Kina planira izgraditi prvu solarnu elektranu u svemiru i slanje električne energije na Zemlju

Zemlja
20 komentara

Trka za kolonizacijom prostora zagrijava se, a tradicionalne igrače poput Sjedinjenih Američkih Država i Rusije stalno prestižu pridošlice poput Kine i čitav niz neovisnih tvrtki koje očajnički žele biti prvi.

Kineski golemi godišnji proračun od 8 milijardi dolara za istraživanje svemira znači, da se nalazi na drugom mjestu iza SAD-a  u smislu sredstava dostupnih za pobjedu u ovoj utrci. No to ništa ne znači jer je ova azijska velesila je već postigla neke nevjerojatne podvige u svemiru.

Kina je nedavno učvrstila svoj ugled istraživača svemira na koji treba računati, jer je prva zemlja koja se uspješno iskrcala na takozvanoj “tamnoj” strani mjeseca. Sada je obećala postati prva zemlja koja će izgraditi svemirsku stanicu koja ima praktičnu vrijednost jer će biti prva solarna elektrana u svemiru.

Istraživač iz China Academy of Space Technology Corporation kaže da bi ova solarna stanica mogla pružiti “neiscrpan izvor čiste energije za ljude.”

Potraga za obnovljivom energijom na novim visinama

Planirana solarna postaja bi se trebala puniti suncem i pretvorila bi sunčeve zrake u električnu energiju, a zatim ih proslijedila na Zemlju. To bi osiguralo “gotovo stalnu opskrbu energijom” za Zemlju.

Kina već testira tehnologiju za ovu svemirsku postaju, ali u puno u manjem opsegu.

Očekuje se da će se testiranje ove tehnologije obaviti između 2021. i 2025. godine u stratosferi, prije nego što će se do 2030. godine u svemir postaviti jedan megavatni solarni uređaj, navodi se u izvješću o znanosti i tehnologiji.

Buduće misije bit će veće i učinkovitije, stoji u njihovim planovima. Eksperimentalna baza za testiranje već je uspostavljena u zapadnom gradu Chongqingu, gdje se radi na projektu.

Međutim, postoje praktična pitanja koja treba prevladati, uključujući težinu predložene solarne svemirske stanice.

Web stranica Stuff.co.nz objašnjava: “Istraživači proučavaju mogu li pomoću robota i tehnologije 3D tiska izgraditi elektranu u svemiru, izbjegavajući potrebu pokretanja teške konstrukcije sa zemlje.”

Međutim, kineski planovi tu ne prestaju, naime, najavili su namjeru izgradnje baze na Mjesecu uz pomoć tehnologije 3D tiska.

Kineska svemirska agencija planira se vratiti na Mjesec prije kraja ove godine, a daljnje tri misije pobliže će ispitati mogućnost  da se tamo izgrade kuće.

Daily Mail je objasnio: Nakon što Chang’e-5 vrati lunarne stijene s površine sljedeće misije, Chang’e-6 će biti prva misija koja će istražiti južni pol mjeseca. Chang’e-7 će proučiti površinu kopna, sastav i svemirsko okruženje u sveobuhvatnoj misiji, tvrdio je, dok će se Chang’e-8 usredotočiti na tehničku analizu površine.

Je li dopuštanje Kinezima ovoliko kontrole dobra ideja?

Dok planovi Kine izgledaju uzbudljivo na površini, oni također izazivaju zabrinutost. Kina nije primjer tolerancije i otvorenosti, a prema nekima „postoje stvarni strahovi da će kineska vlada iskoristiti svoju solarnu svemirsku stanicu da špijunira Zemlju“.

Još jedna briga je činjenica da bi se mikrovalna ili laserska zraka koristila za prijenos struje iz stanice natrag na Zemlju. Znanstvenici su izrazili zabrinutost da će naš planet, na ovaj način, biti podvrgnut konstantnom mikrovalnom zračenju.

Zatim, postavlja se pitanje može li se dopustiti jednoj zemlji da u osnovi „otme sunčevu energiju“, da toj zemlji pruži buduću mogućnost da zahtijeva od ostatka stanovnika Zemlje da iznesu svoje ponude ili da riskiraju gubitak te energije.

Baza na mjesecusolarna energijaSvemir
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
4 godine prije

“Kina planira izgraditi prvu solarnu elektranu u svemiru i slati je na Zemlju”
Mirsade, reci Kinezima da kad izgrade tu elektranu neka ostane tamo gdje je a ako je šalju na zemlju neka budu precizni u pogotku… recimo na 100-200m od Pentagona ili Trumpove rezidencije… 😉

Lucija
4 godine prije

Polako, stvar je tek u povojima.
A kad se dijelio Antarktik, jesu pitali i druge države hoće li komadić?

tuf
4 godine prije

Mene brine taj bežični prijenos energije. Što će se desiti sa živim svijetom koji se nađe na putanji takve mikrovalne ili laserske zrake? Zrakoplovi, sateliti će morati zaobilaziti to područje?

Nije obvezno
4 godine prije

“Zatim, postavlja se pitanje može li se dopustiti jednoj zemlji da u osnovi „otme sunčevu energiju“”
“Je li dopuštanje Kinezima ovoliko kontrole dobra ideju?”

Kakvo je ovo pisanje? Tko to polaže pravo na svemir i tko bi im to trebao zabraniti.

Imam osjećaj kao da čitam sponzorirani članak kao posljedica trgovinskog rata Kine i Amerike.

Navijačko i huškaško novinarstvo.

banana
4 godine prije

savršeno svemirsko oružje. 🙂 napadni me i spržim te 🙂

Brainstorm
4 godine prije

svasta se planira

mpetak
4 godine prije

Gospodin Mirasd se pogresno izrazio. Ono sto je zelio reci je , da ce uz pomoc 3D printera izgraditi solarnu stanicu u svemiru, te potom slati elektricnu energiju bezzicnim putem na Zemlju. Mislim da je Tesla imao slicne ideju, ali njegova se temeljila na tome da se elektricna energija sa Zemlje salje u ionosferu, te da se na taj nacin cijeloj planeti omoguci bezzicno koristenje el. energije. Problem kod Tesline zamisli je naplata krajnim korisnicima, odnosno ne mogucnost iste, posto se ne zna koliko tko energije crpi iz ionosfere. Ako bi razmisljali utopijski, najbolje rjesenje bi bilo gradnja solarnih elektrana na mjesecu, te slanje elektricne energije u ionosfreru, od kud bi svaki covjek na Zemlji mogao koristiti.

Šipopumiracku
4 godine prije

Nije da sam na svom terenu po ovom pitanju ali Teslu su ubili i počistili SVE njegove materijale i radove – nikako da se sjetim u kojem gradu i kojoj državi je to bilo.. Hm, opet – nisam doma po pitanju toga – kad je isti taj prije spomenuti Tesla rekao da on može i da ima namjeru naći način da svi ljudi svijeta imaju besplatnu električnu energiju – tada je ostao bez financijera (ne razumijem ni sada je li to dvoje povezano!!??), da bi nakon što je polako počeo se snalaziti s financijama jer je krenuo raditi druge stvari za koje je uspio naći financijere – tada je počeo pričati o tome da će on naći način za putovanje kroz vrijeme, kao i nekakvu “zraku smrti” za koju mu treba još malo eksperimentiranja.. A onda se dešavaju nekakvi požari… Svemir i Nikola Tesla – nepresušni i nepredvidljivi izvori ogromne… Čitaj više »

nepoželjni
4 godine prije

D.M.
To treba tako izgledati samo kako bi roblje ćutke financiralo takve projekte a kasnije se lako kaže da je to neisplativo ali će se koristiti za bežični prijenos struje na orbitalnu mjesečevu postaju, za koju roblje treba isto dati keš…

Emiliano Zapata
4 godine prije

Desetljecima citam i pratim planove za svemir, a do danas nitko nije bio u stanju napravit sliku zemlje, a da nije, kompozitna, kolaz, ilustracija ili da nije obradivana u photo shopu…Tko misli da to ponavljaju ravnozemljasi, neka ode na sluzbene stranice Nase pa neka se uvjeri sam…

Stanislav
4 godine prije

Učinkovitije bi bilo napraviti elektrane na zemlji nego pretvarati sunčevu energiju u električnu pa električnu u mikrovalnu da ju pošalju na površinu zemlje pa onda opet njju pretvarati u električnu. Evo yt videa od prije tjedan dana baš na ovu temu (na engleskom).
https://www.youtube.com/watch?v=bveGhdtlFn0

nessy
4 godine prije

Mozda nisam dovoljno upucen, ali, kako slati tu energiju na zemlju? Zna li netko?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI