Dvije američke misije na Veneru kako bi istražile zašto je planeta slična zemlji postala nenaseljivi pakao

Misije na Veneri
60 komentara

Dvije američke misije na planetu Veneru – vjerovatno prvoj naseljivoj planeti u našem Sunčevom sistemu – proučavat će kako je postala hemijska staklenička bašta nesposobna da podrži život zasnovan na ugljeniku, izjavila je NASA u srijedu.

Prema saopštenju, misija nazvana Duboka atmosfera Venere istraživanje plemenitih gasova, hemije i prikaza (DAVINCI +)  je sonda koja će se spustiti u venerinu atmosferu kako bi otkrila kako je planeta nastala i evoluirala, kao i da bi utvrdila da li je svijet ikada imao okean.

Druga misija, nazvana Venerina emisija, Radio Nauka, InSAR, Topografija i Spektroskopija (VERITAS), orbitirat će oko planete sintetičkim radarom otvora blende sposobnim da prodre u guste oblake koji sakrivaju površinu planete od astronoma na Zemlji.

„Misije imaju za cilj da shvatimo kako je Venera postala svijet sličan paklu kada ima toliko drugih karakteristika sličnih našoj – i možda je bila prvi naseljivi svijet u Sunčevom sistemu, zajedno sa okeanom i sličnom klimom kao na zemlji“, navedeno je u saopštenju NASA za štampu.

NASA je objasnila da će VERITAS mapirati površinu Venere kako bi odredili geološku istoriju planete i nadaju se da će shvatiti zašto se ona razvila toliko drugačije od Zemlje.

Satelit će takođe mapirati infracrvene emisije sa površine planete kako bi identifikovao i mapirao njene vrste stijena, koje su uglavnom nepoznate, i utvrdit će da li aktivni vulkani ispuštaju vodenu paru u atmosferu, navodi se u saopštenju.

„Oživljavamo naš planetarni naučni program intenzivnim istraživanjem svijeta koji NASA nije posjetila više od 30 godina“, rekao je NASA saradnik za nauku Thomas Zurbuchen. „Koristeći najsavremenije tehnologije koje je NASA razvila i usavršila tokom mnogih godina misija i tehnoloških programa, ulazimo u novu deceniju Venere da bismo razumjeli kako planeta slična Zemlji može postati staklenik.“

NASA obezbjeđuje oko 500 miliona dolara za razvoj svake misije, a lansiranja se očekuju u vremenskom okviru 2028-2030, navodi se u saopštenju.

NASAVenera
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagten
2 godine prije

Sipak oni nesto salju;) 1962g, nekoliko godina nakon potpisivanje cudnog Antarktickog sporazuma, americka vojska pokrenula je operaciju Fishbowl, kao dio vece operacije Dominic; eksplozije nuklearnih bombi u atmosferi. Snimke eksplozije pokazuju da nema one karakteristicne gljive nego kao da udara u nesto nevidljivo. E sad, sta je bio cilj toga postaje jasnije kad se vidi prijevod naziva operacija “Gospodinov akvarij” bolje receno kupola. Htjeli su probiti svod nebeski za koji su saznali od admirala Birda nekoliko godina ranije. Jedan od jacih dokaza kako Kruga zemaljskog tako i Bozjeg postojanja. Zivimo u vrijeme takvih lazi i obmana da je to tesko za povjerovati, ali je tako.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Tko mi veli da sam teoreticar zavjere, uputim ga na sluzbene stranice NASAe da pronade sluzbenu fotografiju posade za put na mjesec u opustenom izdanju i posavijetujem ga da zoomira prstenje koje nose na ruci! Gle slucajnosti isti simboli ko na…
(otkrijte sami)

Mosha
2 godine prije

mogli su pokušat i sa suncem…..nema naseljnivog mjesta prije Oriona i Plejada tamo su već gmazovi i sivci ostaje nam samo Jupiterova Evropa

Lucija, prva
2 godine prije

Prvo i osnovno za što će koristiti Veneru jest užasavanje naroda “efektom staklene bašte”.

Poznato je odavno kakva je atmosfera na Veneri.

Boba Lazarević
2 godine prije

Po čemu je Venera slična Zemlji osim po veličini?

Aaaaaaaaaaaa
2 godine prije

🙉🙉🙉

m.ivanisevic
2 godine prije

Zašto ne priupitaju Sovjete (Ruse) bit će im jednostavnije i jeftinije. I što bi mogli otkriti više od njih s obzirom da je program Venera bio itekako uspješan i donio je prve (i za sada jedine) fotografije površine Venere. Čisto sumnjam da će Ameri otkriti nešto više.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI