Sankcije protiv Rusije se usklađuju s u američkim interesima

Space Launch System NASA
12 komentara

“Unatoč općem prezirnom tonu prema Rusiji, Sjedinjene Američke Države često koriste ruske motore pri pokretanju vlastitih satelita”, piše politički kolumnist Dirk Lorenzen za njemački Deutschlandfunk.

Prema njegovim riječima, Washington službeno podržava i jača politiku sankcioniranja Moskve, ali kada su u pitanju svemirski program, NASA ili američko vojno zrakoplovstvo, svi se problemi odmah zaboravljaju i tu je napravljen ozbiljan izuzetak.

“Sankcije da, ali ne i u svemiru”, piše njemački Deutschlandfunk.

Iz političkih razloga je američki Kongres “uglavnom zabranio” poslovanje s Rusijom.

“Međutim, čim je zakon stupio na snagu, američki zakonodavci su shvatili da su time zakomplicirali život za američku kozmonautiku”, napominje autor članka Dirk Lorenzen.

Činjenica je da se, unatoč svom javnom preziru prema Rusiji, čak i američki vojni sateliti često lansiraju pomoću raketa s ruskim motorima, kaže Lorenzen.

Na primjer,  raketa Atlas V američke tvrtke United Launch Alliance koju su osnovali Boeing i Lockheed Martin, koristi raketne motore ruske tvrtke Energomash. Osim toga, rakete Antares američke tvrtke Orbital koriste motor istog ruskog proizvođača iz Rusije, navodi njemački novinar

“Američki zakonodavci su jednostavno su usvojili izmjenu zakona o sankcijama, koja im dopušta da nastave provedbu sličnih poslova”, nastavlja Dirk Lorenzen.

Bez ove promjene zakona o sankcijama, NASA više ne bi mogla pokretati misije s raketama Atlas.  Isporuke za Međunarodnu svemirsku postaju pomoć teretnih svemirskih Cygnus bi također bile prekinute, budući da se također pokreću s raketama Antares s ruskim motorima”, navodi autor.

“Dakle, protiv Moskve se nameću stroge sankcije, ali kada se radi o američkom vojnom zrakoplovstvu i državnim misijama koje provodi NASA, za te slučajeve, iz nekog čudnog razloga, postoje izuzeci”, zbunjeno zaključuje njemački novinar.

Pritisak na Rusiju se može izbjeći samo kada su u pitanju američki interesi

raketa Antares
FOTO: Raketa Antares

Podsjetimo da su u početku u Obaminoj administraciji vjerovali da će moći nastaviti svemirske misije i bez ruskih motora.

Raketa Antares, koju je NASA prema ugovoru vrijednim oko 2 milijarde dolara s privatnom kompanijom Orbital Sciences pokušala lansirati je 28. listopada 2014. godine, eksplodirala je samo šest sekundi nakon lansiranja na kozmodromu Wallops Island u Sjedinjenim Državama. Na visini od 200 metara je došlo do eksplozije i Antares se naprosto raspao i nestao u plamenu. Srećom nije bilo ljudskih žrtava.

Nakon toga se u Sjedinjenim Američkim Državama dogodila druga nesreća i tijekom probnog leta se svemirska letjelica Space Ship Two, američke kompanije Virgin Galactic, jednostavno srušila, a u nesreći je jedan pilot poginuo, a drugi je ranjen.

spaceshiptwo ostaci
FOTO: Ostaci Spaceshiptwo

Ranije 2014. je uprava kompanije izvijestila da je suborbitalna letjelica Space Ship Two uspješno provela svoj prvi probni let s uključivanjem vlastitog raketnog motora i postigla nadzvučnu brzinu. Iako je riječ o komercijalnom projektu, kojim bi svatko tko može izdvojiti nekoliko stotina tisuća dolara mogao letjeti u svemir, sankcije i embargo ruskoj kompaniji RosCosmos su neizravno utjecale na ovu tragediju.

Krajem 2014. su se u samo dva dana dogodile dvije velike nesreće u svemirskom programu američke agencije NASA, a razlog su bile sankcije nametnute Rusiji, koja je od povlačenja američkih letjelica Space Shuttle iz uporabe isporučivala rakete Sjedinjenim Američkim Državama i obavljala potrebnu opskrbu Međunarodne svemirske postaje (ISS).

Tada su NASA, američki astronauti, ali i Rusi, bili u pravu kada su Obami i State Departmentu govorili da čini veliku pogrešku koja bi mogla imati nesagledive posljedice.

U Americi su užurbano radili na iznalaženju rješenja za svemirske letove, jer je u protivnom Barack Obama morao priznati da je pogriješio i tražiti pomoć od Rusije.

Međutim, bivši američki predsjednik Obama se oglušio na upozorenja stručnjaka i uvodeći sankcije tvrdoglavo insistirao  na obustavi kupnje ruskih motora koji su godinama bez ikakvih problema za NASA-u obavljali sve potrebne zadaće. Obama je svoju tvrdoglavost platio ljudskim životima, a sve isprike američkih dužnosnika i čelnika uprava kompanija s kojima je NASA na silu potpisale unosne ugovore za zamjenu ruskih motora rodbini i prijateljima stradalih ne znače ništa.

No, Obamina administracija nije htjela priznati grešku i sankcije Rusiji su uključivale privremenu zabranu nabave motora ruske proizvodnje kojima se koriste američke rakete Atlas V.

Atlas V
FOTO: Raketa Atlas V

NASA je tvrdila kako sankcije trebaju isključiti sve što može ugroziti svemirski program.

Pojedini mediji u Sjedinjenim Američkim Državama su pokušavali umanjiti štetu i učiniti da sve što se odnosi na svemirski program bude izuzeto iz sankcija, ali nisu uspjeli.

Neki su tvrdili kako se američka ovisnost o ruskim raketama primiče kraju, navodeći da će se to dogoditi već 2017. godine, kada će SAD ponovno biti u stanju slati posade u svemir. Kao što vidimo, to se nije dogodilo.

Drugi su tvrdili kako privatne svemirske tvrtke, poput kompanija Space X i Orbital Sciences, sada imaju priliku preuzeti ulogu Rusije, što se pokazalo nemogućim. Na žalost onih koji se nadaju da će američke sankcije pogoditi i taj sektor treba reći kako američka zrakoplovna industrija još dugi niz godina neće moći preuzeti ulogu Rusije.

Nakon svega, američki zakonodavci prave izmjene u nacrtu sankcija protiv Rusije, čime su, nakon nesreća i neuspjelih lansiranja, omogućili kompaniji  Orbital Sciences da početkom 2016. od Rusije za milijardu dolara naruči 20 motora za rakete Antares.

RD-181
FOTO: 2 raketna motora RD-181 koji se koriste kao prva faza rakete Antares

Agencija TASS tada potvrđuje da će ruski proizvođač Energomash osigurati 60 novih RD-181 raketnih motora za američku kompaniju Orbital Sciences i ugovor za isporuku 20 raketnih motora je bio potpisan.

“Dogovorena je isporuka 60 motora. Potpisana su tri ugovora, svaki za 20 motora. Tu je i ugovor za 20 motora, koji se već počeo provoditi, a prva dva motora ćemo isporučiti sljedećeg lipnja”, nakon zaključenog ugovora je izjavio direktor ruskog zavoda Vladimir Solncev.

“Energomash  je jedan od vodećih svjetskih proizvođača raketnih motora, a Rusija je od američke kompanije Rocket and Space Corporation dobila sve potrebne dozvole od državnih tijela za dostavu svemirskih RD-181 motora kompaniji Orbital Sciences”, dodao je Vladimir Solncev.

“Ugovor predviđa ograničenja za korištenje RD-181 motora u vojnim programima i rakete za ove motore se ne mogu koristiti za pokretanje vojnih letjelica”, dodao je Soloncev.

Ugovor vrijedan oko milijardu dolara za 60 motora uključuje ne samo troškove proizvodnje motora, nego i cijeli niz usluga – letove obuke, postavljanje raketnog motora i provedba ispitivanja.

“Vjerujem da je ugovor usmjeren na suradnju u trajanju 15 do 25 godina, jer nitko neće svako malo mijenjati raketne motore”, dodao je Solncev.

RD 191
FOTO: Raketni motor RD 191 na osnovu kojeg je izveden RD 181

RD-181 motor će se koristiti za prvu fazu rakete Antares kompanije Orbital Sciences. Te su rakete ranije koristile motore AJ-26, koje su napravljene po uzoru na sovjetske motore NK-33.

Bivši američki predsjednik Barack Obama europskoj javnosti nije htio pojasniti situaciju, posebno ne Francuzima kojima je zabranio isporuku Rusima nosača helikoptera Mistral.

I njemački novinar Dirk Lorenzen mora shvatiti da se pritisak na Rusiju može izbjeći samo kada su u pitanju američki interesi. Ipak, ovo je i svojevrsni poraz politike State Departmenta, jer su izmjenama zakona o sankcijama, kako bi se mogao provesti ugovor Energomasha i američke tvrtke  Orbital Sciences u Washingtonu priznali da nisu u stanju proizvesti motore za svemirske letove u tako kratkom roku, kako su u početku tvrdili, na što od prvog dana upozoravali stručnjaci NASA-e.

Kompanija Orbital Sciences je napravila logičan potez i za milijardu dolara je jednostavno naručila 20 motora od pouzdanog dobavljača, riješila se svih problema i sada mirno mogu nastaviti letove sljedećih 15 do 25 godina, kako tvrdi Vladimir Solncev, usprkos sankcijama…

Atlas VBoeingEnergomashISSLockheed MartinMeđunarodna kosmička stanicaMeđunarodna svemirska stanicaMKSNASARosCosmosUnited Launch AllianceVirgin Galactic
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
aha
5 godine prije

Zbog američke politke riječ gnjida postaje preblaga, treba smislit nešto novo, nešto gnjusnije.

John
5 godine prije

Nestat ce i plina

ohrana
5 godine prije

kome ces pomoci ako ne svojim zapadnim partnerima

Ogi
5 godine prije

Tako izuzetna nazovi “nacija” a nisu u stanju napraviti kvalitetan raketni motor nego ga kupuju od “bjednih” rusa.I oni bili na mjesecu.Jesu al malo sutra.

mmne
5 godine prije

greska u tekst…ne koriste motore za vecinu kosmickih letova nego za SVE letove!!!

Mate
5 godine prije

A ja mislio da su Rusi još u Kamenom dobu ?!?

Osoba C
5 godine prije

Za one koje zanimaju ovakve teme, evo link gdje se mogu skinuti knjige:
E-knjige Draška Dragovića
http://www.astronomija.org.rs/knjiara/7452-e-knjige-draka-dragovia.html
Ilustracije radi evo nekoliko naslova:
Saturn V
Nuklearne snage Rusije i protivnika
SPRN – ruski sistem za rano upozoravanje od raketnog napada
Nuklearni Satana

Stribor Panov
5 godine prije

SSSR i Rusija su u odnosu na SAD po pitanju svemirske i raketne (balistika,motori) tehnologije bili i ostali korak(?) ispred.
Ovaj zatvoreni sistem motora (velika iskoristivost) se koristi još od vremena SSSR-a. (70-90 g.)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI