Ruska strana zahtijeva reakcije zbog izjava ukrajinskog trenera

Trener Ukrajinske reprezentacije
4 komentara

Ruski nogometni dužnosnici optužili su Aleksandra Petrakova za diskriminaciju

Ruske nogometne vlasti pozvale su UEFA-u i FIFA-u da pokrenu disciplinski postupak protiv izbornika ukrajinske reprezentacije Aleksandra Petrakova, potvrdili su dužnosnici. U pismu vodećim tijelima svjetskog i europskog nogometa, Ruska nogometna unija (RFU) ustvrdila je da je Petrakov postupio na način suprotan standardima i etici međunarodnog nogometa, navodi The Guardian. Također se navodi da je RFU optužio Petrakova za diskriminaciju prema Rusima nakon što je prethodno izrazio želju da se bori protiv ruskih snaga u Ukrajini.

Petrakov je ranije izjavio kako vjeruje da Ruse treba na neodređeno vrijeme suspendirati iz natjecanja u međunarodnom sportu; tvrdnje za koje Denis Rogachev, zamjenik glavnog tajnika RFU-a, kaže da su u suprotnosti s prihvaćenim kodeksima ponašanja u sportu.

“Mislio sam, ako dođu u Kijev, uzet ću oružje i braniti svoj grad,” rekao je Petrakov za The Guardian u travnju. “Imam 64 godine, ali osjećao sam da je to normalno. Mislim da bih mogao srediti dva ili tri neprijatelja.”

Petrakov je također izjavio da je vodio razgovore s osobama unutar ukrajinske vlade o pridruživanju jedinici teritorijalne obrane, ali mu je rečeno da njegova poodmakla dob, tjelesno stanje, kao i nedostatak vojnog iskustva, ne odgovaraju kriterijima koje su tražili.

Ruske nogometne vlasti objavile su u ponedjeljak izjavu kojom potvrđuju da su se obratile i FIFA-i i UEFA-i u pokušaju poduzimanja mjera protiv Petrakova. “Ruski nogometni savez obratio se FIFA-i i UEFA-i, uključujući i u vezi s izjavama glavnog trenera ukrajinske reprezentacije. Takve izraze smatramo nedopustivim te smo na njih upozorili naše kolege. Dopis je poslan u lipnju, sada čekamo odluku”, rekli su.

Međutim, ukrajinska nogometna infrastruktura jasno je dala do znanja da ne vidi nikakvu grješku u prethodnim izjavama Petrakova.

“Kada su njegovu zemlju napali neljudi, [Petrakov] je bio spreman braniti svoju zemlju, svoje žene i djecu”, rekao je glasnogovornik Ukrajinskog nogometnog saveza (UAF). “Nije primljen u vojsku zbog nedostatka vojnog iskustva, ali njegov korak je potvrda njegove privrženosti domovini i domoljublja. “O kakvoj se diskriminaciji može govoriti u odnosu na jedan narod koji svjesno vrši genocid nad drugim narodom?” Upravo takve vrste komentara, rekao je Rogachev, krše općeprihvaćenu praksu političke neutralnosti u sportu.

“Izjave glavnog trenera ukrajinske reprezentativne nogometne reprezentacije dane su u kontekstu političkog sukoba između dviju zemalja, Rusije i Ukrajine i predstavljaju političku poruku koja očito krši temeljno načelo političke neutralnosti”, napisao je Rogachev FIFA-i i UEFA-i, navodi The Guardian.

“Štoviše, ponašanje glavnog trenera može se smatrati umiješanošću u promicanje javne mržnje na [nacionalnoj] osnovi i [upotrebu] nogometa za afirmaciju političkih stavova.”

RFU je također izvijestio da je istaknuo slučaj u kojem je član kluba Qarabag u Azerbajdžanu dobio znatnu novčanu kaznu zbog stavova izraženih na društvenim mrežama protiv ljudi armenskog podrijetla. Pritužba koju je Rusija podnijela UEFA-i pokrenut će automatsku istragu, ali bilo kakve nametnute sankcije zahtijevale bi pristanak većine tijela; nešto što se smatra malo vjerojatnim s obzirom na trenutnu zabranu, nametnutu svim ruskim momčadima u pogledu europskih natjecanja.

UEFA je odbila komentirati slučaj.

Petrakov je bio dugogodišnji trener u ukrajinskom nogometnom sustavu i vodio je nacionalne momčadi raznih dobnih skupina, sve dok u kolovozu prošle godine nije preuzeo mjesto glavnog trenera seniorske reprezentacije, naslijedivši legendarnog ukrajinskog napadača Andreja Ševčenka.

FIFArusijaUEFAukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zebran
1 godina prije

Rusija ne moze nigdje traziti pravdu ni kao drzava ni kao privatne osobe. Za[ad je otvorio sezonu lova na sve sto je rusko da ih satru, izbrisu potpuno.

1 godina prije

..nije primljen u vojsku radi nedostatka vojnog iskustva.. sunce ti poljubim,ima li boljeg primjera od ovoga kako uvijek sirotinja nastrada?!eno,pusku drze samo iskusni ukro bojovnici..ovo me podsjeća na onaj pravilnik-nitko iznad 18 godina ne može napustiti zemlju!ako,naravno,nema par tisuća eura pa moze slobodno na ratište opatijske rivijere. Ajde,stari prdonjo,radije sredi vezni red i obranu jer ti ekipa igra za kujac..rijeka,nikad Losija,bi vas pobijedila!haug.

Max
1 godina prije

Imao je priliku.

Kum
1 godina prije

Sto na to kaze Kramaric?Nogometas i strucnjak za cijepivo!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI