fbpx

Prvo američko gnijezdo stršljena ubica pronašli naučnici u državi Washington

Strsljen ubica

Entomolozi u državi Washington otkrili su prvo gnijezdo azijskog gigantskog stršljena u SAD i planiraju da ga unište kao invazivnu vrstu. Zastrašujući insekti uništavaju domaće pčele i mogu da ubiju čovjeka.

Sa rasponom krila od 7,5 centimetara i snažnom, otrovnom žaokom, azijski gigantski stršljen najveća je svjetska vrsta stršljena i zastrašujuća mašina za ubijanje.

Šačica ovih stvorenja može za nekoliko sati opustošiti košnicu medonosnih pčela, odrubivši glave stotinama pčela prije nego što preuzmu košnicu.

Entomolozi Državnog odjeljenja za poljoprivredu države Washington (WSDA) prvi put su dobili izvještaje o ovim stršljenima prošlog decembra, a ove sedmice uspjeli su da ih uhvate. Stršljene su opremljeni uređajima za praćenje, a naučnici su ih pratili do gnijezda, unutar drveta u Blainu u Washingtonu.

Video koji je snimila WSDA prikazuje jednog od stršljena koji izranja iz drveta, a njegove crte lica jasno se vide iz daljine.

WSDA planira da iskorijeni gnijezdo u subotu, potencijalno uništavajući i drvo.

Azijski džinovski stršljen smatra se invazivnom štetočinom, a ako se prilagodi u državi, WSDA upozorava da će imati „negativne uticaje na životnu sredinu, ekonomiju i javno zdravlje“.

Iako ovi stršljeni uglavnom ne napadaju ljude ili kućne ljubimce, njihova žaoka je duža od pčelinje i sadrži štetniji otrov. U Japanu gigantski stršljeni svake godine ubiju između 30 i 50 ljudi.

3.8 6
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Venator
Gost
Venator
30 dana prije

Sve zapalit, zajedno sa krpeljima i komarcima.

Darko
Gost
Darko
30 dana prije

Hitno uništiti jer to su strojevi za ubijanje

miki iz usa
Gost
miki iz usa
30 dana prije

neprijatelj nikada ne spava, to nije slucajno da strsljen prleti preko mora,drug si ili marsal putin mou dati dodatno objasnjenje.
hvala na prostoru

Stara kuka
Gost
Stara kuka
30 dana prije

Dakle svako sranje, svaka boleština i svaka invazivna štetna vrsta dolazi uvijek iz Azije, uglavnom iz Kine. Tek rijetko, tu i tamo i Afrika nas podari nekakvom pošašću.

bauštelac
Gost
bauštelac
29 dana prije

tužan sam šta nas čeka ne mogu opet sranja sa 19 god sam izašao iz rata nisam poslje čekao ničiju milost išao sam raditi imam obitelj djete ne mogu više podnjeti da mi netko sere po mom životu ntko su ti neka mi se unesu u facuneka ne seru preko ekrana danas sam imao konflikt oko maske mlađi tip mi je počeo kenjat ja ga pitam kakva je to tebi maska na faci ispod nosa on veli firma mi dala pitam vidiš li da ti slina curi iz nosa obriši se

bauštelac
Gost
bauštelac
29 dana prije

i još mene zanima tko je polit benzinom i užgat

bauštelac
Gost
bauštelac
29 dana prije

jeli taj lik tu stara legenda

bauštelac
Gost
bauštelac
29 dana prije

svašta

Papi
Gost
Papi
29 dana prije

S obzirom na situaciju ovaj clanak je savrsena metafora hehe, inace iz azije je ovo ono, ali rjesit cemo I njih i stablo

angie
Gost
angie
28 dana prije

Sve ih unistiti, oni su jako opasni. Ne podnosim insekte, glodare i gmizavce, nedavno sam bas zvala Invektu da mi sve ocisti i uradi deratizaciju svih prostorija.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik