Kina planira izgraditi prvu solarnu elektranu u svemiru i slanje električne energije na Zemlju

Zemlja

Trka za kolonizacijom prostora zagrijava se, a tradicionalne igrače poput Sjedinjenih Američkih Država i Rusije stalno prestižu pridošlice poput Kine i čitav niz neovisnih tvrtki koje očajnički žele biti prvi.

Kineski golemi godišnji proračun od 8 milijardi dolara za istraživanje svemira znači, da se nalazi na drugom mjestu iza SAD-a  u smislu sredstava dostupnih za pobjedu u ovoj utrci. No to ništa ne znači jer je ova azijska velesila je već postigla neke nevjerojatne podvige u svemiru.

Kina je nedavno učvrstila svoj ugled istraživača svemira na koji treba računati, jer je prva zemlja koja se uspješno iskrcala na takozvanoj “tamnoj” strani mjeseca. Sada je obećala postati prva zemlja koja će izgraditi svemirsku stanicu koja ima praktičnu vrijednost jer će biti prva solarna elektrana u svemiru.

Istraživač iz China Academy of Space Technology Corporation kaže da bi ova solarna stanica mogla pružiti “neiscrpan izvor čiste energije za ljude.”

Potraga za obnovljivom energijom na novim visinama

Planirana solarna postaja bi se trebala puniti suncem i pretvorila bi sunčeve zrake u električnu energiju, a zatim ih proslijedila na Zemlju. To bi osiguralo “gotovo stalnu opskrbu energijom” za Zemlju.

Kina već testira tehnologiju za ovu svemirsku postaju, ali u puno u manjem opsegu.

Očekuje se da će se testiranje ove tehnologije obaviti između 2021. i 2025. godine u stratosferi, prije nego što će se do 2030. godine u svemir postaviti jedan megavatni solarni uređaj, navodi se u izvješću o znanosti i tehnologiji.

Buduće misije bit će veće i učinkovitije, stoji u njihovim planovima. Eksperimentalna baza za testiranje već je uspostavljena u zapadnom gradu Chongqingu, gdje se radi na projektu.

Međutim, postoje praktična pitanja koja treba prevladati, uključujući težinu predložene solarne svemirske stanice.

Web stranica Stuff.co.nz objašnjava: “Istraživači proučavaju mogu li pomoću robota i tehnologije 3D tiska izgraditi elektranu u svemiru, izbjegavajući potrebu pokretanja teške konstrukcije sa zemlje.”

Međutim, kineski planovi tu ne prestaju, naime, najavili su namjeru izgradnje baze na Mjesecu uz pomoć tehnologije 3D tiska.

Kineska svemirska agencija planira se vratiti na Mjesec prije kraja ove godine, a daljnje tri misije pobliže će ispitati mogućnost  da se tamo izgrade kuće.

Daily Mail je objasnio: Nakon što Chang’e-5 vrati lunarne stijene s površine sljedeće misije, Chang’e-6 će biti prva misija koja će istražiti južni pol mjeseca. Chang’e-7 će proučiti površinu kopna, sastav i svemirsko okruženje u sveobuhvatnoj misiji, tvrdio je, dok će se Chang’e-8 usredotočiti na tehničku analizu površine.

Je li dopuštanje Kinezima ovoliko kontrole dobra ideja?

Dok planovi Kine izgledaju uzbudljivo na površini, oni također izazivaju zabrinutost. Kina nije primjer tolerancije i otvorenosti, a prema nekima „postoje stvarni strahovi da će kineska vlada iskoristiti svoju solarnu svemirsku stanicu da špijunira Zemlju“.

Još jedna briga je činjenica da bi se mikrovalna ili laserska zraka koristila za prijenos struje iz stanice natrag na Zemlju. Znanstvenici su izrazili zabrinutost da će naš planet, na ovaj način, biti podvrgnut konstantnom mikrovalnom zračenju.

Zatim, postavlja se pitanje može li se dopustiti jednoj zemlji da u osnovi „otme sunčevu energiju“, da toj zemlji pruži buduću mogućnost da zahtijeva od ostatka stanovnika Zemlje da iznesu svoje ponude ili da riskiraju gubitak te energije.

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Nije obvezno
Gost
Nije obvezno

“Zatim, postavlja se pitanje može li se dopustiti jednoj zemlji da u osnovi „otme sunčevu energiju“”
“Je li dopuštanje Kinezima ovoliko kontrole dobra ideju?”

Kakvo je ovo pisanje? Tko to polaže pravo na svemir i tko bi im to trebao zabraniti.

Imam osjećaj kao da čitam sponzorirani članak kao posljedica trgovinskog rata Kine i Amerike.

Navijačko i huškaško novinarstvo.

nessy
Gost
nessy

Tocno, zanima me cija je to recenica? Tko to razmislja “koliko kontrole dozvoliti Kini”, i kako bi ih obuzdali, na primjer? Mozda bi ih zamolili da se “iskontroliraju”, jer uncle Sam ima drugacije planove?

Lucija
Gost
Lucija

Polako, stvar je tek u povojima.
A kad se dijelio Antarktik, jesu pitali i druge države hoće li komadić?

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton

Antarktik je jedini teritorij na svijetu koji ne pripada nijednoj državi !
Zanimljivo………..

banana
Gost
banana

savršeno svemirsko oružje. 🙂 napadni me i spržim te 🙂

otpisani
Member
otpisani

“Kina planira izgraditi prvu solarnu elektranu u svemiru i slati je na Zemlju”
Mirsade, reci Kinezima da kad izgrade tu elektranu neka ostane tamo gdje je a ako je šalju na zemlju neka budu precizni u pogotku… recimo na 100-200m od Pentagona ili Trumpove rezidencije… 😉

otpisani
Member
otpisani

Vidim da ste ispravili naslov pa možete i obrisati onaj moj komentar, pa i ovoga (ali moje pitanje Mirsadu Š.o štetnosti šećera još stoji i može o tome i na forumu)

nessy
Gost
nessy

Naslov je ispravljen, ali je recenica jos uvijek nespretna. Predlazem;
“Kina planira izgraditi prvu solarnu elektranu u svemiru i proizvedenu energiju slati na Zemlju”

tuf
Gost
tuf

Mene brine taj bežični prijenos energije. Što će se desiti sa živim svijetom koji se nađe na putanji takve mikrovalne ili laserske zrake? Zrakoplovi, sateliti će morati zaobilaziti to područje?

Brainstorm
Gost
Brainstorm

svasta se planira

Šipopumiracku
Gost
Šipopumiracku

Nije da sam na svom terenu po ovom pitanju ali Teslu su ubili i počistili SVE njegove materijale i radove – nikako da se sjetim u kojem gradu i kojoj državi je to bilo..
Hm, opet – nisam doma po pitanju toga – kad je isti taj prije spomenuti Tesla rekao da on može i da ima namjeru naći način da svi ljudi svijeta imaju besplatnu električnu energiju – tada je ostao bez financijera (ne razumijem ni sada je li to dvoje povezano!!??), da bi nakon što je polako počeo se snalaziti s financijama jer je krenuo raditi druge stvari za koje je uspio naći financijere – tada je počeo pričati o tome da će on naći način za putovanje kroz vrijeme, kao i nekakvu “zraku smrti” za koju mu treba još malo eksperimentiranja.. A onda se dešavaju nekakvi požari…

Svemir i Nikola Tesla – nepresušni i nepredvidljivi izvori ogromne moći i znalac koji je shvaćao kako to upotrijebiti za dobro ljudskom rodu..

Kaj stvarno mislite da bilo tko danas je spreman išta dati ljudskom rodu na način kako je to Tesla želio dati?

Stanislav
Gost
Stanislav

Učinkovitije bi bilo napraviti elektrane na zemlji nego pretvarati sunčevu energiju u električnu pa električnu u mikrovalnu da ju pošalju na površinu zemlje pa onda opet njju pretvarati u električnu. Evo yt videa od prije tjedan dana baš na ovu temu (na engleskom).
https://www.youtube.com/watch?v=bveGhdtlFn0

nessy
Gost
nessy

Mozda nisam dovoljno upucen, ali, kako slati tu energiju na zemlju? Zna li netko?

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Desetljecima citam i pratim planove za svemir, a do danas nitko nije bio u stanju napravit sliku zemlje, a da nije, kompozitna, kolaz, ilustracija ili da nije obradivana u photo shopu…Tko misli da to ponavljaju ravnozemljasi, neka ode na sluzbene stranice Nase pa neka se uvjeri sam…

Zorule
Gost
Zorule

Vecina satelita koje snimaju Zemlju su uglavnom kamere koje koriste nekoliko valnih duljina od kojih je jedna obavezno u IR spektru, i onda se slike stapaju u cjelinu. Da se koristi obicna RGB kamera slike bi izgledale isprane u sivo-plavo-bjelim tonovima i prilicno beskorisne. Npr. zelena (vegetacija) se uopce ne bi vidjela, a vegetacija je bitan parametar kod npr. meteroloskih i znanstvenih satelita. Zelena boja se izvlaci iz IR spektra i onda procesira u sliku. Mislim da jedan ruski satelit u geostac. orbiti salje minimalno procesiranu sliku snimanu u RGB, slike se salju svakih pola sata. Ako nadjem link posaljem.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Posaljem ti link na film Gravity (Sandra Bulock) sve izgleda puno bolje od Nasinih snimaka, a pogotovo od Tesle u svemiru pa uzivaj!

Pero
Gost
Pero

Hahaha

POVEZANE VIJESTI

Izbornik