fbpx

Vatra na nebu: Naznake vulkanske aktivnosti pronađene na Veneri

venera
0

Ako se potvrdi prisustvo aktivnih vulkana, znanstvenici nagađaju da bi planet mogao postati savršeno odredište za one koji žele naučiti kako djeluju “interijeri planeta”.

Dok neki znanstvenici, koji se trude otkriti tajne Venere, usredotočuju svoju pažnju na vremenske prilike planeta, nadajući se da će otkriti moguće znakove života, drugi uranjaju u tajne dubina nepristupačnog svijeta.

Prema časopisu Universe Today, tim predvođen istraživačima Lunarnog i planetarnog instituta (LPI) sada postulira kako Venera još uvijek može posjedovati aktivne vulkane, što bi taj planet učinilo jedinim takvim u našem Sunčevom sustavu (osim Zemlje, naravno).

Dok su tragovi vulkanske aktivnosti na Veneri otkriveni 1990-ih NASA-inim rijekom misije svemirskog broda Magellan, kako to mediji ističu, znanstvenici koji su ispitivali kako protoci lave planeta reagiraju na njezinu atmosferu mogli su utvrditi kako je “promatrana lava koja struji na Veneri bile vrlo mlada”, čime je tim zaključio da tamo još uvijek trebaju biti aktivni vulkani.

Komentirajući svoja otkrića objavljena u časopisu Science Advances, voditelj studije Justin Filiberto, znanstvenik iz LPI-ja, napomenuo je da, ako se potvrdi prisutnost vulkanske aktivnosti na Veneri, planet bi mogao postati “sjajno mjesto za posjetiti kako bi bolje razumjeli interijere planeta”.

“Na primjer, mogli bismo proučavati kako se planeti hlade i zašto Zemlja i Venera imaju aktivni vulkanizam, ali Mars to nema”, objasnio je. “Buduće misije trebale bi biti sposobne vidjeti te tokove i promjene na površini i pružiti konkretne dokaze o aktivnosti planeta”.
Prošle godine, tim je također objavio da Venera nikada nije mogla ugostiti život jer je planet preplavljen lavom.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
0 Comments

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
0
()
x