Aeroflot zadao težak udarac Boeingu – Otkazao narudžbi od 5,5 mlrd. dolara

Aeroflot Boeing 777-300ER
15 komentara

Boeing se u srijedu suočio s novim udarcem i dodatnom neizvjesnošću oko budućih stopa proizvodnje svojih zrakoplova 787 Dreamliner, nakon što je ruski avioprijevoznik Aeroflot službeno otkazao narudžbu za 22 zrakoplova po cijeni od oko 5,5 milijardi dolara, prenosi Reuters.

Otkazivanje je potvrđeno u mjesečnom izdanju Boeingovih narudžbi i posljednji je korak otkazivanju narudžbe koja je bila obavijena neizvjesnošću otkako je ruska aviokompanija rekla da joj više nisu potrebni ovi avioni.

Izgubljeni posao bi u ritmu proizvodnje zrakoplova 787 Dreamliner teoretski proizvodnju zrakoplova u američkim tvornicama mogao sniziti s 14 na 12 mjesečno.

Međutim, bez novih narudžbi se Boeing suočava sa sve većom mogućnošću da će do 2022. godine možda morati smanjiti proizvodnju, kažu izvori iz industrije, jer raste i pritisak zbog prizemljenja modela 737 MAX, koji se produžio već osmi mjesec.

Jedan od izvora, koji pomno nadzire Boeingove proizvodne planove, rekao je da proizvođač aviona ima na desetke neprodanih ili potencijalno slobodnih modela 787  Dreamliner na svojoj proizvodnoj liniji za 2022. godinu.

Stvarni broj smanjenja proizvodnje ovisi o procjenama sposobnosti zrakoplovnih kompanija da preuzmu isporuke onako kako je obećano, a logično je pretpostaviti da proizvođači aviona te podatke drže u tajnosti.

Boeing je odbio dati bilo kakav komentar na odluku Aeroflota

Iako je potražnja za uskim zrakoplovima koji dominiraju u većini flota i dalje velika, potražnja za većim i dugim zrakoplovima poput 787 i Airbusa A330 i A350 je oslabila.

Boeing je ove godine osvojio većinu natječaja za takozvane „widebody“ modele, ali niti jedan proizvođač aviona ne prodaje toliko letjelica koliko bi želio, prije svega zbog trgovinskih napetosti, zabrinutosti zbog globalne ekonomije i povećanih sposobnosti manjih uskih zrakoplova da lete na velikim udaljenostima.

Izvršni direktor Boeinga Dennis Muilenburg rekao je na konferenciji prošlog mjeseca da Boeing pomno prati „područja makro rizika“, a na svojim 777 i 787 proizvodnim linijama rezervirao je mjesta za kineske narudžbe, ali je njih blokirao američko-kineski trgovinski rat.

“Tamo postoji ovisnost o kineskim narudžbama, koje će u konačnici doći”, uvjeren je Muilenburg.

Analitičari su iznenađeni nekim dobavljačima, jer proizvođači aviona obično povećavaju proizvodnju tek nakon prodaje zrakoplova, a ne već nakon otvaranja slavina u nadi da će kasnije osvojiti natječaj, čak i ako strateški kupac poput Kine može očekivati poseban tretman.

Europski rival Airbus također ima probleme u svom proizvodnom procesu za široke mlazne motore, posebno nadograđeni A330NEO i u manjoj mjeri za noviji A350, kažu drugi izvori iz industrije.

Pad narudžbi je također otvorio pitanja u vezi s cijena zrakoplova. Više izvora industrije kaže da se zrakoplovi nude uz neuobičajeno velike popuste, što poriču i Boeing i Airbuis.

Zamjena će biti Airbusov Neo ili ruski MS-21?

Ovdje je zanimljiv podatak da je s otkazivanjem kupnje Boeingovih zrakoplova Aeroflot najavio kako „planira“ naručiti 23 zrakoplova Airbus za 2,6 milijardi dolara, a trebali bi biti isporučeni 2021. godine. Aeroflot nije htio komentirati ovu informaciju, a ima i razlog zašto je tome tako.

Aeroflot je otkazao narudžbu Boeingu, a još nije službeno naručio najnovije strane zrakoplove, navodeći kako je naručio ruski MS-21. Ovaj model je sada certificiran i trebao bi postati izravni konkurent Airbusovom Neu i Boeingovom Maxu. Aeroflot je potpisao ugovor za isporuku 50 zrakoplova MS-21 s rokom isporuke od 2019. do 2026.  i planira naručiti još 35.

Ali ove godine je vladino povjerenstvo za zamjenu uvoza dozvolilo Aeroflotu da može naruči 74 zrakoplova Airbus Neo i Boeingove zrakoplove Max, koji su u međuvremenu imali dva tragična pada i upitna je sudbina ove narudžbe.

Za razliku od liberalnim ekonomijama, sve državne tvrtke u Rusiji od 2018. godine s vladom moraju koordinirati uvoz u zemlju stranih zrakoplova u vrijednosti većoj od milijardu rubalja.

“Prisutnost postojećih čvrstih ugovora za 175 domaćih MS-21 nam je opteretilo proizvodnju gotovo do 2027. godine, kada ćemo doseći godišnju stopu proizvodnje od 70 zrakoplova MS-21, pa smo iz tog razloga Aeroflotu dali mogućnost kupovine stranih aviona, Boeinga ili Airbusa”, objasnio je ministar industrije i trgovine Denis Manturov.

“S obzirom na planove rasta Aeroflota, narudžba 32 zrakoplova Airbusa nije tako velika. Budući da se isporuke MS-21 produžavaju, a tempo isporuke bit će spor, naručivanje stranih zrakoplova neće ometati razvoj ruskog zrakoplova”, rekao je za Vedomosti  Aleksandar Fridland, profesor ruskog Državnog istraživačkog instituta za civilno zrakoplovstvo.

U članku kojeg su objavile Vedomosti se kao potencijalni partner Aeroflota nigdje ne spominje Boeing, što znači da je otkazivanje narudžbi konačna odluka i ruska kompanija će kupiti zrakoplove Airbus u onolikom broju koliko nedostaje za modernizaciju flote, a što ne može proizvesti  korporacija Irkut u suradnji sa svojim Dizajnerskim uredom Jakovljev, koji  rade na zrakoplovu MS-21.

 

avion
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
4 godine prije

Rusija ima vlastitu industriju zrakoplova, kao što ima vlastitu industriju automobila. Auti su im loši i nepouzdani a mogli bi biti bolji od bilo kojeg drugog zapadnog auta. Ali tu opet korupcija igra ulogu, zato nisu ništa postigli, iako imaju veliko iskustvo u proizvodnji, pa sada moraju uvoziti Američke i Europske avione.

čitalac
4 godine prije

Boeing ima kapacitete za 14 ovakvih zrakoplova mjesečno, što je 168 godišnje, a Irkutska kompanija samo 70.
E, to je problem….

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Ni centa……… ”našem američkom partneru”?
P.S.
A ni Boeing nije gadljiv na rusku lovu…….
Leleee…… i kuku!!

Son of Alerik
4 godine prije

Rusija će kupiti Boeinga onoliko koliko to Boeingu treba. Ako ne ove godine (malo igrokaza nikomu ne šteti), onda slijedeće ili one iza. Dakako, kupit će i Airbus. Ne učini li tako, onda Aeroflot neće imati s čim letjeti što ni za koga nije opcija, najmanje za rusku Vladu. Okrenu li se Rusi isključivo svojoj proizvodnji, većina aviona im ‘neće zadovoljavati ekološke norme’, samim tim niti moći slijetati na zapadne aerodrome. Dakle – nema slobode na slobodnom tržištu, čak i kad imaš i industriju, i novac.

Генерал Платов
4 godine prije

di je iljušin antonov,jak ?ko još leti na boingu valjda samo japanci pošto imaju kulturu samoubojstva

Ivo
4 godine prije

Tako to rade normalne države, svi veći uvozni poslovi moraju se koordinirati sa vladom. Liberalni model je definitivno u fazi raspada. Trebalo je samo da se pojavi zdrava državna ekonomija s centralnom kontrolom, koja uz to ima nuklearno naoružanje i jaku vojsku, kao garant da se liberalne demonkracije neće moći vojno obrušiti na njih, da se jasno vidi sva bijeda liberalizma.

Za očekivati je da će Rusija vremenom ojačati proizvodnju vlastitih zrakoplova, a Airbus i Boeing će sve teže prodavati svoje avione, pogotovo Boeing, koji će se morati prebaciti na isključivo vojnu proizvodnju, a nije nemoguće i da zatvore vrata.

Što se tiče bud@laština o neispunjavanju ekoloških normi, te liberalne metode ucjene bi se momentalno suočile sa opcijom zabrane preleta preko ruskog teritorija, tako da to ostaje samo u nečijim vlažnim snovima.

eojowerjververververvkiuztre
4 godine prije

A što nosferatu ne zapovjedi da prave ruske zrakoplove a ne kupuju od onih koji će ih sutra ubijati ko što ih ubijaju stoječima. Imao je vremena da to zapovjedi od kako je na vlasti rusi bi imali svoje putničke zrakoplove kao što imaju svoje vojne. No onda partneri nebi mogli zarađivati na rusima kojima žele zlo………………….

Sunseeker
4 godine prije

Sve to rus riješava na šahovski način….malo tu pa malo tamo i zatvori igru kako njemu odgovara. Više to nije igra pijanih rusa i Hollywooda. Top gun je proslost🤣🤣🤣

Nisu svi najskuplji
4 godine prije
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI