fbpx

Kako pomoći i olakšati učenje djeci

dejvojčica sjedi na knjigama

Za neku djecu učenje predstavlja vid igre, dok se neka djeca suočavaju sa velikim problemima tokom učenja. Stvar je u tome da je svako dijete jedinstveno.

Razlika u učenju i napredovanju kod djece se može primjetiti i kod najbližih srodnika iako djeca uče u istom okruženju i imaju gotovo identične uslove. Zašto neka djeca uče brže i lakše od drugih?

Individualne razlike u učenju se ispoljavaju kod svakog djeteta. Dakle, pojedina djeca lakše uče uz muziku a buka im uopće ne smeta, druga djeca najlakše uče uz igru, dok treća zahtijevaju potpunu tišinu i koncentraciju da bi savladala pojedine zadatke. Mnogi od vas bi sigurno rekli da je potpuno nevažno na koji način će djeca učiti jer je najvažniji dio učenja njegov ishod, stečeno znanje. Međutim, ako primijetite da vaše dijete ima određen način učenja, onda ga u tome trebate i podržati.

Pomozite svom djetetu da pronađe najefikasniju tehniku

Ako vaše dijete ima problema sa učenjem ili obavljanjem pojedinih zadataka, vrlo je važno pronaći adekvatnu tehniku za učenje. Drugim riječima, vrlo jednostavno možete testirati da li vaše dijete bolje pamti i brže uči uz muziku, u tišini, sa drugom djecom, individualno i da li najbolje nauči ukoliko sam obavi zadatak.

Podrška okoline a prvenstveno roditelja je izuzetno važna u učenju. Ako dijete boravi u zdravoj okolini u kojoj se osjeća sigurno, bit će u mogućnosti da se koncentrira na samo učenje.

 

Kada potražiti stručnu pomoć?

Pojedina djeca s susreću sa poteškoćama u učenju iz mnogobrojnih razloga. U velikom broju slučajeva se radi samo o prolaznoj fazi, ali je potrebno znati kada potražiti stručnu pomoć. Ako u prvim godinama života primijetite da vaše dijete ima poteškoće u govoru, potrebno je odmah reagirati. Za djecu je veoma važno da pričate sporo kako bi uspjela spontano naučiti pojedine riječi. I sami možete vježbati izgovor pojedinih riječi i pokušati ispraviti greške. Međutim, ako dijete ne uspjeva savladati jezik ni uz vašu pomoć, potrebno je obratiti se stručnjacima.

Disleksija

Ako vaše dijete ima poremećaj u učenju, to ne znači da nije sposobno naučiti. U ovakvim slučajevima roditelji i stručna osoba moraju priteći u pomoć. Naš mozak na različite načine obrađuje informacije pa je zato neko izrazito dobar u matematici ili nekom drugom predmetu. Važno je da niti u jednom trenutku ne pomislite kako vaše dijete nije u stanju učiti.

 

 

Disleksija predstavlja poremećaj u učenju koji se može podijeliti u dvije osnovne grupe, diskalkuliju i disgrafiju. Djeca kod kojih se uoči prva vrsta disokoleksije imaju problema sa računanjem, dok djeca se djeca sa drugim oblikom disleksije suočavaju sa poteškoćama u pisanju slova. Trebate znati da veliki broj djece na samom početku ima poteškoća sa pisanjem i računanjem pa nije svaki zastoj alarm za uzbunu. Stoga ako dijete ne može samo da savlada pojedne prepreke, budite mu pri ruci. Ako pak primijetite da se vaše dijete konstantno suočava sa problemima i da to traje duži vremenski period potrebno je potražiti stručnu pomoć.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
29 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije

Formulu sa slike prvi je izveo slavni francuski matematičar Poincare. Naravno Einstein je kolos.

