Da li je dobro početi sa učenjem stranog jezika što ranije?

Da li je dobro početi sa učenjem stranog jezika što ranije?
0
0

Najveća dilema roditelja djece koji govore jedan ili više stranih jezika je kada bi njihova djeca trebala početi sa učenjem stranog jezika i da li je najbolje započeti što ranije.

Kada se radi o ovoj temi, stavovi su doista raznovrsni. Pojedinci smatraju da je za dijete izuzetno važno da sa učenjem stranog jezika počne još od malih nogu, dok drugi smatraju da učenje stranog jezika može prouzrokovati stres i konfuziju ako je dijete još malo.

Zašto bi trebali početi što ranije?

S obzirom da se ni lingvisti još uvijek nisu složili da li je strani jezik najbolje početi učiti još od prve godine života ili ipak treba sačekati, iznijet ćemo nekoliko stavova koji su za i neke koji su protiv, pa presudu donesite sami. Za početak, evo nekoliko razloga zbog kojih biste sa vašim djetetom od njegovih prvih riječi trebali komunicirati i na maternjem, ali i na stranom jeziku koji govorite. Lingvisti su se složili da dob kada dijete počinje sa učenjem stranog jezika ima velikog značaja prije svega kod pravilnog izgovaranja i naglaska. Djeca koja sa učenjem stranog jezika počinju izuzetno rano imaju veliku mogućnost da usavrše svoj izgovor i zvuče kao izvorni govornici. Uzmite za primjer djecu koja su sa roditeljima odselila u inostranstvo. Gotovo svako od njih savršeno govori maternji, ali i jezik države u kojoj boravi, a pri tome ima i native-like akcenat. S druge strane, njihovi roditelji također mogu komunicirati i govoriti jezik države u kojoj žive, ali se po njihovom govoru može jasno zaključiti da nisu izvorni govornici. Zašto? Pojedinci se jednostavno ne žele potruditi da imaju native-like akcenat, a pojedinci ne uspijevaju. Ključ je u tome da su prve godine života izuzetno važne za usvajanje akcenta, ali i učenje stranog jezika općenito. Ne zaboravite da to ne znači da nešto starije osobe ne mogu u potpunosti savladati jezik i akcenat.

Zašto biste ipak trebali sačekati?

Iako je učenje stranog jezika od prvih godina života izuzetno važno za dijete, postoje slučajevi kada biste ipak trebali malo sačekati. Roditelji se boje da ukoliko njihovo dijete počne sa učenjem stranog jezika u ranoj fazi svog života, to može prouzrokovati konfuziju i stres. Strah je doista opravdan, ali samo u nekoliko situacija. Ako primijetite da dijete ima poteškoća sa usvajanjem i izgovorom maternjeg jezika, onda bi sa učenjem nekog stranog jezika ipak trebalo pričekati. Ako se u ovom slučaju dijete forsira da uči strani jezik, to će vrlo vjerovatno ostaviti negativne posljedice na učenje njegovog maternjeg jezika, a u najgorem slučaju dijete neće uspjeti da nauči ni maternji jezik. Također se može desiti da dijete nema nikakvih problema kada se radi o maternjem, ali mu učenje stranog jezika prouzrokuje stres i zamara ga. I u tom slučaju biste trebali pričekati.

Zaključak

Učenje stranog jezika u prvim godinama života je izuzetno važno, ali kao što već znate, ponekad to učenje može imati i negativne posljedice. U suštini, svako dijete je različito i ima različite sposobnosti. Prema tome, sa učenjem stranog jezika možete početi onda kada primijetite da je vaše dijete spremno. Najvažnije od svega je da dijete uživa u učenju, a ostatak će biti jednostavan.

odgojroditeljstvostrani jezikučenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI