Prijateljstvo na kušnji

Prijateljice
23 komentara

O prijateljstvu su napisane tone knjiga, snimljeno bezbroj filmova, ispričano ko zna koliko priča i ispjevano pjesama. Ali ta priča se nikada ne završava i trajat će dok je i ljudi.

Na još jedno razmišljanje o ovoj temi me navede jedna žena koju sam nedavno nenamjerno čuo kako se žali svojoj sugovornici: „Zamisli, ona mi je bila najbolja prijateljica, a kupila je istu haljinu kao i ja i došla na istu proslavu na koju i ja baš u toj haljini!? Najbolja prijateljica, bila mi je važnije od sestre, a tako mi je zabila nož u leđa! Ona je za mene mrtva!“ Ova žena je toliko tragično i bolno primila spoznaju da je njena prijateljica obukla istu haljinu kao ona da se činilo kao da je u obitelji imala smrtni slučaj.

Nisam mogao ne pitati se – zašto je njoj tolika tragedija ako neko ima istu haljinu? Njena prijateljica nije ukrala od nje haljinu, nego ju je kupila za svoje novce. Ako je i kupila baš tu haljinu jer je prethodno saznala ili vidjela da joj i prijateljica ima takvu, zar to ne bi moglo biti protumačeno i kao kompliment prijateljici, priznanje da ima dobar ukus u odabiru? Ne kopirate nečije ponašanje valjda zato što mislite da je loše, nego da je dobro?! Zašto misli da joj je prijateljica željela napakostiti, omalovažiti je, dolaskom u istoj haljini? Ako ista haljina šteti jednoj osobi, zašto ne pomisli da šteti i drugoj, a niko ne želi raditi u korist svoje štete, pa tako ni njena prijateljica?

Kakvo je to prijateljstvo koje se tako lako sruši, koje u trenu najbolju prijateljicu pretvori u neprijatelja? Jesu li i kriteriji po kojima je ova dospjela na vrh prijateljstva bili tako klimavi kao i taj koji je pretvorio prijateljicu u „mrtvu“ osobu? Ako je prijateljstvo čvrsto, provjereno, iskreno, ono ne može nestati zbog jednog poteza za koji niste provjerili ni kako je ili zbog čega nastao. Šta, recimo, ako je prijateljica sasvim slučajno, i ne znajući da ona druga ima istu haljinu, kupila svoju samo zbog toga što joj se dopala? Zašto se njoj ne bi smjelo dopasti ono što se dopalo njenoj prijateljici? Zar nije čak i logično da prijateljice imaju neke slične poglede, čak i na modne trendove?

Sve u svemu, stekao sam dojam da ova žena griješi, da je olako prekrižila svoju prijateljicu. Ili da ju je olako uvrstila na listu prijateljica. Možda i nisam u pravu, jer i ja samo nagađam, ali vjerujem da ima mnogo slučajeva gdje se za nekoga olako kaže da je prijatelj, kao i da se prijatelja olako odriče. Ne može se imati bezbroj prijatelja, jer ko je prijatelj svakome, on nije prijatelj nikome. Ali ne može se ni za svaku sitnicu odreći prijatelja jer ćemo tako ostati bez njih, a život bez prijatelja je kao nebo bez zvijezda. Mark Twain je rekao: „Prijatelj je tu da bude uz vas kad griješite. Kad ste u pravu, svi će i onako biti uz vas.“

Priče
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
28. juni
5 godine prije

Pravi prijatelji rijetki su kao biser u moru.Ali su upravo zbog toga i vrijedni.

Baba
5 godine prije

Ja kao jedan Balkanboy volim žene iako ponekad imaju uvrnutu logiku šta ćeš… 😉

Son of Alerik
5 godine prije

Autor je vjerojatno izmislio priču sa ženama i njihovim istim haljinama, ali čak i ako nije izmislio – pokazao je nerazumijevanje ženskog uma. Prijateljica prijateljici nikad ne bi napravila to s haljinom i u ženskom svijetu su takve stvari neoprostive. Ako bismo tražili pandan u muškom svijetu, možda bi bilo usporedivo kad bi se prijatelj oslonio na prijatelja i rekao mu da je jučer bio cijeli dan kod njega, a ovaj njegovoj supruzi sutradan kaže da ga nije ni vidio. U neprijateljstvu izdaja nema. To postoji samo u prijateljstvu. Jer se u takvom odnosu, koji nije uvjetovan plemenskim naslijeđem, nego slobodnim izborom dva čovjeka ili dvoje ljudi, računa na lojalnost, dijeljenje i zaštitu tajni, pomaganje i razumijevanje. Prijateljstvo je najprije ljubav, a onda sve ostalo. Kao i svaka ljudska ljubav, i ova je nesavršena (a Ljubav je moćna i savršena sila, vatra i mač kad to treba biti), krhka kao… Čitaj više »

Har Megiddo
5 godine prije

Ženska posla.

Jaran..
5 godine prije

Ajde jebala je haljina,kao da je to kraj svijeta

Georgij Žukov
5 godine prije

Ne treba izmisljati toplu vodu , na radna mjesta i u skole treba opet pod obavezno uvesti radna odijela kao sto smo imali u Jugoslaviji , kreativnost i osobnost u jednom zdravom drustvu ne postize se modnim markama i sapunicama ,vec znanjem i radom .

P.S. Koliko smo daleko dosli po tom pitanju odijevanja i laznih identifikacija,govori i to da djeca siromasnih roditelja prolaze pravi pakao u skolama ,zbog toga sto imaju “pogresne majice , traperice ili pulovere “. Dakle dok su u skoli svima obavezne radne kute i slape a kod kuce neka oblace i rade sto hoce .

Istina
5 godine prije

Ovo je nečuveno: ne samo da je imala istu haljinu nego je i posjetila istu proslavu.
Sve prijespomenuto je neoprostivo u ženskom svijetu.
Žene ne opraštaju, i oni koji prate su mogli naslutiti da se skandal nastavlja, jer nakon zadnjega Putinovog fijaska, neće mu pomoći ni Oleg Deripaska — https://www.youtube.com/watch?v=f_o55pBnOCA!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI