fbpx

Mars je nekad pogođen poplavom nezamislivih proporcija

Rupa na Marsu

Četvrta planeta od Sunca je najviše proučavana planeta poslije Zemlje, ali ipak povremeno astrofizičari otkrivaju nešto novo. Istraživači koji su sproveli ovo istraživanje kažu da bi njihovo otkriće moglo da odgovori na dugogodišnje pitanje da li je na Crvenoj planeti ikada bilo života.

Nova studija koju su sproveli naučnici sa Državnog univerziteta Jackson, Univerziteta Cornell, Laboratorija mlaznog pogona i Univerziteta Hawai otkrila je da je poplava nezamislivih razmjera pogodila Crvenu planetu prije oko 4 milijarde godina.

„Po prvi put smo identifikovali mega-poplave koristeći detaljne sedimentološke podatke koje je uočio rover Curiosity“, rekao je Alberto G. Fairen, gostujući astrobiolog na Koledžu za umjetnost i nauku i koautor studije. „Naplavine koje su za sobom ostavile mega-poplave prethodno nisu identifikovane na podacima orbitera.“

Prema nalazima studije koji su objavljeni u časopisu Scientific Reports 5. novembra, istraživači su do ovog zaključka došli nakon ispitivanja podataka sa rovera Curiosity, koji proučava površinu Marsa od 2012. Rover je posebno proučavao Krater Gale i njegove sedimentne slojeve.

Ispitivanje geoloških karakteristika je način da se putuje unazad kroz vrijeme i sagleda kako su voda, vjetar i druge stvari uticale na planetu.
Curiosity je primjetio džinovske pojave u obliku talasa u krateru Gale, koje se često nazivaju „mega-nabori“. Prema studiji, ovi „mega-nabori“ su znak da su se ogromne poplave jednom isprale kroz krater Gale na ekvatoru Marsa.

Ali kako se sva ova voda pojavila na Marsu?

Istraživači kažu da je najvjerovatniji uzrok velike poplave vrućina izazvana meteoritom koji je pogodio Mars. Pored činjenice da je toplota otopila led na Marsu, sudar je rezultirao oslobađanjem ugljen-dioksida i metana iz zaleđenih rezervoara planete. Ovi gasovi su zauzvrat rezultirali toplim i vlažnim uslovima na Crvenoj planeti, stvarajući jake kiše, koje su se mogle dogoditi u svakom dijelu Marsa.

Alberto G. Fairen kaže da studija sugeriše da je u ranim danima Mars imao uslove da podrži prisustvo tečne vode na površini. “Dakle, rani Mars je bio naseljiva planeta. Da li je bio naseljen? To je pitanje na koje će sljedeći rover Perseverance pomoći dati odgovor”, rekao je Fairen.
Rover Perseverance lansiran je u julu, a očekuje se da će na Mars stići u februaru 2021. Astronomi se nadaju da će rover saznati više o klimatskim procesima koji su Mars pretvorili u nenaseljivu planetu, sastavu njegove površine i tome da li je na Mars u jednom trenutku postojao život. Agencija se nada da će rover takođe pomoći u pripremi za potencijalnu misiju s posadom na Mars.

4.2 9 votes
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
14 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 mjesec prije

FÜR ELITE

(Mocartušin) :

Mars u 3 p.m !

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
1 mjesec prije
Reply to  Umpah Pah

Für die Eliten und Parasiten;)

Befel2
Gost
Befel2
1 mjesec prije

Ne znamo sta se dogodilo prije 5000 godina a ovi lazljivci iz Nase objasnjavaju nesto od prije 4 milijarde g.

iiiistina
Gost
iiiistina
1 mjesec prije

……….Hrvatska se oprašta od još jednog velikog glumačkog imena. Naime, u 88. godini života u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj preminuo je glumac Špiro Guberina.Messi hrvatskog glumišta……..a mi nastavljamo biti glumci u ovom magičnom Božjem kazalištu
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
……..Istraživači kažu da je najvjerovatniji uzrok velike poplave vrućina izazvana meteoritom koji je pogodio Mars.
I može li se još koja izreći na izneseno kao i na prvi komentar budnoga Đure jer i njemu misli jure i odgovore naći žure………….

podsjetimo se malo na rad Velikovskog,koji je najpoznatiji po svojim kontroverznim hipotezama koje je zasnivao na nekim biblijskim knjigama i starim mitovima.Velikovsky je za svojega života dao neke zaključke o svemiru i pojavama u prirodi za koje se tek poslije, znanstvenim istraživanjima, ustvrdilo da su točne……vrijedi malo istražiti da si svatko sam učini zaključak…….te evo nas lagano i do Zakarie Sičina i njegovih obrada slijedi Telinger i dorada Sičina pa ko nije malo na uživanje o Anu-Enki-Enlil-POGLAVLJE 16

Priča čovječanstava-Božja robovska vrsta i usporediti što danas čini i organizira Telinger u JAR-u a vrijedi spomenuti i vrijednoga Valerij Uvarova kojeg Putin podržava i daje mu da radi……….nakon ovih naputaka mogu završiti ovaj koment uz napomenu da i danas moguće ima na Marsu koji preostali Igidi u nekoj dubljoj rupi a posebno za radoznale malo istražiti što to ima na malo dalje od Marsa——–F o b o s………da mi se ne servira pametovanje na par videa i nekoliko knjiga jer ipak sam “ja” nakon toga magistar astronomije i astrofizike 😉 😉 😉 😉 😉 sa E pur si muove

dulebg
Gost
dulebg
1 mjesec prije

Ako je ikad na Marsu bilo života, onda ga ima i sada – makar nekih tragova lanaca DNA. A kakav haos ti lanci mogu da naprave ako se donesu u naš svet – ne treba ni pominjati: ovde će se poaviti kao virusi protiv kojih nemamo ni trunku imuniteta.
Pa ja verujem da su velike svetske epidemije i stigle iz svemira – jednostavno: tragovi života na lutajućem kamenju, na koje mi nismo imali imunološki odgovor.

Maaja
Gost
Maaja
1 mjesec prije

U blizini Sunca svakodnevno se pojavljuju nove anomalije.

Krajem kolovoza 2020., u Teksasu je snimljena serija vrlo kontroverznih fotografija zalaska sunca….
Tako se s desne strane Sunca lako prepoznaje odbljesak leće, koji se često pokušava prikazati kao Nibiru. Ali “bljesak” lijevo od Sunca odražava se u vodi i odražava se ne samo u vodi duž vidne linije, već i u vodi duž vidne linije Sunca. Eto, sad svi, kažu “što je ovo?”.
Dugo je jedan od najuvjerljivijih argumenata protivnika nibirologa bilo opažanje skeptika koji, kažu, ako NASA laže, zašto astronomi amateri šute? A prije pet godina to je zaista bilo tako amateri nekako nisu puno gledali u Sunce, niti su razmišljali o njemu, ali nisu dijelili svoja otkrića. Međutim, sada se situacija promijenila i mnogi neovisni astronomi promatraju Sunce koristeći se vlastitim velikim i sofisticiranim teleskopima ili NASA-inim satelitima koji objavljuju njihove slike na mreži ili oboje.
Na primjer, Planet X News u svom najnovijem videu prikazuje fotografiju satelita STEREO od 31. kolovoza (usput rečeno, 27. kolovoza tamo su vidjeli isto)
Još jedan profesionalni amater, Bruce Schwartz, zvani “Bruce koji sve vidi”, u svom videu od 2. rujna prikazuje čitav niz “artefakata” koje je pronašao u blizini Sunca, gledajući ga kroz 14-inčni teleskop:
Drugi astronom amater na svom kanalu, Terry’s Theories, izvještava 29. kolovoza da je vidio nešto poput asteroida u blizini Sunca, ali samo asteroid veličine Mjeseca:
U međuvremenu, na samoj Zemlji, s jedne strane, sve se vlade pretvaraju da ne postoje “Marsovci” i “Nibiru”, s druge strane, svugdje se vodi sinkronizirana svjetska borba s nekom vrstom “pandemije”. Istodobno, “Marsovci” i “Nibiru” vide svi, ali nitko “pandemiju” ne vidi točno.
Sve je to vrlo čudno i jako podsjeća na vremena Smaka svijeta, prije kojih će se, kako kažu proročanstva, svijet preokrenuti, nakon čega će uslijediti svojevrsni “reset”. Stoga sve zanima odgovor na pitanje “kada će pritisnuti gumb?” Odnosno, kad se uobičajeni sustav svjetskog poretka općenito rasprši i svijet će se ponovno pokrenuti?
izvor fx-filesAuthor: Miro Sinj

Maaja
Gost
Maaja
1 mjesec prije

ima joooš….Miro je dobar tragalac
Vanzemaljske baze ili uspavani u kriokomorama? Ono što su znanstvenici otkrili u ledu Antarktike
Antarktiku je 28. siječnja 1820. godine otkrila ruska ekspedicija koju su vodili Thaddeus Bellingshausen i Mikhail Lazarev. Ovaj bijeli kontinent, prekriven slojem leda od tri kilometra, privlači pažnju svojom neistraženom i tajanstvenom prirodom. Prosječna godišnja temperatura na njemu doseže -25 ºC, zimi pada na -90 ºC, a uragani dosežu takvu silu da se pokvari i najpouzdanija oprema. Možda su zato teoretičari zavjera širom planete izabrali Antarktiku kao novi “dom” za izvanzemaljce, preživjele naciste i preadamite – rasu nadljudi. Ponekad stvarno želim vjerovati u ovo, jer se svake godine led topi, otkrivajući svoje tajne znanstvenicima. No, teško je provjeriti pretpostavke drznika – veze često vode do nepostojećih resursa koje je “vlada uništila” ili do sumnjivih izvora pisaca znanstvene fantastike.
Aviane Corey Goode

Istraživač iz Sjedinjenih Država, Corey Goode, vjeruje da se ispod leda Antarktike nalaze neke kriokomore u kojima spavaju Pre-Adamiti – ili rasa koja je prethodila ljudima na Zemlji, ili izvanzemaljci koji su zainteresirani za “oslobađanje” čovječanstva iz jarma tajanstvene skrivene organizacije koja nosi mnoge imena.
I sam Corey Goode tvrdi da ga je američka vlada, kad je imao šest godina, odvela iz kuće. Dječak je navodno odveden u zrakoplovnu bazu Fort Worth u Teksasu, gdje je, zajedno s tristo drugih ljudi, prošao nekakvu “obuku”. Nakon studija, 20 je godina “radio” u Američkom tajnom svemirskom programu (SSP), koji se bavio normalizacijom odnosa s nekoliko vanzemaljskih rasa.
Iz nepoznatog razloga, nakon 20 godina službe, sjećanje mu je izbrisano i otpušten je. I sam Corey Goode tvrdi da mu se sjećanje vraća u obliku određenih vizija ili uvida. I jedan od tih uvida su podaci o kriokomorama drevnih humanoida (Avijana), koji se nalaze ispod leda na Antarktiku. Ako se probude, ljudska će se povijest zauvijek promijeniti.
Ekolozi izražavaju ideju prskanja vodene prašine preko kontinenta kako bi se led smrznuo odozgo i tako spriječio otapanje ledenjaka, bilo da patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kirill stiže na Antarktiku, zavjera se vidi posvuda.
Priče Coreya Goodea na mnogo se načina oslanjaju na otkrića “žrtve zavjere” Phila Schneidera, inženjera koji je radio za američku vladu krajem 20. stoljeća kako bi pomogao u izgradnji podzemnih baza za nuklearni program. 1995. iznenada je eruptirao u niz predavanja o vanzemaljcima, koji također imaju svoje baze pod zemljom. U svojim predavanjima rekao je da su 1979. godine u državi New Mexico u blizini grada Dulcey, tijekom građevinskih radova, vojska i radnici naišli na vanzemaljce koji su ih napali i uništili odred od 60 ljudi. Sam Schneider čudom je preživio: ranjen je hicem iz vanzemaljskog oružja, opečena su mu prsa, stopala i prsti. Ali jedan od vojnika gurnuo ga je u dizalo, naredio mu da se popne na kat i to mu je spasilo život. Schneider je izvanzemaljce opisao kao “neobično smrdljive”
Na sastancima s entuzijastima Schneider je rekao da na planeti Zemlji postoji 1.477 podzemnih baza, a Sjedinjene Države troše četvrtinu državnog proračuna na njihovo održavanje; 129 baza nalazi se u SAD-u. Očito je da se mnoge baze izvanzemaljaca mogu nalaziti na Antarktiku. Schneider je tvrdio da su sve baze izgrađene korištenjem vanzemaljske tehnologije i povezane tunelima.
Nemoguće je utvrditi je li inženjer govorio istinu ili su mu otkinuti prsti tijekom miniranja: dvije godine kasnije umro je od moždanog udara. Smrt Schneidera odmah je obrasla glasinama da je ubijen zadavljen kateterom.
nastavak kod Mira-fx-files

Maaja
Gost
Maaja
1 mjesec prije

Točno slijedite koordinate!
U 21. stoljeću, pojavom digitalnih snimaka, postalo je moderno nalaziti na njima razne čudne predmete. Takvih artefakata ima na kartama Antarktike. Na primjer, na koordinatama 54 ° 39’44,6 “J 36 ° 11’42,5” Z možete pronaći torpedo koji je planinu digao u zrak s lijeve strane i kotrljao se niz padinu. Na koordinatama 79 ° 58’38,1 “J 81 ° 57’44,4” W možete pronaći piramidu oslobođenu ispod leda, a ovdje (75 ° 0’46,98 “S 0 ° 4’52,71” E) postoji grad prekriven snijegom , s koje su vidljivi samo vrhovi nerazumljivih struktura.
Na koordinatama 66 ° 14’48,9 “J 100 ° 40’12,0” E možete pronaći “ulaz” u atlantsko podzemlje i on jasno podsjeća na jedno od ledenjačkih jezera koja se nalaze u blizini, ali ovdje (66 ° 33’02,9 “J 99 ° 50’37,0 “E) na karti pored drugog” ulaza u kraljevstvo Atlantiđana “možete jasno vidjeti obrise NLO-a ili crne kupole.
S druge strane, sve ove satelitske fotografije možda su samo dio neke vrste igre dizajnirane da potaknu zanimanje za kontinent.
Međutim, druge priče o antarktičkim vanzemaljskim bogovima koji su stvorili čovječanstvo također mogu nekome biti korisne. Na primjer, kao odvraćanje pozornosti od hitnih problema. Napokon, lakovjernim ljudima je lakše upravljati.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik