SAD nastoje izgraditi nuklearne reaktore za Mjesec i Mars

Nuklearni reaktor
12 komentara

Budući reaktor mora biti u mogućnosti da stvara neprekidan izvor električne energije od najmanje 10 kilovata.

Američko ministarstvo energetike nedavno je privatnom sektoru postavilo zahtjev za izgradnju nuklearnih elektrana koje bi mogle da rade i van granica naše planete.

Prema saopštenju Nacionalne laboratorije Idaho (INL), zahtjev za informacijama ima za cilj da obezbjedi „partnerstvo u tehnologijama i pristupima za testiranje i ovjeru“ sistema napajanja na fizijskoj površini koji bi mogli da se primjene na Mjesecu i tokom misija na Mars.

“Nacionalna laboratorija u Idahu ima centralnu ulogu u naglašavanju globalnog liderstva Sjedinjenih Država u nuklearnoj inovaciji, uz očekivanu demonstraciju naprednih reaktora na lokaciji INL”, rekao je dr John Wagner, laboratorijski direktor INL-ove Direkcije za nuklearnu nauku i tehnologiju. “Mogućnost postavljanja naprednog reaktora na mjesečevu površinu je uzbudljiva koliko i izazovna, a partnerstvo sa najperspektivnijim kompanijama u privatnom sektoru i nacionalnom laboratorijskom sistemu pomoći će nam da stignemo tamo.”

Plan je podijeljen u dvije faze, pri čemu je prva razvoj dizajna reaktora. Druga faza uključuje izgradnju test reaktora i reaktora koji će biti na Mjesecu, kao i razvoj sistema za letenje i sletanje za isporuku reaktora do odredišta.

Budući reaktor mora biti u mogućnosti da stvara neprekidan izvor električne energije od najmanje 10 kilovata.

Ministarstvo energetike otkrilo je da se očekuje da će reaktor olakšati istraživanje na južnom polarnom regionu Mjeseca, mada očigledno još nije utvrđeno tačno područje tla na Marsu koje će biti istraživano.

marsmjesecNuklearni reaktorSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
3 godine prije

Hollywood je toliko usavrsio trikove da me bas cudi da vec nisu bili na Marsu…

nekoime
3 godine prije

Zakaj se jednostavno ne priključe na Sjeverni tok 3 ?

Umpah Pah
3 godine prije

US -o kuje konja po Mjesecu.

JumpingJackFlash
3 godine prije

Blago Marsu i Mjesecu, a i nama (ako to nekim slučajem “padne s Marsa”, a moglo bi pasti na Zemlju i prije nego što pravo krene prema Mjesecu ili Marsu).

Kile
3 godine prije

Nismo dovoljno uništili svoj planet, sad moramo i svemir zagadit svojim glupostima

Ante
3 godine prije

Šta imaju razvijati taj reaktor? To je već razvio svesvjetski savez, male reaktore koji su dovoljno mali da stanu u putnu torbu. Neki Ruski profesor je napravio takav reaktor za svoju kuću, ali su mu to zaplijenili nakon što je pao u nemilost od strane vlasti. Takav reaktor pokreće i onu sondu Voyager 1 koja je poslana u duboki svemir 1979 godine.

Piždro
3 godine prije

A 100 milijuna građana im živi bez osnovni ljudski uvjeta za život..baš prava Atlantiđanska x-civilizacija…

Franjo Tahi
3 godine prije

Nisu u stanju ni posteni auto vise sloziti, kakvi reaktori.

Tihi
3 godine prije

USA su velesila No.1… sada i u budućnosti. Logicno je,tko ima sad sutra će imati samo više.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI