fbpx

Kifoza – klinička slika, uzroci, posledice i otklanjanje

kiropraktičar, dijete, ispravljanje držanja, kifoza.
0
1,744

Prvu sumnju na postojanje kifoze najčešće primete roditelji, a na prve znake treba odmah i neodložno reagovati obraćanjem specijalizovanim ustanovama. Nipošto ne treba samostalno vršiti dijagnostiku.

Kifoza je deformitet grudnog dela kičmenog stuba u sagitalnoj ravni sa konveksitetom unazad. Sagitalna ravan je ona ravan koja ljudsko telo deli na levu i desnu stranu, a konveksitet je ispupčenje. Narodski rečeno, kifoza je grbavljenje. Prepoznaje se po glavi i vratu malo povijenim unazad, povijenim ramenima i uvučenim grudnim košem. Zahvata grudni deo kičmenog stuba, mada se može izvršiti i podela po tzv. visini, odnosno delu grudne kičme koji je zahvaćen.

Uzroci kifoze

Kifoza može biti urođen ili stečen deformitet. Sa urođenim se dete rađa i takva kifoza nastaje kao posledica promene na samom telu pršljena, pa on podseća na klin. Može se desiti i to da dva ili više pršljenova srastu i znatno onemoguće pokretljivost kičmenog stuba.

Stečene su one kifoze koje nastaju pod uticajem spoljne sredine. Najčešći uzroci su loše držanje i dugo zadržavanje lošeg položaja tela. Postoje tri ključna perioda kada je potrebno obratiti posebnu pažnju. Prvi je kada se dete uspravlja i tu roditelji imaju presudnu ulogu. Drugi je polazak u školu, kada dete smanjuje fizičku aktivnost, počinje dosta da sedi i nosi teret u školskoj torbi. Treći kritičan period je pubertet. U pubertetu se često desi da kosti izrastu brzo i da mišićni sistem ne može neko vreme da isprati ove promene. Često se u pubertetu desi da devojčice steknu kifozu zbog lošeg držanja. Njima tada, kao posledica polnog sazrevanja, rastu grudi i mnoge od njih se zbog stida naginju napred da bi prikrile promene na svom telu. Još jedan uzrok ovog deformiteta u mladosti može biti loš položaj tokom učenja. Potrebno je i tokom čitanja držati pravilan položaj tela, a u pauzama uključiti neki vid fizičke aktivnosti.

Posledice kifoze

Kifoza može ostaviti brojne posledice na organizam. Ovaj deformitet je pre svega veliki estetski problem za pojedinca. Potom kifoza može ostaviti i psihičke posledice i umanjiti kvalitet života, kao i fizičke i radne sposobnosti. Najteže je to što kifoza može uticati na rad unutrašnjih organa i ozbiljno narušiti njihovu funkciju. Povijen položaj kičme ka napred vrši stalan pritisak na srce što automatski znači umanjenje funcionalnih sposobnosti.

Otklanjanje kifoze

Kao i za sve probleme sa držanjem tela najbolji lek je prevencija. Prevencija se ogleda u stalnom insistiranju na pravilnom držanju. Naročito je važno obraćati pažnju na držanje tokom kritičnih perioda za nastanak kifoze. U detinjstvu je presudno da roditelji naviknu decu da svoje telo drže pravilno. Odgovornost je i na nastavnicima u školi, naročito nastavnicima fizičkog vaspitanja. Na ovim časovima učenici bi trebalo da nauče osnovne vežbe koje imaju pozitivan uticaj na prevenciju svih posturalnih problema.

Za otklanjanje kifoze sa kliničkom slikom, kao i za dijagnostiku, potrebno je obratiti se stručnom osoblju. Izvođenje vežbi na svoju ruku često može da pogorša stanje. Nakon stručnih saveta vežbe je moguće izvoditi i samostalno, ali ih je najpre uz nadzor potrebno pravilno naučiti.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik