Kako pomoći i olakšati učenje djeci

dejvojčica sjedi na knjigama
26 komentara

Za neku djecu učenje predstavlja vid igre, dok se neka djeca suočavaju sa velikim problemima tokom učenja. Stvar je u tome da je svako dijete jedinstveno.

Razlika u učenju i napredovanju kod djece se može primjetiti i kod najbližih srodnika iako djeca uče u istom okruženju i imaju gotovo identične uslove. Zašto neka djeca uče brže i lakše od drugih?

Individualne razlike u učenju se ispoljavaju kod svakog djeteta. Dakle, pojedina djeca lakše uče uz muziku a buka im uopće ne smeta, druga djeca najlakše uče uz igru, dok treća zahtijevaju potpunu tišinu i koncentraciju da bi savladala pojedine zadatke. Mnogi od vas bi sigurno rekli da je potpuno nevažno na koji način će djeca učiti jer je najvažniji dio učenja njegov ishod, stečeno znanje. Međutim, ako primijetite da vaše dijete ima određen način učenja, onda ga u tome trebate i podržati.

Pomozite svom djetetu da pronađe najefikasniju tehniku

Ako vaše dijete ima problema sa učenjem ili obavljanjem pojedinih zadataka, vrlo je važno pronaći adekvatnu tehniku za učenje. Drugim riječima, vrlo jednostavno možete testirati da li vaše dijete bolje pamti i brže uči uz muziku, u tišini, sa drugom djecom, individualno i da li najbolje nauči ukoliko sam obavi zadatak.

Podrška okoline a prvenstveno roditelja je izuzetno važna u učenju. Ako dijete boravi u zdravoj okolini u kojoj se osjeća sigurno, bit će u mogućnosti da se koncentrira na samo učenje.

 

Kada potražiti stručnu pomoć?

Pojedina djeca s susreću sa poteškoćama u učenju iz mnogobrojnih razloga. U velikom broju slučajeva se radi samo o prolaznoj fazi, ali je potrebno znati kada potražiti stručnu pomoć. Ako u prvim godinama života primijetite da vaše dijete ima poteškoće u govoru, potrebno je odmah reagirati. Za djecu je veoma važno da pričate sporo kako bi uspjela spontano naučiti pojedine riječi. I sami možete vježbati izgovor pojedinih riječi i pokušati ispraviti greške. Međutim, ako dijete ne uspjeva savladati jezik ni uz vašu pomoć, potrebno je obratiti se stručnjacima.

Disleksija

Ako vaše dijete ima poremećaj u učenju, to ne znači da nije sposobno naučiti. U ovakvim slučajevima roditelji i stručna osoba moraju priteći u pomoć. Naš mozak na različite načine obrađuje informacije pa je zato neko izrazito dobar u matematici ili nekom drugom predmetu. Važno je da niti u jednom trenutku ne pomislite kako vaše dijete nije u stanju učiti.

 

 

Disleksija predstavlja poremećaj u učenju koji se može podijeliti u dvije osnovne grupe, diskalkuliju i disgrafiju. Djeca kod kojih se uoči prva vrsta disokoleksije imaju problema sa računanjem, dok djeca se djeca sa drugim oblikom disleksije suočavaju sa poteškoćama u pisanju slova. Trebate znati da veliki broj djece na samom početku ima poteškoća sa pisanjem i računanjem pa nije svaki zastoj alarm za uzbunu. Stoga ako dijete ne može samo da savlada pojedne prepreke, budite mu pri ruci. Ako pak primijetite da se vaše dijete konstantno suočava sa problemima i da to traje duži vremenski period potrebno je potražiti stručnu pomoć.

disgrafijadiskalulijaDisleksijaporemećajpoteškoćeroditeljiučenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Frodo
5 godine prije

Formulu sa slike prvi je izveo slavni francuski matematičar Poincare. Naravno Einstein je kolos.

Har Megiddo
5 godine prije

Ja sam najbolje učio uz višnjinu motku koja mi je bila stalno na vidiku.

shumadinac
5 godine prije

Ne postoji važbiji posao od vaspitavanja-učenja dece. Cela civilizacija se zasniva na njemu, da ne govorimo o budućnosti same dece. Pa ipak, malo ko o tome zaista vodi računa: država najmanje, učitelji (sav nastavni kadar) u zavisnosti od lične motivacije – ograničeni suludim pravilima sa jedne strane da bi im sa druge strane bilo dozvoljeno da se maksimalno provlače kroz sistem ili jednostavnije rečeno “poklanjaj ocene da ne štrčiš po negativi i nema da te boli glava”. Ali od svega je naviše poražavajući stav mnogih roditelja: “ni ja nemam mnogo škole pa šta mi fali”, stalno minimalizuju značaj nauke i znanja, stalno daju primere onih koji imaju puno škole a loše prolaze u životu… Kad svemu tome dodamo da nije “in” u dečijem društvu biti dobar učenik dolazimo ovde gde jesmo. Mi nećemo živeti večno, naša deca će nastaviti da žive i kad nas ne bude, podizaće i vaspitavaće svoju… Čitaj više »

Alanis
5 godine prije

Charlotte Iserbyt – The deliberate dumbing down of America / World.
Vremešna gospođa, izuzetno britkog uma i vibrantna, inače bivši viši savjetnik za edukaciju u Reganovoj administraciji i whislteblower. Koji god njen intervju da pogledate nećete se pokajati, jer ćete u tome o čemu ona govori, a vezano je za prošlost, vidjeti današnji svijet oko sebe, kao i to kamo ide edukacija i zbog čega.

Anarho
5 godine prije

Mozda nekome pomogne … za sad jedina metoda koja u potpunosti eliminise disleksiju.
http://savvysciencepublisher.com/downloads/jpprv1n2a4/

Na hrvatskom jeziku: http://www.knjigapsi.hr/disleksija/

Moreno
5 godine prije

Ja san malo stariji, u vrtić san krenija početkom 1970-ih . . . i kroz cilo školovanje uključujući i fakultet nisan uspija skužit kako neko ima disleksiju, disgrafiju . . . a sidija san u učionama godinama sa stotinama mojih vršnjaka jer san prominija tri osnovne i dvi srednje i unutar njih još više razreda . . . danas toga ima dosta počevši od dice šire familije, prijatelja, susidstva . . . također san primjetija kako nije bilo celijakije, a ka dica smo doslovno svi jili iste sendviče, lepinje, krafne i ostalo . . . ne mislin kako su odma krivi Srbi, masoni ili vlada . . . ali tija bi znat “kako to” . . .

tomi
5 godine prije

jednostavno – ne dati djecu u državnu školu, iliti ispiraonicu mozga. učiti gomilu gluposti, čemu? biti pod pritiskom ocjena, biti uspoređivan sa drugima, iako smo svi jedinstveni? čemu? da ih uče kako je kolumbo otkrio ameriku?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI