Problemi sa prinudnim sletanjem ruske kapsule

Svemirska kapsula
5 komentara

Posada nove ruske kosmičke kapsule Federacija mogla bi nastradati u slučaju spuštanja na vodenu površinu budući da Ruska Federacija nema brze brodove potrebne za brzo spašavanje posade rekao je Igor Verhovski, visoki zvaničnik ruske korporacije Energija.

Trenutno postoji veliki problem u slučaju vanredne situacije prilikom lansiranja kosmičkog broda Federacija sa kosmodroma Vostočni. Posada bi mogla pasti u vode Tihog okeana gdje ne postoje potrebni brodovi velike brzine. Izgubićemo nekoliko dana pre nego što hitne spasilačke snage stignu na mesto hitnog sletanja kapsule.

Verhovski je takođe naglasio da postoji potreba da se zameni tehnologija sletanja sa padobranom na kapsuli Federacija i da je prvobitno planirana tehnologija reaktivnog sletanja što je dodatno zakomplikovano činjenicom da u Rusiji nema dovoljno pogodnih mesta za sletanje.

Nova letelica Federacija je dizajnirana od strane Energija korporacije da prevozi ljude i teret na nisku orbitu oko Zemlje kao i Mesec. Posada novog broda će činiti do 4 osobe a brod će imati autonomiju od 30 dana u automatizovanom sistemu leta ili do godinu dana kao deo sistema svemirske stanice. Lansiranje Federacije planirano je za 2022. godinu.

Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
3 godine prije

“…Rusiji nema dovoljno pogodnih mesta za sletanje…”

😊😃 ‘ Ajde?
A ima i jedno bolje ‘ajde’, kad to kaže onaj glumac iz ‘Maratonci trče..”
A nemaju ni brze brodove… Ma uče Rusi od Amera kako kukati, pa onda Kongresi i Senati odriješe kesu…

tvingo
3 godine prije

Članak ne vredi bilokakvi komentar …

preseren3
3 godine prije

Hmmm…
Nekad vama ne uspije….
A šta bi bilo, da bi malo bolje poračunali i ustanovili gdje če kapsula pristati i tamo je čekati?
Trebate par crnkinja, koje če pješice izračunati? Pa koji radar…
Dobro, nije često, a li sve češče…

tuf
3 godine prije

Daleko bi zanimljivija bila tema ogromne korupcije koja okružuje Roskosmos i doslovno je ugrozila sve ruske svemirske programe – od nužne nadogradnje GLONASS-a, preko novog Восточный kozmodroma do projekta stanica na Mjesecu. Milijarde rubalja su “isparile”, već više od 5 godina se radi istraga, tijekom jednog od audita Yury Yaskin (direktor svemirskog istraživačkog centra) je pobjegao u Europu i od tamo podnio ostavku. Nije pomoglo ni smanjenje 10-godišnjeg proračuna gotovo na trećinu prijašnjega. Ako netko misli da ne postoje problemi u ruskom svemirskom programu, evo liste 15 neuspješnih komercijalnih lansiranja u 6 godina: 2011 Feb. 1: Geo-IK-2 gravitational field measurement satellite, wrong orbit, Rockot, Briz-M upper stage Aug. 18: Ekspress-AM4 communications satellite, wrong orbit, Proton, Briz-M upper stage Aug. 24: Progress M-12M ISS resupply spacecraft, failed to reach orbit, Soyuz, Soyuz upper stage Dec. 23: Meridian No. 5 military communications satellite, failed to reach orbit, Soyuz, Fregat upper stage 2012… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI