Prečaci do boljeg pamćenja svakodnevnih obaveza

žena piše
4 komentara

Ljudski je mozak poprilično moćna stvar, a opet nam se svima često događa da se ne možemo sjetiti gdje smo parkirali automobil ili gdje smo sinoć ostavili mobitel. Puno se toga može reći o rutini i držanju stvari svaki put na istome mjestu, ali ponekad vam samo treba konkretan trik kako biste imali odlično pamćenje. Slijedi nekoliko prilično dobrih.

Spomenuli smo parkiranje automobila, pa krenimo od toga. Pogledajte u kojem ste odjelu čim parkirate i kreirajte mentalnu fotografiju. Onda koristite metode asocijacije po kojoj ćete zapamtiti slovnu i brojčanu oznaku. Primjerice piše B12, pa si vizualizirajte 12 banana ili nešto slično.

Kako da ne zaboravite ponijeti sa sobom na put ili s puta punjač za mobitel? Čim se sjetite punjača, stavite ga u prozirnu vrećicu i okačite na kvaku ulaznih vrata od kuće ili stana. Ovo vrijedi i za sve ostale stvari kojih se morate sjetiti ponijeti, dakle i na put, i na posao, i u školu… Kako se sjetiti sve što treba za putovanje? Kada spakirate kovčeg ili torbu noć prije putovanja, a morate ostaviti stvari poput četkice ili već spomenutog punjača, možete još u otvoren kovčeg stvaiti stvari koje vas podsjećaju na njih – veliki natpis ili nešto što je jako uočljivo ili smiješno. Kada doputujete na destinaciju, punjač nećete moći zaboraviti na ovaj način: čim stignete, raspakirajte prtljagu i smjestite je uz utičnicu. Uključite punjač i vežite kabel oko ručke torbe koja će ostati tamo cijelo vrijeme.

Kako da prestanete zaboravljati stvari koje nosite okolo? Ako stalno zaboravljate kišobrane, šalove, marame, stavite ih na nešto što će se pomaknuti kada krenete dalje, kao što je stolica ili vaša torbica. Ili ako pamtite dobro melodije, osmislite nešto tipa mantre u kojoj ćete ponavljati stvari koje inače gubite. A koliko često zaboravljate gdje su vam ključevi, mobitel, sunčane naočale ili novčanik? Sljedeći put kada ih negdje ostavite, zastanite na trenutak i zapamtite gdje ste ih ostavili i onda pokušajte to zapamtiti i vizualizirati.

Ako zaboravljate isključiti lončić s mlijekom, kavu koja se kuha na štednjaku na poslu, pećnicu ili glačalo, potrudite se biti pažljivi i zamislite trenutak u kojem ste određenu stvar uključili. Recite zatim naglas: “glačalo je isključeno” ili “pećnicu sam isključila”.

Kada se trebate sjetiti svega što morate učiniti prije odlaska na počinak, stavite nešto na jastuk što vam neće dati da legnete i zaspete prije nego riješite obavezu. Predmet na jastuku služit će kao podsjetnik da nešto trebate uraditi, a tada ćete se sjetiti i što je to.

Ponekad moramo isključiti zvono na mobitelu, recimo kada smo na sastanku ili u liječničkoj ambulanti. Kako biste se sjetili da ga poslije vratite na normalno zvono, omotajte nešto oko njega – gumicu ili neku vrećicu. Kada ga ponovo uzmete nakon obavljene aktivnosti zbog koje ste ga isključili, te neuobičajene stvari podsjetit će vas na ponovno uključivanje.

OrganiziranostSvakodnevne obaveze
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
4 godine prije

A dama sa vrućim dekolteom je tu zato da članak bolje razumjemo….

Hmmm
4 godine prije

Zbog slike sam kliknuo na članak. A onda sam pročitao dvije rečenice i odustao.

dulebg
4 godine prije

Dobri vojnik Švejk dao je jednom nesrećnom mašinovođi 3-4 uputstva kako da zapamti broj lokomotive. Pa se posle iščuđavao:
– A da znate, svaki put kad prođem kroz Buđejovice, vidim jednu lokomotivu iz koje raste trava, a brojevi kao da su upravo oni koje je trebalo zaboravni mašinovođa da upamti?!

Abe Tse deja-vu
4 godine prije

Ekstra, hvala logicno!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI