fbpx

Prijateljstvo na kušnji

Prijateljice

O prijateljstvu su napisane tone knjiga, snimljeno bezbroj filmova, ispričano ko zna koliko priča i ispjevano pjesama. Ali ta priča se nikada ne završava i trajat će dok je i ljudi.

Na još jedno razmišljanje o ovoj temi me navede jedna žena koju sam nedavno nenamjerno čuo kako se žali svojoj sugovornici: „Zamisli, ona mi je bila najbolja prijateljica, a kupila je istu haljinu kao i ja i došla na istu proslavu na koju i ja baš u toj haljini!? Najbolja prijateljica, bila mi je važnije od sestre, a tako mi je zabila nož u leđa! Ona je za mene mrtva!“ Ova žena je toliko tragično i bolno primila spoznaju da je njena prijateljica obukla istu haljinu kao ona da se činilo kao da je u obitelji imala smrtni slučaj.

Nisam mogao ne pitati se – zašto je njoj tolika tragedija ako neko ima istu haljinu? Njena prijateljica nije ukrala od nje haljinu, nego ju je kupila za svoje novce. Ako je i kupila baš tu haljinu jer je prethodno saznala ili vidjela da joj i prijateljica ima takvu, zar to ne bi moglo biti protumačeno i kao kompliment prijateljici, priznanje da ima dobar ukus u odabiru? Ne kopirate nečije ponašanje valjda zato što mislite da je loše, nego da je dobro?! Zašto misli da joj je prijateljica željela napakostiti, omalovažiti je, dolaskom u istoj haljini? Ako ista haljina šteti jednoj osobi, zašto ne pomisli da šteti i drugoj, a niko ne želi raditi u korist svoje štete, pa tako ni njena prijateljica?

Kakvo je to prijateljstvo koje se tako lako sruši, koje u trenu najbolju prijateljicu pretvori u neprijatelja? Jesu li i kriteriji po kojima je ova dospjela na vrh prijateljstva bili tako klimavi kao i taj koji je pretvorio prijateljicu u „mrtvu“ osobu? Ako je prijateljstvo čvrsto, provjereno, iskreno, ono ne može nestati zbog jednog poteza za koji niste provjerili ni kako je ili zbog čega nastao. Šta, recimo, ako je prijateljica sasvim slučajno, i ne znajući da ona druga ima istu haljinu, kupila svoju samo zbog toga što joj se dopala? Zašto se njoj ne bi smjelo dopasti ono što se dopalo njenoj prijateljici? Zar nije čak i logično da prijateljice imaju neke slične poglede, čak i na modne trendove?

Sve u svemu, stekao sam dojam da ova žena griješi, da je olako prekrižila svoju prijateljicu. Ili da ju je olako uvrstila na listu prijateljica. Možda i nisam u pravu, jer i ja samo nagađam, ali vjerujem da ima mnogo slučajeva gdje se za nekoga olako kaže da je prijatelj, kao i da se prijatelja olako odriče. Ne može se imati bezbroj prijatelja, jer ko je prijatelj svakome, on nije prijatelj nikome. Ali ne može se ni za svaku sitnicu odreći prijatelja jer ćemo tako ostati bez njih, a život bez prijatelja je kao nebo bez zvijezda. Mark Twain je rekao: „Prijatelj je tu da bude uz vas kad griješite. Kad ste u pravu, svi će i onako biti uz vas.“

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
23 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
28. juni
Gost
28. juni
3 godine prije

Pravi prijatelji rijetki su kao biser u moru.Ali su upravo zbog toga i vrijedni.

Baba
Gost
Baba
3 godine prije

Ja kao jedan Balkanboy volim žene iako ponekad imaju uvrnutu logiku šta ćeš… 😉

mars
Gost
mars
3 godine prije
Reply to  Baba

@ Baba
– žena ljutito : “zar je toliko teško reći izvini?”
– muškarac pokajnički : “pa dobro, izvini!”
– žena opet ljutito : pa ja, najlakše je reći izvini!”
I mi muški imamo itekako svojih “bubica” koje bi nam žene s pravom mogle spočitati, ali to ostavljam njima da se s time ismijavaju i zezaju.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije

Autor je vjerojatno izmislio priču sa ženama i njihovim istim haljinama, ali čak i ako nije izmislio – pokazao je nerazumijevanje ženskog uma. Prijateljica prijateljici nikad ne bi napravila to s haljinom i u ženskom svijetu su takve stvari neoprostive. Ako bismo tražili pandan u muškom svijetu, možda bi bilo usporedivo kad bi se prijatelj oslonio na prijatelja i rekao mu da je jučer bio cijeli dan kod njega, a ovaj njegovoj supruzi sutradan kaže da ga nije ni vidio.
U neprijateljstvu izdaja nema. To postoji samo u prijateljstvu. Jer se u takvom odnosu, koji nije uvjetovan plemenskim naslijeđem, nego slobodnim izborom dva čovjeka ili dvoje ljudi, računa na lojalnost, dijeljenje i zaštitu tajni, pomaganje i razumijevanje.
Prijateljstvo je najprije ljubav, a onda sve ostalo. Kao i svaka ljudska ljubav, i ova je nesavršena (a Ljubav je moćna i savršena sila, vatra i mač kad to treba biti), krhka kao i čovjek sam. A opet trajna i u mnogim slučajevima doživotna.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ženama je odijevanje jedna od bitnijih stvari u životu i koliko god nas to iritiralo (ako smo onakvi muškarci kojima je odijevanje usputna stvar) – na taj način žena iskazuje svoju osobnost. ne od jučer. I prije tisuću godina su se žena prema odijevanju odnosile isto. Sa ženama nije teško, zapravo je vrlo lako.Na prvu sa ženama najbolje prolaze laskavci, ali forma bez sadržaja brzo dođe na vidjelo pa nam ostaju komplimenti. Ako žena obuče nešto što nama izgleda kao šaka u oko i ne sviđa nam se nimalo, nećemo to reći riječima Joooj, to ti tako loše stoji, nego ćemo reći Prekrasna si, ali…mislim da bi bila još ljepša ako bi umjesto te majice obukla onu..A žena uvijek voli biti još ljepša. Nismo je omalovažili, a postigli smo što smo htjeli. Ako nismo od onih kojima je odijelo svakodnevna obaveza (jer smo uhljebi i državnoj upravi lli smo menadžeri, direktori) i imamo tih nekoliko odijela u ormaru, onda ženi trebamo prepustiti da nam kaže koju košulju, koje odijelo, koju kravatu (ili će ona to sama unaprijed pripremiti) obući. Nama je svejedno, a ženu veseli. Idemo li na pir kod njenog roda, e onda garant dobijamo novo odijelo (za ovo… Pročitaj više »

stefano
Gost
stefano
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

E moj Alerik baš te žena dobro školovala , ja sam svoju naučio da sam seljačina a ona kaže da me i takvog voli

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik
Trebalo bi reći da je kod nekih žena odijevanje bitno… rekao bih kod onih koje svoj umni hendikep žele maskirati i upakirati u posebne šarene tkanine i ostale dodatke, od tetovaža, silikona, posebnih frizura, šminki pa do blještavog nakita.

U nastavku svog komentara daješ nam savjete (iz osobnog iskustva) kako osvojiti naklonost žene koja se pali na laskanja i komplimente, kao da razumnom muškarcu treba da laže u oči i mulja ženu sa kojom živi samo kako bi mu ona odabrala odjeću ili ispekla kolač ?
(ja takvoj ženi ne bi dao da me odabere za svog suputnika kroz život)

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije
Reply to  otpisani

otpisani
Toliko griješiš da mi je neugodno (znaš ono kad se zacrveniš umjesto drugih). Da su umno hendikepirane one žene koje se vole lijepo odjenuti!?!
Ne mogu vjerovati da to netko može napisati, ali očito može. Možda živiš u nekoj drugačijoj kulturi u kojoj su žene pokrivene od glave do pete jednobojnom tkaninom, ali čak bi i u takvom slučaju dobro oko vidjelo razlike, finese i ljepotu.
Za tvoju informaciju – ti nisi onaj koji bira, kao što to nije niti ijedan drugi muškarac. Bivaš odabran (pasiv), a žena je ta koja bira. No, to ne znači da ne smiješ vjerovati u svoj privid.

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik
Potreba za uljepšavanjem kod žena je obrnuto proporcionalna granicama njihovog uma.

Ne tvrdim da je svim muškarcima um bogom dan u istoj mjeri. (očigledno je to kod tebe i mene, ali o tome mi ne možemo jedan drugome suditi)

Ako pročitaš moju zadnju rečenicu o biranju (u mom prethodnom komentaru), shvatiti ćeš da podrazumijevam da žena bira, ali sam ja ipak taj koji dozvoljavam da budem, ili ne budem odabran.

Siguran sam da ti i ja nemamo žene istih, ni sličnih karakteristika i gotovo sam siguran da je između tebe i mene velika razlika u godinama na moju štetu (ili korist).

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije
Reply to  otpisani

otpisani S tobom se mogu složiti samo u tomu da živimo u paralelnim svjetovima (ali to nisi ni rekao pa se nemam s čim složiti). U tvojem svijetu stvari funkcioniraju tako kako ih navodiš – žene koje se vole lijepo odijevati to čine zbog slabog uma, tvoja je zadnja u svemu i nema mjesta komplimentima, već samo surovoj stvarosti. Koliko god tvoj svijet bio dobar ili loš, koliko god to moj bio, onkraj tih svjetova postoje još milijarde paralelnih mikrosvjetova, ali postoji i nešto što se zove objektivna stvarnost, koja ne ovisi o tomu što bilo tko od nas misli o njoj. Za mene su žene bića vrijedna divljenja, poštovanja i ljubavi. Žena je moja supruga, žena je moja majka, moja sestra, žena je ukras Zemlje. Žena manje razmišlja, ali zato brže zaključuje. Žena je snažnija, izdržljivija i upornija (kažu oni koji znaju da u gradaciji boli od 1 do 10 muškarac pada u nesvijest već na 7, a žena rađa s razinom boli od 10). Eventualna razlika u godinama je nebitna. Netko je mlad u srednjem vijeku, netko je star u srednjem vijeku po razmišljanju. Svejedno. Nema štete u razlici u godinama. AKo ih imaš manje, manje si i… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik
Moja stvarnost, za koju ti kažeš da je surova , za mene je objektivna stvarnost a tvoja je idealizirana, pretežito lažna stvarnost i dok budeš dostigao moj broj godina sigurno ćeš promijeniti gledište. (sjetiti ćeš se mene kada se budeš opržio)

Ili ne razumiješ, ili namjerno guraš prikrivenu tezu da ja mrzim žene (?). To nije istina , prema svim onim ženama koje svojim razmišljanjem i djelovanjem zaslužuju naklonost i poštovanje one to od mene imaju i oduvijek sam se sa takvima volio družiti sa divljenjem i poštovanjem, One druge sam uglavnom ignorirao ili izbjegavao ako je to bilo moguće a ako smo ipak morali biti blizu one su ubrzo mene izbjegavale.

Po tebi, zaključak donijet bez puno razmišljanja je nešto pozitivno kad je u pitanju žena !?

….a ono o upornosti i izdržljivosti boli je bez veze, jer u trenutku rađanja psiha i tijelo su pripremljeni (po prirodi) na taj događaj i na kraju krajeva svaka osoba ima svoju skalu za bol koja je neusporediva sa drugima… Da su žene snažnije i izdržljivije , bilo bi ih u rudnicima, željezarama, u građevinarstvu, među drvosječama, u ratnim operacijama itd.

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik
Ženski um … muški um..?? Ne razumijem… um imaš ili nemaš .
Pod imati um smatram svaki slobodan, kreativan, pozitivan, objektivan i odmjeren način razmišljanja temeljen na logici i pravim moralnim vrijednostima.
Pod ne imati um, smatram sve ono suprotno.
Očigledno da je tebi deficit gore opisanog uma kod mnogih žena (sa kojima ti vjerojatno dolaziš u doticaj) postao “normalan” do te mjere, da si sam došao do zaključka kako postoji poseban – “ženski um”, kojega bi, kao, trebalo znati razumjeti !?
Zar se može uopće govoriti o umu ili razumu kod osobe koja zauvijek prekida “najbolje prijateljstvo” sa osobom koja joj je bila “važnija od sestre” (zamisli netko sa strane može biti važniji od sestre!) samo zato što je na feštu došla u istoj haljini ??
Mislim da ćeš morati revidirati svoje stavove o umu.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije
Reply to  otpisani

otpisani
Ne čudim se što ne razumiješ, s vremenom ćeš razumjeti da postoji ženski um i da postoji muški um. Na pokušaj uvrede se neću obazirati.A za gornju priču sam već utvrdio da je izmišljena (ili prepisana, budući da sam je već imao priliku pročitati) pa je ne uzimam za ozbiljno.

ivok
Gost
ivok
3 godine prije
Reply to  otpisani

sutradan, ode otpisani na druženje sa grupom žena i 5h pričaše o programiranju, i to u asembleru! isti/isti um/um.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
3 godine prije

Ženska posla.

Jaran..
Gost
Jaran..
3 godine prije

Ajde jebala je haljina,kao da je to kraj svijeta

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije
Reply to  Jaran..

Nije muski,biti zena!Da su obe na proslavu dosle gole,ne bi bilo svadje.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Ne treba izmisljati toplu vodu , na radna mjesta i u skole treba opet pod obavezno uvesti radna odijela kao sto smo imali u Jugoslaviji , kreativnost i osobnost u jednom zdravom drustvu ne postize se modnim markama i sapunicama ,vec znanjem i radom .

P.S. Koliko smo daleko dosli po tom pitanju odijevanja i laznih identifikacija,govori i to da djeca siromasnih roditelja prolaze pravi pakao u skolama ,zbog toga sto imaju “pogresne majice , traperice ili pulovere “. Dakle dok su u skoli svima obavezne radne kute i slape a kod kuce neka oblace i rade sto hoce .

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Tko ti brani? Sutra ujutro obuci kombinezon, lijepo se počešljaj (ako imaš što, naravno) i hajde na posao. Svijet se mijenja malim koracima, ti učini prvi pa kad svi shvate koliko je uniformiranje dobro, kreativno, slijedit će te k’o pravog maršala.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ja sam u radnoj uniformi 10 sati na dan dragi moj kolega i zbog toga nisam nista pametniji ili gluplji od onih koji isticu svoju osobnost odijelima, skupim satovima i kravatama ,eno mi iwc stoji u ladici , pojam nemam jel uopce radi . A sto se tice cesljanja i kose , imam vise kose od mnogih mojih vrsnjaka koji se sepure u odijelima 🙂

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Nitko ne spori tvoju vrijednost i to da pamet nema veze s odijelom. Riječ je o načinu života, riječ je o tomu gdje i što radiš, o čemu ovisi i tvoje odijevanje. I ja sam radije u kombinezonu, nego li u odijelu.Bravo za kosu i godine:)

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ma nemojte jedan drugom traziti dlaku u kosi!

Istina
Gost
Istina
3 godine prije

Ovo je nečuveno: ne samo da je imala istu haljinu nego je i posjetila istu proslavu.
Sve prijespomenuto je neoprostivo u ženskom svijetu.
Žene ne opraštaju, i oni koji prate su mogli naslutiti da se skandal nastavlja, jer nakon zadnjega Putinovog fijaska, neće mu pomoći ni Oleg Deripaska — https://www.youtube.com/watch?v=f_o55pBnOCA!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik