fbpx

Lični ili personalni trener - siguran put ka uspehu

teretana-covjek-u-sklek-poziciji-naslovna.
0
2,373

Vežbanje uz profesionalni nadzor razlikuje se od samostalnog vežbanja ili vežbanja u grupi. Brojni su razlozi zbog kojih je vežbanje uz personalnog trenera siguran put ka ostvarenju ciljeva.

Većina savremenih fitnes-centara nudi usluge personalnog ili ličnog trenera. Da bi se do kraja razumeo značaj vežbanja sa ličnim trenerom, potrebno je predočiti ko je lični trener, kakav karakter treba da ima i šta treba očekivati od vežbanja s njime.

Ciljevi

Svako pred sebe postavlja odeđene ciljeve kada počne da vežba. Neko želi da poboljša snagu i izgled, neko želi da smrša, neko traži zabavu ili nešto sasvim drugo. Ukoliko je cilj upražnjavanja fizičke aktivnosti važniji od zabave, onda je za njegovo postizanje potrebno i određeno znanje o vežbanju. Fond tog znanja mora biti popunjen informacijama iz različitih disciplina i očigledno je da je za njegovo sticanje potreban institucionalizovan i sistematičan proces obuke i obrazovanja. Proces takvog obrazovanja moguće je steći tokom studija na odgovarajućem fakultetu ili na određenim kursevima. Osobe koje prođu takav proces i steknu dozvolu za rad zovu se lični treneri. Savremeno tumačenje temina lični trener podrazumeva osobu koja sa klijentom radi “jedan na jedan”, iako u sportu individualni trening ne podrazumeva nužno takav oblik rada. Lični trener je osoba koja poseduje znanje kako se izvode određene vežbe, kako se planira trening tokom dužeg vremenskog perioda, kako se asistira vežbaču u izvođenju neke vežbe, koju vežbu ili aktivnost treba dati vežbaču pre ili posle neke druge vežbe, odnosno, aktivnosti, itd.

Intervju

Ono što rad sa ličnim trenerom razlikuje od samostalnog vežbanja jeste sistematičnost. Vežbač samostalno može vežbati stihijski ili čak napraviti plan vežbanja, ali da efekti ne budu maksimalni. Bez stručnog vođenja efekti izostaju. Naravno, ovo ne važi za ljude koji su adekvatno obrazovani i osposobljeni u sferi fitnesa. Lični trener će sa vežbačem obaviti kratak intervju, tokom kojeg će saznati parametre neophodne za planiranje treninga, prethodni vežbački staž, zdravstveno stanje, ciljeve i aktivnosti koje vežbač voli. Na osnovu dobijenih informacija lični trener će isplanirati trenažni proces za svog klijenta kroz dogovoreno vreme, pravilno će rasporediti treninge, odmor, lagane i teške periode i, ako je to u ponudi, davati savete oko ishrane.

Treneru treba saopštiti sve informacije neophodne za planiranje i realizaciju treninga, da bi se celi proces ispratio. Te informacije su vezane za zdravstveno stanje, reakciju na pojedine vežbe i sl. Profesionalan odnos svakako ne uključuje ragovore o ličnim temama, iako to u praksi često nije slučaj.

Lični trener bi trebalo da vodi svog klijenta kroz trenažni proces, ka ostvarenju postavljenih ciljeva. Pravilan odnos trenera i klijenta je takav da informacije teku dvosmerno. Klijent treneru saopštava koje ciljeve želi da postigne, kroz koje vreme, šta voli od fizičkih aktivnosti i najvažnije - sve detalje u vezi sa zdravstvenim stanjem. Ne sme se zapostavljati nijedan segment intervjua, treba biti potpuno iskren i ne treba kriti zdravstvene probleme. U nekim fitnes-klubovima čak je obavezan i lekarski pregled. Lični trener vežbaču objašnjava tehniku izvođenja vežbi, objašnjava mu principe vežbanja, prati njegov napredak i koriguje plan treninga, ukoliko je potrebno. Idealno bi bilo kada bi vežbač posle određenog perioda vežbanja s ličnim trenerom mogao samostalno da isplanira trening i da bezbedno koristi sve sadržaje u fitnes-centru.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Izbornik