Projekat Firefox Quantum donosi drastično brže “surfanje”

Mozilla Quantum FireFox
0
0

Internet stranice su prije samo 20 godina bile uglavnom obični dokumenti sa drhtećim slikama hiperlinkova koji su vodili prema drugim stranicama. Sada su to interaktivni sadržaji sa instant porukama, automatskim video sadržajima i obnovljivim člancima, animiranom grafikom koja prekriva stranicu dok skrolamo.

Mozilla je odlučila da nadogradi svoj poznati internet pretraživač Firefox kako bi se bolje nosila sa izazovima. U četvrtak je ova neprofitna organizacija najavila projekat nazvan Quantum koji će dramatično ubrzati njihov pretraživač krajem sljedeće godine.

S Quantumom želimo poboljšati performanse toliko da će vaše mrežno iskustvo biti skroz drugačije“, kazao je David Bryant, šef Mozillinog inženjerskog tima. “Stranice će se brže učitavati, a skrolanje će biti mnogo bolje. Animacije i interaktivne aplikacije će pružati odgovore odmah te će moći obrađivati mnogo obimnije sadržaje u istim vremenskim okvirima. Sadržaji koji su vam posebno važni će automatski dobijati najviši nivo prioriteta.

To je težak, ali značajan posao – za korisnike i Mozillu. Organizacija se suočavala sa jako malom upotrebom njenog pretraživača na telefonima i računarima, gdje je Chrome popularniji.

U srcu Mozille je trenutno Gecko, softver koji izvršava programske instrukcije stranice i prikazuje browser na vašem ekranu. Quantum će doraditi Gecko, ali će Mozilla raditi i na razvoju novijeg softverskog projekta nazvanog Servo.

U fokusu Quantuma je želja za usklađivanjem sa modernim procesorima, kazao je Bryant. To uključuje čipove koji mogu raditi paralelno i grafičke čipove koji će znatno ubrzati neke operacije.

Novi softver će moći koristiti korisnici Windows, MacOS i Linux operativnih sistema, kao i korisnici mobilnih telefona koji koriste Android tehnologiju.

david bryantfirefoxgeckolinuxmacosmozillaservowindows
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI