac ima 128 lokacija. Kompanija je takođe vlasnik lanca Regal Cinemas u SAD, sa oko 550 lokacija širom zemlje i preko stotinu lokala u Evropi, koji zapošljavaju više od 37.000 ljudi širom svijeta.

Iako operater do sada nije zvanično komentarisao vijesti, grupa koja predstavlja svoje zaposlenike, Cineworld Action Group, rekla je na Twitteru da „nije bilo nikakvih konsultacija sa osobljem“. Članovi su ranije izrazili zabrinutost zbog odlaganja novog filma o James Bondu „Nema vremena za umiranje“, koji je pomjeren za april 2021. godine, rekavši da „postoji ozbiljna prijetnja masovnim otkazima u našoj industriji“.

Cineworld treba da zatraži od većine svojih zaposlenih da prihvate otkaz kao tehnološki višak, navodi Sunday Times. Međutim, izvještaj ukazuje na to da bi ta mjera mogla biti privremena, jer će se bioskopi vjerovatno ponovo otvoriti sljedeće godine, upravo kada se glavni hitovi vrate na velike ekrane.

Lanac je počeo da se otvara u julu nakon što su ga ograničenja oko zaključavanja zbog koronavirusa prisilila da mjesecima drži zatvorena vrata, što je rezultiralo velikim gubicima – Cineworld je u prvoj polovini godine prijavio gubitak od 1,6 milijardi dolara. U septembru je kompanija upozorila da je njena budućnost neizvjesna nakon pandemije, posebno ako vlada ponovo ojača ograničenja zbog Covida-19.

Industrija zabave, osim mrežnih usluga, bori se da ostane na površini usred krize sa koronavirusom. Dok je premijera naučno-fantastičnog akcionog filma Christophera Nolana „Tenet“ privukla ljubitelje filmova u bioskope, nade za oporavak ove godine su nestale, jer su drugi studiji odlučili da sačekaju bolja vremena da objave svoje veliko budžetske filmove. Pored filma 007, filmovi poput „Crna udovica“ iz Marvel Studios, „Top Gun: Maverick“ iz grupe Paramount Pictures odgođeni su do 2021. godine, dok je Warner Bros. navodno odložio „Čudesnu ženu 1984“ do Božića.

Iako budućnost za bioskope izgleda sumorno, neki igrači iz industrije pokušali su da se prilagode novoj stvarnosti i privuku publiku putem streaming usluga. Ovu šemu je koristio Disney, koji se okrenuo Disney Plus platformi za premijeru svog najnovijeg filma „Mulan“, ostavljajući ga za bioskope samo u onim zemljama koje nemaju uslugu striminga. Ovaj potez značajno je podstakao korisničku bazu platforme i generirao dodatni profit za Disney, koji je naplaćivao 30 dolara za gledanje novog filma uz mjesečnu pretplatu. Ranije ove godine, kompanija je na isti način objavila snimljenu verziju brodvejske emisije „Hamilton“, ali tada nije tražila nikakvu dodatnu uplatu.

CineworldCOVID-19kinozatvaranje
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bauštelac
3 godine prije

zatvori jebaiga

Dabaa
3 godine prije

Zasto su svi naslovI g. Ffilipovica “navodno”

Bosanac
3 godine prije

Nema vishe kina, propada romantika (ako se ovako nastavi) danasnja omladina danas dozivi prvo ‘prvi sex’, pa tek nakon toga ‘prvi poljubac’.

Anti-NATO
3 godine prije

Kabala je počela razpuštati skupu filmsku propagandu, jer ima puno jači nadzor u dnevno-informativnim medijima skoro svih država na svetu. Danas su novinari postali gori od prostitutka. Po diktatu kabale lažu za svaku podplatu, a naivnih i podjetinjenih ovaca, koje jim sve vjeruju, ima sve više i više.

Anti-NATO
3 godine prije

Polako če se ljudima oduzeti sve slobode, sem slobode do posla i odlazka u svoj kučni zatvor.

Max
3 godine prije

Poslijedice plandemijskog ludila.

miki iz usa
3 godine prije

bioskopa?????!!!!!

mrkva
3 godine prije

Trebali su Višnjića uzet za zadnjeg Bonda u povijesti…hihihihi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI