fbpx

Seksualnim prijestupnicima, uključujući pedofile, trebalo bi omogućiti posvojenje, predlažu u Velikoj Britaniji

Djevojčica

Pravila koja zabranjuju seksualnim zločincima rad s djecom su „nepoštena“, pa bi čak i osuđeni pedofili trebali imati pravo usvajanja, izjavila je vodeća pravna akademkinja. Helen Reece, čitateljica sa Londonske škole ekonomije, pozvala je Theresu May da olakša pravila koja automatski zabranjuju seksualnim prijestupnicima brigu o djeci, rekavši kako se time krše njihova ljudska prava.

U članku Zakona o djeci i obitelji, gospođica Reece sugerirala je kako stope ponovnog zlostavljanja nisu visoke među seksualnim zločincima, dodajući: “usprkos rastućoj zabrinutosti javnosti zbog pedofilije, broj ubojstava nad seksualno zlostavljanom djecom je vrlo nizak.”

Trenutno je u tijeku Preispitivanje sheme za ispitivanje i zabranu, nakon ubojstva iz Sohama iz 2002., uslijed zabrinutosti ministara da je previše težak. Uz zabrane određenim prekršiteljima, zakon trenutno zahtijeva vršenje provjere odraslih osoba koji dolaze u redoviti kontakt s tuđom djecom.

Gospođa May naredila je pregled zakona uslijed zabrinutosti zbog provjere običnih volontera, poput roditelja koji vode djecu na nogomet.

U svom je članku gospođica Reece predložila da se u pregled treba uvesti i pretpostavka kako seksualni prijestupnici, uključujući nasilnike nad djecom, nisu predstavljali nikakvu prijetnju nakon što su izdržali kaznu.

Rekla je: “Nema razloga da sve seksualne prijestupnike ne uzimamo za potencijalno nepogodne kod usvajanja ili udomljavanja djece, te za rad s njima.”

“Shema za provjeru slobode i zabrane, te druge zakonodavne mjere izdvajaju seksualne prijestupnike i uništavaju načelo da zatvorenik „otplaćuje svoj dug“ izdržavanjem kazne prije ponovnog ulaska u društvo pod jednakim uvjetima.”

Pojedinci se stavljaju na “listu” i zabranjuje im se rad s mladima ili ranjivim odraslim osobama, ako su osuđeni za seksualno ili nasilno kazneno djelo ili zlostavljanje djeteta.

Gospođica Reece kritizirala je propise zbog kojih su svi seksualni prijestupnici bili “obilježeni istim kistom”, rekavši kako je je bitan “pažljiv pregled”, te kako su izdavanjem “zabrane pokrivanja” (Balnket ban) prekršena prava kriminalaca koji su htjeli usvojiti ili raditi s mladima.

Istaknula je slučaj djeda koji je bio osuđen za seks s 15-godišnjakom i to iz vremena kada je imao 29 godina, a kojem je odbijeno odobrenje za usvajanje vlastitih unuka.

Zabrana bi mogla biti u suprotnosti s načelom nediskriminacije utvrđenim u Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, upozorila je gospođica Reece.

Uspoređujući seksualne prijestupnike s bračnim parovima koji žive u zajednici, ona je sugerirala da će, ako se dozvole zabrane, imati smisla zabraniti posvajanje onima koji nisu bili u braku, jer su manje šanse da se roditelj koji je bio u braku razdvoji od djeteta, što bi predstavljalo štetne posljedice za dijete.

Također je istakla slučaj četiri medicinske sestre koje su nedavno pobijedile na Višem sudu nakon što su imale zabrane zbog prethodne presude. Jednoj je sestri postavljena zabrana zbog policijskog opreza jer je vlastitu djecu ostavila samu u njihovoj kući.

“Umjesto da pretpostavljamo kako su svi potencijalni rizik za djecu, treba ih provjeriti. Svako provjeravanje ili zabrana se treba temeljiti na vrlo jakim dokazima da oni predstavljaju rizik”, rekla je akademkinja.

“To bi značilo pobjedu ne samo ljudskih prava, nego i najbolju zaštite interesa djece.”

Odvjetnica Reece je u LSE-u od rujna 2009., a prethodno je radila na London University, University College London i Birkbeck College, a nagrađena je Knjižnom nagradom Udruženja društveno-pravnih studija za monografiju pod naslovom “Odgovorno razvođenje”. Također je tvrdila da se žrtvama silovanja više ne smije dodijeliti anonimnost.

“Sa sigurnošću možemo reći da nećemo razmatrati dopuštanje usvajanja pedofilima. To ne bi baš dobro prošlo u javnosti”, tvrdi glasnogovornik matičnog ureda.

Je li ovaj teatar zbog javnosti ili interesa djeca, postavlja se logično pitanje? Očito im je mišljenje javnosti bitnije od sigurnosti njihove djece.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
22 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Izbornik