AAA
Gost
AAA
1 godina prije
Reply to  Frodo

poučan dobar članak
osvježenje nakon
serije političkih članaka

oddball
Gost
oddball
1 godina prije

dislkesija, disgrafija, diskalkulija, logopedski problemi, ADHD, itd. to su specifični problemi na kojima sa učenicima trebaju raditi stručne osobe, međutim to zahtijeva ulaganja u ljude iz struke i materijalne uvjete škola pa se problem stavlja pod tepih i na leđa učitelja u nastavi, primjerice u RH učitelj za individualni rad sa učenicima koji imaju prilagođeni program dobijaju dvadesetak kuna mjesečno dodatka, pri tome taj učitelj niti može niti stigne nešto posebno pomoći tom učeniku, a država ima alibi da je napravila što treba, a većina manjih škola niti ima defektologa niti psihologa,… toliko o tome,….. što se redovnoga programa tiče… Pročitaj više »

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije
Reply to  oddball

Poštovani Oddall,

Kako da vam čovjek ne obriše komenar? Koristite svaku priliku za omalovažavanje tuđeg mišljenja.

Možemo i mi reći s naše strane da svatko tko slijepo promovira cjepiva, bez da traži njihovu provjeru je ljudska hulja ili osoba totalno odvojena od stvarnost i znanosti koja ne bi postojala da nema propitivanja. Čak i onda kada smo “100%” sigurni.

Vidite, mi vam to nismo rekli, zato vas lijepo molimo da se suzdržite sličnih komentara.

Ovaj portal je nastao zbog komprimitiranih medija, znanosti, političara i pojedinaca. Tražimo objektivnu informaciju, koja se ne može naći bez propitivanja.

Hvala na razumijevanju.

Admin

oddball
Gost
oddball
1 godina prije
Reply to  L. R.

poštovani admin, ja sam izričito naveo “antivakseri” što nije isto što i kritičko i znanstveno propitivanje metoda i oblika cijepljenja što bih ipak prepustio struci, a ne novinarima,… drugo, iako ste imali namjeru mene prozvati huljom moram vas razuvjeriti barem u dijelu oko propitivanja cijepljenje, ja sam za to uvijek, međutim antivakseri su apriori protiv cijepljenja što je opasno i glupo pa i dalje mislim da su antivakseri i ravnozemljaši jednako dobar primjer i dokaz o zapuštenosti obrazovnoga sustava ,… treće, ako vas ovo moje pojašnjenje ne zadovoljava slobodno obrišite sve, nije problem,… lp

klak
Gost
klak
1 godina prije
Reply to  oddball

istina je da Nova generacija vise uci iz interneta od nekih “jutubera” i slicnih a sve manje po skolama.isto tako se manje ulaze u skolstvo a narocito u predskolsko obrazovanje.zivot je postao brzi,sve se vrti oko love a u zadnje vrijeme i zaglupljivanje putem medija.”fejknjuvs” i portali koji imaju samo svoju istinu..djeca su postala nevazna jer kome treba pamet pored ovoliko tehnike koja sve zna (ironicno).najgore u svemu tome je da koliko god djeca ucila i bila dobra to sve ne utice sta ce kasnije biti.sve je vise diktatura a sve manje slobodnih drzava ako ich uopce i ima

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  klak

A od koga bi trebali učiti? Osim onih 19 diploma – jedna koja nikako nije mogla upisati faks je n a l i j e p i l a pečat, još 200 ljudi je dalo otkaze… A imamo i cijelu skupinu koja predaje npr engleski, kojeg je slušala – 1 semestar ? Pa kad je ministrica rekla da bi prioritet u zapošljavanju ipak trebalo dati ljudima sa završenim faksom – oni na proteste ispred Sabora… Tu nikakvi novi programi neće pomoći… I još jedna stvar: diplome pristigle na natječaje se zadnjih desetak godina šalju iz škola u – Ministarstvo prosvjete… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Lucija- Kad već spominješ lažne diplome ima jedna zanimljivost. U svim slučajevima za koje znamo “varalice” su dobile vrlo visoku ocjenu svojih kolega (i bivših učenika i njihovih roditelja). Moguće da su oni koji su diplomu falsificirali bili istinski zainteresirani da rade baš u prosvjeti i da predaju baš te predmete pa su si dali truda i izbistrili materiju. To dosta govori i o motivaciji onih koji imaju uredne diplome a posao obavljaju tek toliko. Ne podržavam varanje ili krivotvorenje ali se pitam: Ima li smisla izbaciti nastavnika latinskog i povijesti koji je bio proglašen najnastavnikom u RH zato jer… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Piretis

1. ” Ne podržavam varanje ili krivotvorenje, ali se pitam”???????????? Nema varanja. Točka. Ima drugih s diplomama… Ma ČEMU ĆE TAKAV NEKOG NEŠTO NAUČIT? Kad ni on ništa ne zna… 2. Motivacija ????????? Ma takvima je motivacija – novac za vss i još glume gospone… Kolege ocjenjuju….? Kako? Na osnovu tračeva u zbornici? I baš ste sigurni da su učenici bili zadovoljni u svim slučajevima? A naročito će im biti zahvalni poslije, kad usvoje krive izgovore iz stranog jezika, npr. Može nastavnik biti i nezainteresiran, ali on je dužan provoditi plan i program. I imati ocjene. K tome, postoje ljudi… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Lucija- Nema nikakvog razloga za srdžbu. Samo sam iznio zapažanje da “varalice” nisu nužno lošiji od legalnih profesora. Iz osobnog iskustva (srednja škola koju je prije 15-ak godina pohađao moj sin) znam da je dobar dio nastavnika bio, blago rečeno, loš. Bilo je alkoholičara, nezainteresiranih, frustriranih (bit će plaćom) i onih koji bolji posao nisu uspjeli dobiti pa su postojeći “otaljavali”. P.S. Nemoj da te branitelji (ako već nemaš većih problema u životu) brinu. Branitelji, za razliku od ostalih, žive bitno kraće. Čak oko 25 godina tj većina umire prije 51. godine. Tako da mirovinski fondovi neće propasti zbog njih.… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Piretis

Tekst iz ‘Telegrama hr’; eu je više puta prigovarala, otprilike, ‘ajde mirovine, ali idu na socijalu, i, koriste se različiti kriteriji… Btw, o časti možemo ( gle, ‘čast’ uz btw, to je normalno danas?), nakon nikad obavljenih suđenja za ratne zločine… “…ovog mjeseca 175 161 umirovljenik primio „mirovinu prema posebnim propisima. Ukupan iznos tako isplaćenih mirovina iznosi 773 milijuna kuna mjesečno od čega na tri kategorije, „Hrvatske branitelje iz Domovinskog rata“, „Mirovine priznate prema općim propisima, a određene prema Zakonu o braniteljima“ i „Pripadnike Hrvatskog vijeća obrane“ otpada 528 milijuna kuna ili 68 %….”. Ovi zadnji prosječno imaju 7 godina… Pročitaj više »

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije
Reply to  oddball

Koje je to točno kritičko i znanstveno propitivanje metoda i oblika cijepljenja po mišljenju struke i koje struke? 1. John P. A. Ioannidis – Why Most Published Research Findings Are False https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8e/Ioannidis_%282005%29_Why_Most_Published_Research_Findings_Are_False.pdf 2. This Is The Sickening Amount Pharmaceutical Companies Pay Top Journal Editors https://www.sciencealert.com/how-much-top-journal-editors-get-paid-by-big-pharma-corrupt 3. Study 329: BMJ Transparency https://davidhealy.org/study-329-bmj-transparency/ 4. White House Office Overrules Science and Procedures at the EPA https://www.ucsusa.org/center-for-science-and-democracy/scientific_integrity/abuses_of_science/a-to-z/white-house-office-overrules.htmlFormer 5. NEJM editors on the corruption of American medicine (NY Times) https://participatorymedicine.org/epatients/2012/03/former-nejm-editors-on-the-corruption-of-american-medicine-ny-times.html 6. Medical Journals Are an Extension of the Marketing Arm of Pharmaceutical Companies https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.0020138 7. Top medical journals accused of skewing research by raking in… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  oddball

oddball Etiketiranje sa “populističkim pokretima diljem svijeta, antivakserima, ravnozemljašima” si očito upotrijebija u svrhu diskvalifikacije neistomišljenika . . . osim toga među “antivaksere” i “populiste” podmećeš i “ravnozemljaše”, šta znači ako neko misli kako je cijepljenje bez žive u cijepivu okay, taj je također antivakser pa prema tome i ravnozemljaš . . . a to je upravo manipulacija kontrolnog sistema kojega su dijelovi zdravstvo i MS mediji koji bi tili podjelu na neupitno pro i kontra . . . i nije točno kako su samo mladi podložni manipulaciji . . . ali svejedno mislin kako admin pretjeruje kad spominje baniranje… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ja se ne odlučujem za neke dogme od svega navedenog, nego za znanstveni pristup – teorija koja ima dokaze, odnosno koja odgovara realitetu… Baš me zanima bi li ‘kreacionosti’ – a ta je rasprava bila gotova još u 19. st., odbili liječenje lijekom koji se osniva na manipulaciji genima… A što se tiče porasti kojekalvih oboljenja u djece, potrebno je podsjetiti da je iz genetskog poola populacije južnoslavenskih republika do sada od 89′. otišla većina najboljih primjeraka iz više generacija, i- rezultate vidimo. Trebali bi vidjeti usporedbu s drugim državama i drugim razdobljima. Što se tiče oboljenja i stanja poput… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija Znanost nema odgovor na pitanje postanka odnosno šta je bilo trenutak prij velikoga praska.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno,
Znanost nema odgovore ni zašto i kad se premješta magnetski pol…kad će zemljotres…kojim pogonom ćemo do zvijezda…ali to ne znači da trebamo prestati istraživati i prihvatiti gluposti kao odgovore.
A i kad znamo neke, pitanje je hoće li svi – povjerovati ?

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
1 godina prije

Ja sam najbolje učio uz višnjinu motku koja mi je bila stalno na vidiku.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Har Megiddo

Poštovani kolega, iz komentara se vidi da odlično vladaš logikom a ona se “motkom ne uteruje”. Ne bi bila potrebna nikakva prisila da je nastavni kadar bio odgovarajući. Jedan primer: prvi profesor fizike mi je bio totalni neznalica, kod njega se odgovaralo tako što na pitanje moraš da ponoviš ono što je u udžbeniku “zaplavljeno” ALI OD REČI DO REČI pri čemu je on čitao i proveravao da li je red reči ispravan!?! Naravno, jedva da sam izvlačio trojku i to zahvaljujući ostalim ocenama – ne volim da učim napamet i tačka. Na sreću već na polugodištu ga menja čovek… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac Uopće se ne čudim da je Har Megiddo morao biti bijen po koji put da bi učio ili napisao zadaću. Kažeš da odlično vlada logikom…. pa “u tom grmu i leži zec”. On, ti, i svi oni ljudi koji pokazuju visok stupanj inteligencije su i kao djeca bili brzi u razmišljanju i lako su učili. … pa od kuda potreba za prisilom kod izvršavanja školskih zadataka? Školski programi su “krojeni” po mjeri prosječnih do ispodprosječnih učenika i takvi programi postaju dosadni učenicima britkog uma, pa se na satu radije igraju i zezaju a onda padnu u nemilost nastavnika (naročito… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  otpisani

U vrtićkoj dobi, 80% je perspektivno? Nije taj broj, ali jest velik.
Nastavnik predaje za prosjek. Nadareni učenik će za to vrijeme: napisati zadaće ili pročitati iduću lekciju. Sigurno se neće ‘zezati’… Takva ponašanja u korjenu imaju emotivne, a ne kognitivne probleme…
Međutim, od pojave računa je poznato da , gdje god je više od 15 učenika, računalo je bolje od nastavnika. Znači da je cijeli koncept škole trebalo mijenjati još onda…
Ja bih zakonski dozvolila sve oblike školovanja. I ono kod kuće.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija Kada bi kriteriji i programi za detekciju posebnih sklonosti kod djece uopće postojali, zasigurno bi % bio daleko manji. Sa tvojim zaključkom u drugoj rečenici bi se mogao složiti samo ako nastavnik na vrijeme otkrije nadareno dijete i odvoji malo više vremena za njega i suptilno djeluje na motivaciji. (što radi dijete koje brzo i lako riješi zadatke (?) – zeza se, ako ga nastavnik nije zaokupio nećim zanimljivim dok ostala manje nadarena djeca još uvijek rješavaju svoje) Ako bi računala bila bolja od nastavnika, onda čemu (obavezan) odlazak u školu ? ( možda si trebala reći, da uz… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Ne postoji važbiji posao od vaspitavanja-učenja dece. Cela civilizacija se zasniva na njemu, da ne govorimo o budućnosti same dece. Pa ipak, malo ko o tome zaista vodi računa: država najmanje, učitelji (sav nastavni kadar) u zavisnosti od lične motivacije – ograničeni suludim pravilima sa jedne strane da bi im sa druge strane bilo dozvoljeno da se maksimalno provlače kroz sistem ili jednostavnije rečeno “poklanjaj ocene da ne štrčiš po negativi i nema da te boli glava”. Ali od svega je naviše poražavajući stav mnogih roditelja: “ni ja nemam mnogo škole pa šta mi fali”, stalno minimalizuju značaj nauke i… Pročitaj više »

rijecanin
Gost
rijecanin
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Zna li netko o centru izvrsnosti izgrađenu sredstvima EU u Srbiji?
http://www.vincent.org.rs/centar-izvrsnosti/

can
Gost
can
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@šumadinac
Nakon 10 godina rqdq u Berlinu sa klincima od 1-12 god.starosti…mogu potvrditi navedeno.
O odrastanju u sistemu,koji je a globalnoj razini nakrivljen i na lošim temeljima postavljen…strah me je za buducnost vlastite dijece…

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

Charlotte Iserbyt – The deliberate dumbing down of America / World.
Vremešna gospođa, izuzetno britkog uma i vibrantna, inače bivši viši savjetnik za edukaciju u Reganovoj administraciji i whislteblower. Koji god njen intervju da pogledate nećete se pokajati, jer ćete u tome o čemu ona govori, a vezano je za prošlost, vidjeti današnji svijet oko sebe, kao i to kamo ide edukacija i zbog čega.

Anarho
Famed Member
Anarho
1 godina prije

Mozda nekome pomogne … za sad jedina metoda koja u potpunosti eliminise disleksiju.
http://savvysciencepublisher.com/downloads/jpprv1n2a4/

Na hrvatskom jeziku: http://www.knjigapsi.hr/disleksija/

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Ja san malo stariji, u vrtić san krenija početkom 1970-ih . . . i kroz cilo školovanje uključujući i fakultet nisan uspija skužit kako neko ima disleksiju, disgrafiju . . . a sidija san u učionama godinama sa stotinama mojih vršnjaka jer san prominija tri osnovne i dvi srednje i unutar njih još više razreda . . . danas toga ima dosta počevši od dice šire familije, prijatelja, susidstva . . . također san primjetija kako nije bilo celijakije, a ka dica smo doslovno svi jili iste sendviče, lepinje, krafne i ostalo . . . ne mislin kako su odma… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno Ja sam početkom 70-ih završio osnovnu i krenuo u srednju, pa ni ja se ne sjećam da je itko od mojih vršnjaka pa čak i malo mlađih imao probleme koje si nabrojao. Možda smo mi imali sreće da je u vrijeme rođenja i djetinjstva naših predaka, roditelja, pa i nas, još uvijek uglavnom vladala prirodna selekcija koja se poremetila sa ekspanzijom i napretkom medicine i poboljšanjem higijenskih uvjeta života. Istovremeno je došlo do razvoja novih tehnologija u proizvodnji i procesiranju hrane. Genski se manipuliraju biljke i životinje koje služe za ishranu a nitko nije imao strpljenja za temeljite provjere… Pročitaj više »

tomi
Gost
tomi
1 godina prije

jednostavno – ne dati djecu u državnu školu, iliti ispiraonicu mozga. učiti gomilu gluposti, čemu? biti pod pritiskom ocjena, biti uspoređivan sa drugima, iako smo svi jedinstveni? čemu? da ih uče kako je kolumbo otkrio ameriku?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik