Pametni telefoni će uskoro moći dijagnosticirati rak

VTT Finska
0
0

Istraživači iz Finske su razvili novu mobilnu tehnologiju koja će omogućavati pametnim telefonima da otkriju rak kože ili da prepoznaju da li je određena hrana u frižideru još uvijek jestiva.

Istraživači sa VTT centra za tehnička istraživanja u Finskoj napravili su „prvi svjetski hiperspektralni mobilni uređaj“ pretvarajući kameru iPhonea u novu vrstu optičkog senzora. Za neupućene, skupe hiperspektralne kamere pružaju pristup optičkom spektru u svakoj tački slike, omogućavajući široku lepezu mjerenja. Trenutno se koriste u medicini, industriji, svemirskoj tehnologiji i okolišnim osmatranjima.

Istraživači su ugradili jeftini optički čip u sočivo iPhone kamere. Rezultat, kažu, donosi nove mogućnosti jeftinog spektralnog snimanja.

„Benefiti za korisnike bi mogli biti u zdravstvenim aplikacijama, poput mobilnih telefona koji mogu provjeriti da li je ben na koži maligan ili hrana u frižideru jestiva“, kaže Anna Rissanen, koja vodi ovo istraživanje.

„Oni bi takođe mogli utvrditi autentičnost proizvoda ili prepoznati korisnika na osnovu biometrijskih podataka. U drugu ruku, vozila sa autonomnim sistemom upravljanja bi mogla osjetiti i prepoznati karaktersitike okoliša na osnovu punog optičkog spektruma u svakoj tački slike.“

VTT je već razvio brojne aplikacije za hiperspektralne kamere. Istraživači se nadaju saradnji sa kompanijama u cilju komercijalizacije ove tehnologije.

dijagnozasmartphone
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI