Kako je konobar spasio kraljici život

Holandska kraljica Juliana
11 komentara

Ovu priču sam čuo od osobe koja je bila vrlo bliska nekadašnjem predsjedniku SFR Jugoslavije Titu i uvjeren sam da je potpuno istinita.

Kad sam došao živjeti u Nizozemsku, bivša kraljica Juliana je bila već princeza koja je abdicirala u korist svoje kćeri. Ali o njoj su i tada, naravno, pričane mnoge priče. Jedna od njih je bila i priča o njenoj štedljivost, a neki su govorili čak i o škrtosti. Navodno, često se vozila biciklom jer nije željela trošiti na vozila i pratnju i tako dalje.

E, ta kraljica Juliana je jednom došla u posjet Titu, a tada je bio običaj da se gosti duže zadržavaju nego sada pa je i ona ostala nekoliko dana. Mada je imala nekih zdravstvenih problema, ona, valjda da bi uštedjela, nije na put vodila svoga liječnika.

Jedno jutro kad je ustala, konobar joj je donio doručak u prostoriju u kojoj je objedovala kada nisu bili zajednički, protokolarni ručci ili večere, a kasnije se vratio pokupiti posuđe. Kad je ušao, vidio je nešto iznenađujuće. Kraljica je bila bez svijesti, glava joj je ležala na stolu. Pokušao ju je probuditi, ali nije išlo. Poduzeo je što je znao i brzo otrčao po Titovog liječnika koji je odmah pritekao u pomoć.

Kad su ušli u prostoriju, liječnika je dočekao neobičan prizor – kraljica je ležala na leđima. Stražnjica Njenog Visočanstva je bila u blizini zida, a obje noge su joj bile visoko zadignute i oslonjene na zid. „Šta je ovo?! Kako se samo ovako namjesti?!“, čudio se doktor. „Pa ja sam je tako postavio! Čuo sam da je tako dobro ako je neko u nesvijesti, podići mu noge i tako držati neko vrijeme“, objasnio je konobar pravdajući se.

Sve se završilo tako da je kraljica ubrzo vraćena u svjesno stanje, da nije bilo nikakvih ozbiljnijih posljedica od tog događaja, a da je konobar dobio pohvalu i od doktora i od kraljice za svoje medicinsko umijeće. Ko zna, možda joj je spasio život baš podizanjem nogu?!

JulianaPričaPriče
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jasmin
6 godine prije

Mudar konobar!Vidimo da je rijesio problem dizanjem nogu.☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺

RBAJKANA
6 godine prije

Prava kraljica! Svojom vožnjom biciklom, kazuje da je zdravo živjela.

Ive
6 godine prije

Hm, ovaj kako da kazem, nekim kraljicama bih i ja rado dignuo noge, recimo na ramena.

Mario
6 godine prije

Ma pitam se gdje je bio Tito dali je on pomogao polizat, mislija sam podizat, noge ili je to tajna !!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI