fbpx

Virgin Galacticova Unity svemirska letjelica završila je test

Virgin Galactic - Unity

Prema izjavi kompanije Virgin Galactic u četvrtak, drugi testni let Unity svemirske letjelice ove kompanije izgleda da je bio uspješan. Sada će svemirski avion, lansiran iz vazduha, preći na testove raketnih motora, pripremajući se za dan kada će poletjeti u svemir.

Polijetanjem sa svog novog svemirskog aerodroma u pustinji Nju Meksika, kompanija za istraživanje svemira Virgin Galactic u četvrtak je obavila svoj drugi uspješni test letjelice Unity, svemirskog aviona klase SpaceShipTwo. Prvi let Unitya bio je 1. maja.

Prema ovoj kompaniji, test je uključivao ogromni nosač aviona Eve koji je uzletio vukući Unity letjelicu i pustio je na visini od 51.000 stopa, nakon čega je ona jedrila kući, dostižući brzinu od 650 milja na sat.

„Oduševljen sam napornim radom tima da uspješno okončamo današnji testni let,“ rekao je izvršni direktor Virgin Galactica George Whitesides u četvrtak u izjavi. „Bio je to važan test koji, do preispitivanja podataka, pokazuje da sada možemo da pripremimo vozila za let sa pogonom. Naš fokus za ovu godinu ostaje nepromijenjen na osiguravanju vozila i naših operacija pripremljenih za dugoročnu, redovnu komercijalnu službu svemirskog leta.”

Ako test opstane poslije “opsežnog pregleda podataka”, kompanija će preći na testove raketnog pogona uživo.

Na kraju, Virgin Galactic želi da ponudi 90-minutna putovanja do ivice svemira u letjelicama poput Unity, koje mogu da prevoze šest svemirskih turista. Kompanija je rekla svojim akcionarima da očekuje da će u narednoj godini biti profitabilna. Prošlog mjeseca osnivač Richard Branson najavio je da će prodati 500 miliona dolara sopstvenih akcija u kompaniji, u pokušaju da spasi njenu finansijsku solventnost.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Zorule
Gost
Zorule
3 mjeseci prije

Vozilo koje ide samo do ruba svemira i ne ulazi u orbitu za mene nije svemirsko vozilo. To je samo nabrijani Mig29, ona ekipa migflug sto nudi letove do ruba svemira, u stvari idu do kojih max 20km visine. Ovaj space ship ide do kojih 80 km, i dalje je to debelo ispod najnizih LEO satelita.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
3 mjeseci prije

Richard Branson još jedan “nowhere man”, padobranac poput Elona Muska – klaunovi koji ne znaju ni koji su im projektanti letjelica i od kuda ti projektanti crpe idejna i tehnološka rješenja ali bitno da se dolari okreću i da su “zvijezde” u medijima…
“Svemirske” kompanije u zadnje vrijeme “niču kao gljive poslije kiše” i u cijeloj toj konfuziji oko “osvajanja” svemira Bogovi konačno mogu u miru raditi ono što im treba a sve pod krinkom “ljudskog osvajanja svemira” pa ćemo u skoroj budućnosti stvarno imati letove na Mjesec, na Mars, i dalje do obližnjih planeta, što su Bogovi i do sada (u manjoj mjeri) radili ali im je nedostajala logistika o kojoj sada brine ljudsko roblje…
U skoroj će budućnosti biti obznanjeno da već imamo genetski modificirane “ljude” i njihove klonove koji će moći boraviti u svemiru i odrađivati sve što tamo Bogovima treba.

(sada bi se čak mogao složiti da su ljudi i bili na Mjesecu ali ne kao kreatori vlastitog svemirskog prijevoza do njega, već kao putnici iliti “turisti” koje su Bogovi tamo poveli a sve sa ciljem i u svrhu propagande – da navuku ljudsko roblje na ideju kako im je budućnost u svemiru … i eto, ta je budućnost sada ovdje).

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

Napravili su jedrilicu? Fascinantno.
Let u svemir će biti kad posjetimo susjedni zvjezdani sustav.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 mjeseci prije

moze to malo u metrima i celzijusima ili uopce ne prevedi ni sa engleskoga. hvala.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
4
0
()
x