5 načina kako se riješiti suvišnih stvari i ujedno uštedjeti

Ušteda
0
0

Možda zvuči nelogično, ali doista je moguće riješiti se suvišnih stvari i istovremeno uštedjeti novac. Pročišćavanjem svojega kućanstva doći ćete do zaključka kako biste trebali imati manje otpada i dugoročno manje trošiti. Evo zašto.

Morate se suočiti sa svim svojim kupnjama

Detaljno pretražite svoje ormare, ladice i komode i bacite sve što ne koristite. U trenutku kada se gomila stvari za bacanje nakupi, zbrojite koliko ste na sve njih potrošili. One su grubi podsjetnik na to da ste toliko toga kupili, a uopće vam nije bilo potrebno. Taj će vas osjećaj (i količina novca) trajno pratiti, osobito kada sljedeći put krenete u šoping. Iskušenje za nepromišljenu kupnju i impulzivno trošenje drastično će se smanjiti.

Prostor također košta

Ako ste podstanari u dvosobnom stanu, a ova druga soba služi kao skladišni prostor za nasumične stvari, upitajte se je li vam stan premalen ili slabo koristite prostor u kojem živite. Sljedeći put kada tražite prostor za življenje, procijenite koliko prostora doista trebate i razmislite o smanjenju kvadrature.

Vjerojatno dvaput plaćate iste stvari

Ponekad su vaše zalihe toliko ogromne i neorganizirane da nije ni čudo kako zaboravljate što sve imate. I onda ponovno odete kupiti stvar koju već posjedujete. To su sitnice, poput uredskog bjelila za papir, paste za zube, zaliha ormarića prve pomoći i slično. Ali sve te stvari koštaju određenu, koliko god malenu, svotu novca, a rok trajanja im istekne prije nego ih uspijete upotrijebiti.

Rješenja za odlaganje (osobito ona koja lijepo izgledaju) su skupa

Jedna od najvećih grešaka prilikom dovođenja u red našega životnog prostora je trošenje na organizaciju stvari koje uopće ne trebamo. Te lijepe kutije i košarice na trenutak nas razvesele jer ostavljaju dojam da smo učinili nešto korisno i pomaknuli se s mrtve točke. Ali one su malo preskupe za ono što pružaju, a samo su površno rješenje stvarnog problema. Dakle, umjesto da kupite brojne košare za sortiranje nereda, riješite se problema na izvoru time što ćete se riješiti nereda.

Ono što je nekima otpad, drugima je blago

Za one s dovoljno vremena ili sklonosti, tu su brojne internetske stranice i aplikacije za prodaju nepotrebnih stvari: Letgo, Njuškalo i slično. U nekim su gradovima organizirani i buvljaci koji nude široki spektar ponude, a i sasvim pristojnu potražnju. Nećete zaraditi puno, ali ono što zaradite ćete cijeniti (što nas vraća na prvu stavku suočavanja s bespotrebnim kupovinama) i ujedno se dobro osjećati jer ste oslobodili prostor za ugodniji život u svom domu.

Organiziranostušteda
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI