fbpx

NASA-ina svemirska letjelica otkrila je više metala na Mjesecu nego što se očekivalo

NASA - Mjesec

Otkriće je napravljeno dok je orbiter pregledao mjesečevu sjevernu hemisferu, a sada su istraživači spremni da izvrše slično istraživanje južne hemisfere Zemljinog prirodnog satelita.

Znakove gvožđa i titanovih oksida koji su prisutni ispod mjesečeve površine nedavno je otkrio NASA-in Lunar Reconnaissance Orbit (LRO), prenosi space.com.

Ovaj nalaz bi mogao dodatno podržati teoriju o nastanku mjeseca koji se pojavio kao rezultat sudara „svijeta veličine Marsa“ sa Zemljom prije više milijardi godina.

Dotična teorija postulira da je sudar svjetova završio razbijanjem i eksplodiranjem „dijela proto-Zemlje“ u svemir, pri čemu je nastala krhotina formirala prsten oko naše planete i na kraju se „urušila pod sopstvenom gravitacijom“, što je dovelo do stvaranja Mjeseca.

I dok mjesečev hemijski sastav „ne pokazuje jasne dokaze te teorije“, pošto „mjesečeva brda imaju kamenje sa manjim količinama minerala koji sadrže metal u odnosu na našu planetu“, rezultati orbitera bi mogli „objasniti odstupanje”, objašnjava medijska kuća.

“Misija LRO i njen radarski instrument i dalje nas iznenađuju novim saznanjima o porijeklu i složenosti našeg najbližeg susjeda,” kaže Wes Patterson, glavni istraživač minijaturnog instrumenta za radiofrekvenciju LRO i koautor studije, navodi se u saopštenju objavljenom od NASA.

Tim navodno postulira da se “bogatiji izvor metala” nalazi duboko ispod mjesečeve površine, pri čemu se metali izlažu dok meteori i dalje udaraju u mjesec i “grebu gornje slojeve”.

Pošto je orbiter završio istraživanje mjesečeve sjeverne hemisfere, očekuje se da će se tim usmjeriti na južnu hemisferu Zemljinog prirodnog satelita kako bi “vidjeli koliko ima metala”.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
7 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Etz Chajim
Gost
Etz Chajim
9 mjeseci prije

Na YT -bu so posnetki kako se mesec resetira.Firmament kupola je enako primarodial point AL ai ZATAKNJEN

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
9 mjeseci prije

Dosadni ste više s mjesecom. Bili gore pa zaboravili kako su to napravili. Ima gore, nema gore. Spustite ga više dolje pa ga ispitujte, rudarite, kopajte, istražujte ……..

Ante
Gost
Ante
9 mjeseci prije

Mjesec je jedini u sunčevom sistemu koji ima skoro savršenu okrugli oblik. Da je mjesec zaista nastao kako kažu zbog sudara nekog planeta sa zemljom mjesec sada ne bi imao takav oblik.

Pero
Gost
Pero
9 mjeseci prije

1) sve je relativno
2) sve je plod slucaja

Zaista, vjeruje li itko u ove bajke jos uvijek?

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
9 mjeseci prije
Reply to  Pero

Sad bi trebali zamisljat, svemir, mjesec, satelite, sonde i kojesta…Obicno ispiranje mozga

Hmmm da
Gost
Hmmm da
9 mjeseci prije
Reply to  Pero

Ona priča s brojem 400 je vrh vrhova!

EU dismr
Gost
EU dismr
9 mjeseci prije

“Staaro željezo, staaare akumulatore, staare bojlere ..” ori se iz NASA megafona .. 🙂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik