Kina poziva Australiju da zaustavi provokacije u Južnom kineskom moru

Juznokinesko more
8 komentara

Kina poziva Canberru da zaustavi opasne provokacije nakon presretanja australske vojne letjelice u zračnom prostoru u Južnom kineskom moru, izjavio je u utorak glasnogovornik kineskog ministarstva odbrane Tan Kefei.

Ranije je Ministarstvo odbrane Australije saopštilo da je kineska vojna letjelica presrela australijski avion u vazdušnom prostoru u Južnom kineskom moru 26. maja, čime je ugrozila sigurnost australijske letjelice i njene posade.

„Australijski protupodmornički patrolni avion P-8A ušao je 26. maja u zračni prostor u blizini kineskog arhipelaga Xisha (Paracelska ostrva) kako bi obavio izviđačke aktivnosti, ignorirao je ponovljena upozorenja kineske strane i nastavio se približavati zračnom prostoru arhipelaga Xisha, “ rekao je Tan Kefei.

Portparol kineskog Ministarstva odbrane dodao je da su Borbena komanda kineske narodnooslobodilačke vojske (PL), mornarica i zračne snage identificirale australijski avion i izdale upozorenje da napuste to područje.

“Australijski avion predstavljao je ozbiljnu prijetnju suverenitetu i sigurnosti Kine, a odgovor kineske vojske bio je profesionalan, siguran, racionalan i zakonit”, rekao je.

Tan Kefei pozvao je Australiju da “odmah prekine takve opasne provokativne akcije, striktno ograniči aktivnosti svoje mornarice i zračnih snaga, jer će u suprotnom država biti odgovorna za sve ozbiljne posljedice koje iz toga proizlaze”.

Peking se decenijama raspravlja s nekoliko zemalja azijsko-pacifičkog regiona oko teritorijalnog vlasništva nad nizom ostrva u Južnom kineskom moru, gdje su otkrivene značajne rezerve ugljovodonika. Riječ je prvenstveno o arhipelagu Xisha (Paracelska ostrva), Spratly Islands, od kojih je jedno ostrvo Pag-asa (Titu), i Huangyan (Scarborough Reef).

Vijetnam , Brunej , Malezija i Filipini su u različitoj mjeri uključeni u ovaj spor.

Situaciju u regionu često komplikuje prolazak američkih ratnih brodova ovamo, koji, prema mišljenju kineskog ministarstva vanjskih poslova, krše međunarodno pravo i narušavaju suverenitet i sigurnost Kine. Uprkos protestima iz Pekinga, Washington je izjavio da će Sjedinjene Države “lebdjeti i letjeti” gdje god to međunarodno pravo dozvoljava.

Stalni arbitražni sud u Hagu presudio je u julu 2016. godine, nakon tužbe koju su podnijeli Filipini, da Kina nema osnova za teritorijalne zahtjeve u Južnom kineskom moru. Sud je odlučio da sporne teritorije arhipelaga Spratly (Nansha) nisu ostrva i ne čine isključivu ekonomsku zonu. Tada je Peking odgovorio da odluku Stalnog arbitražnog suda u Hagu ne smatra valjanom, da je ne priznaje i ne prihvata.

australijaavionJužno Kinesko morekinaprovokacije
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Teško je sa čivavama, laju, trgaju povodac, prave strahovit utisak, kako su opasne.
Na kraju ju mora uzeti vlastnik u ruke, da je netko ne rastrga…

Lenko
1 godina prije

Kina leglo gujino, leglo zla potpuno isto kao USA i Engleska.
Mogu opalit glumu, ali zlo je uvik zlo. Crvena komunitička prasad uvik ostaju crvena komunistička prasad.

nekoime
1 godina prije

Znači li američko tumačenje prava plovidbe kako kineska i ruska ratn flota mogu slobodno ploviti Meksičkim zaljevom i ljetovati na Kubi?

tihobl
1 godina prije

Rekoh ja da se Kina sprema da napadne Australiju i Kanadu.
SAD ne mogu uci u rat zbog tamo nekog Tajvana ili Poljske, a zbog Kanade ili Australije moraju.

nekoime
1 godina prije

EU čačka mečku, ovi čačkaju pandu.

Max
1 godina prije

Auustralci neće ništa prekinuti jer su izabrani da provociraju Kinu.

ogo
1 godina prije

Ako napadne SAD Kinu to ce biti kraj SAD i NATO jer ce imati dva fronta .
Rusi jedva cekaju da se podjele snage. NATO u Evropi nema sanse sa Rusima jer ce SAD
morati usmjeriti svoje snage na Kinu .
Rusi ce drzati Kinu u zastiti u slucaju nuklarnog rata a svojim raketama dugog dosega.

antinato
1 godina prije

Australija ili Velika Britanija….Isto sranje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI