fbpx

Virgin Galactic predstavila dizajn za Mach 3 Supersonic Airliner

Novi avion

Kompanija Spaceship, koja za svoje matično preduzeće Virgin Galactic gradi vazduhoplovne i svemirske letjelice, najavila je novi dizajn komercijalnog aviona koji može da leti tri puta većom brzinom od zvuka, kao i partnerstvo sa proizvođačem motora Rolls-Royce, koji je napravio motore za Concorde, jedan od rijetkih operativnih nadzvučnih aviona ikada napravljenih.

Kompanija Spaceship (TSC) objavila je u ponedeljak svoj opseg dizajniranja u prvoj fazi, kao i neobavezujući Memorandum o razumijevanju (MOU) sa Rolls-Royce za saradnju na nadzvučnom putničkom avionu.

„Uzbuđeni smo što smo dovršili Pregled misije i otkrili ovaj početni koncept dizajniranja aviona velike brzine, koji smatramo da spaja sigurna i pouzdana komercijalna putovanja sa neuporedivim iskustvom putnika“, rekao je George Whitesides, glavni svemirski direktor Virgin Galactic.

„Zadovoljstvo nam je što sarađujemo sa inovativnim timom u Rolls-Royce-u dok nastojimo da razvijemo održive, vrhunske pogonske sisteme za avion, i drago nam je što sarađujemo sa FAA (američkom Saveznom upravom za vazduhoplovstvo) da bismo osigurali da naš dizajn može imati  praktičan uticaj od samog početka. Do sada smo postigli veliki napredak i radujemo se otvaranju nove granice u brzim putovanjima. “

Iako je možda najpoznatija po svojim luksuznim automobilima, britanska inženjerska kompanija Rolls-Royce već je dugo glavni igrač u proizvodnji motora za avione. Prema studiji o korporativnim prihodima, Rolls-Royce je bio 24. najveći izvođač za odbranu u svijetu u 2019. godini, prenose Defense News.

Takođe je to firma koja stoji iza motora na Concorde, francusko-britanski avion, koji je bio jedan od samo dva komercijalna nadzvučna aviona. Između 1976. i 2003., Concorde je prevozio bogate putnike iz New Yorka u Pariz za 3,5 sata maksimalnom brzinom Mach 2.

Jedini drugi nadzvučni avion bio je So-140 Tu-144, koji je debitovao nekoliko godina prije Concorde i imao je sličnu maksimalnu brzinu, ali koji je imao problema sa pouzdanošću zbog čega je prešao u upotrebu kao teretni avion umjesto putničkog aviona.

Fotografije koje je objavila Virgin Galactic jasno podsjećaju na siluetu Concorde-a, koji je obojen u jarko bijelu boju i ispod koga su postavljena dva velika delta krila sa dva velika mlazna motora.

Virgin Galactic se prevashodno fokusira na izgradnju održive svemirske kompanije oko svojih svemirskih aviona SpaceShipTwo klase i svemirske baze New Mexico. Međutim, njeno poslovanje sa nadzvučnim avionima susreće se sa žestokom konkurencijom.

Neki od drugih projekata putničkih aviona bržih od zvuka uključuju X-59, avion sličan pikadu koji NASA i Lockheed Martin sastavljaju uglavnom od penzionisanih američkih vojnih aviona i XB-1 kompanije Boom Technology, za koji kompanija obećava da će poletjeti prvi put ovog oktobra.

Prema Virgin Galactic-u, avion će moći da smjesti između 9 i 19 ljudi, što je daleko ispod još uvijek malog kapaciteta Concorde-a od 128 ljudi, odnosno 140 mjesta u Tu-144.

Neki od problema sa kojima se sada susreće su materijali koji će se koristiti u izgradnji kako bi se „riješili ključni izazovi u termičkom upravljanju, održavanju, buci, emisijama i ekonomiji koje bi podrazumijevali rutinski komercijalni letovi velike brzine“, kaže kompanija.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
1 mjesec prije

Nevjerojatno.koliko.amerikanci ulažu u nove avione,a Kinezi ih nepovratno “šišaju” sa 50 000 km super brzih željezničkih pruga,a prijevoz željeznicom je neusporedivo jeftiniji i ekološki održiviji od avionskog,pa i puno sigurniji,a u konačnici i brži,bez onih procedura na aerodromima!!! Prijevoz tako malog broja putnika nadzvučnim brzinama će biti izuzetno skup i u konačnici neisplativ i neekonomičan,a o sigurnosti i konačnoj brzini prijevoza i samo iskustvo i posljedice leta na ljudsko zdravlje su upitne !!!!

benty20
Gost
benty20
1 mjesec prije

Trebao bi to biti ogroman iskorak u tehnološkom smislu (revolucionaran pogon) da bi se postigla željna brzina od 3 maha u komercijalne svrhe…

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
1 mjesec prije

Pa,možda i uspiju u tehnološkom smislu,ali sama ekonomičnost leta tako malog broja putnika je nemoguća,a o turbulencijama i vibracijama,opasnostima tokom leta za putnike i posadu da ne govorimo!!! Postoji i pitanje svrsishodnosti tako velikih brzina leta pa onda sati čekanja na.aerodromske i carinsko-sigurnosne protokole na aerodromima te dolazak-odlazak na aerodrome koji su obično desetak kilometara izvan gradova i u tom dolasku se izgubi ta prednost ultra-brzog leta!!!!

Alex
Gost
Alex
1 mjesec prije

To će služiti bogatima da migu brže pljačkati siromašne…da ne gube vrijeme na putovanja…Vrijeme je novac.🤑
I pravi izazov za teroriste…poslastica…😋👌

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
1 mjesec prije

A znaš ono Trumpovoj geslo iliti slogan America first,znamo da i Rusi i Kinezi dugo petljaju oko svojih putničkih aviona nove generacije,a sama konstrukcija avionskih motora je vrh tehnologije,a od ideje ,razvoja i konačne proizvodnje novog
ruskog motora ” Izdeliya-30″ trajalo je nepunih 20 godina,pri čemu su upotrebljene legure,materijali i tehnološki postupci najstrože čuvana tajna,veća od one klasične vojne tajne!!!! Vjerojatno se ide na taj prestiž,mi možemo,mi smo prvi,mi smo najbolji,nego na sam ekonomski i komercijalni efekt!! Sjetite se što je odgovorio svojevremeno direktor tvornice traktora IMT novinarima na predstavljanju traktora snage preko 1000 KS,što će nekome takav traktor??? ” Mi smo ga proizveli zato da svi vide da mi to znamo i možemo!!!!”

emitter
Gost
emitter
1 mjesec prije

nema od toga nista i dobro da je tako, dok neki odavno pice nebeskim bespucima “sa kave na kavu” nama jos uvijek crtaju
ovakve igracke?

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 mjesec prije

Virgin galactic je prije 20-ak godina najavljivao komercijalne letove u svemir u 2010-oj. Očito od toga ni u 2020-oj nema ništa, a neće ni biti uskoro. Vjerojatno će isto biti u sa ovim avionom.

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
1 mjesec prije

Pa pogledaj kako su Amerikanci ovih dana slavodobitno i spektakularno došli na svemirsku stanicu i natrag,dakle 51 godinu nakon što su sletjeli na Mjesec i vratili se nazad,unatoč spektakularnom tehnološkom razvoju u tih 50 godina,gotovo su na istom mjestu,pitanje je kada će opet na Mjesec sletjeti,a kamoli na Mars kao što su nekada predviđali do 2050.!!! Eto Rusi takve” spektakularne uspjehe ” rade na dnevnoj bazi doslovno i bez velike pompe!!!!

istina boli
Gost
istina boli
1 mjesec prije

na mjesec ce opet….nikada. Kao sto su i do sada bili….nikada

Lucija
Gost
Lucija
1 mjesec prije

Đuro

Oho je lijepa stvarčica i sigurno će funkcionirati…
Tehn.razvoj je vrlo vrlo upitan u zadnjih 30 godina. Samo što je to negdje vidljivo, kao u ovim oblastima, a negdje i ne… Pomislio bi čovjek da su proučili radi Hiva T- limfocite, npr, ali – šipak.
Komercijalizacija tj to što više ljudi koristi npr računala ili pametne mob.,- ne znači – baš ništa.
Nema novih proboja. Tamo gdje ima, drže se patenti u ladicama…

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
1 mjesec prije

LUCIJA,pogledaj i sama,dakle Amerikanci su prije 51 godine bili na Mjesecu,a sada nakon 50 godina im je spektakularan uspjeh doći na svemirsku stanicu i vratiti se nazad???? Nije li to malo čudno,a k tome još od Rusa kupuju raketne motore,e sada navodno samo zato što su jeftiniji(??!?!?!),priče o privatnoj inicijativi tu padaju u vodu,jer svaki privatnik želi što prije,što lakše što veći profit iz svoga biznisa,a ne dugoročno se baviti istraživanjima i razvojem tehnologija koje ne mogu dati kratkoročne efekte!!! To je ipak glavni problem kod Amerikanaca ,profit i zarada prije svega,dakle kratkoročna rješenja i brzi povrat novca i profita!!!!

Hamer
Gost
Hamer
1 mjesec prije

Antigravitacija već postoji a još se koriste stare tehnologije

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
1 mjesec prije

Da,postoji i antimaterija i protuvrijeme,dakle od budućnosti unazad u prošlost,protuvrijeme i kako da to iskoristimo???

EU dismr
Gost
EU dismr
1 mjesec prije

Pričam ti priču .. a da bude sa el. motorom ? vauu to bi bilo baš ekološki onesviješteno .. 🙂

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Rusi su napravili el. motor za avione. Istrazivali su superprovodljivost na normalnim temperaturama, a motor su napravili da demonstriraju dokle su dosli. Vojska je odmah izjavila da im to treba za teske dronove i od tada vise nema vijesti o el. motorima.

EU dismr
Gost
EU dismr
1 mjesec prije

tako se radi .. 🙂 a ne fotkice, bla bla, i onda razmatraju šta bi kupili sa istoka .. 🙂 ali su mi ludo zabavni sa ovakvim štivom..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
16
0
()
x