Optužbe za ”prljavi rat” u Argentini progone papu Franju

Papa Franjo
43 komentara

Ovaj članak koji je BBC prvobitno objavio 2013. je relevantan za papu Franju koji je prihvatio pasoš o vakcinama, kao i za njegov stav o kršenju osnovnih ljudskih prava.

“Vidim puno radosti i slavlja oko pape Franje, ali njegov izbor proživljavam s puno bola.”

Ovo su riječi Graciele Yorio, sestre Orlanda Yoria – sveštenika koji je kidnapovan u maju 1976. i mučen pet mjeseci tokom posljednje vojne vlade Argentine.

Gospođa Yorio optužuje tadašnjeg oca Jorgea Maria Bergoglia da je efektivno predao njenog brata i kolegu sveštenika Francisca Jalicsa u ruke vojnih vlasti odbijajući javno podržati njihov društveni rad u sirotinjskim četvrtima Buenos Airesa, što je razbjesnilo huntu u to vrijeme.

Njihova kidnapovanja su se dogodila u periodu masovne državne represije nad ljevičarskim aktivistima, sindikalnim vođama i društvenim aktivistima što je postalo poznato kao “Prljavi rat”.

Orlando Yorio je umro. Ali, u saopštenju, fra Jalics je u petak rekao da se „pomirio sa događajima i sa svoje strane ih smatra završenim“.

Vatikan je odlučno negirao da je papa Franjo kriv za bilo kakvo nedjelo.

“Nikada nije bilo kredibilne, konkretne optužbe protiv njega”, rekao je portparol fra Federico Lombardi novinarima u Rimu.

”Ukradene bebe”

Za Estelu de la Kuadru, izbor kardinala Bergoglia za papu, bio je “užasno, varvarstvo”.

Njenu sestru Elenu “odvela” je vojska 1978. godine kada je bila u petom mjesecu trudnoće. Njihov otac je zamolio fra Bergoglia za pomoć da je pronađe.

„Dao je mom ocu rukom ispisanu bilješku s imenom biskupa koji bi nam mogao dati informacije o našim nestalim rođacima“, kaže gospođa de la Cuadra.

“Kada je moj otac sreo biskupa, saznao je da je njegova unuka ”sada u dobroj porodici””, dodaje ona.

Godine 2010., tadašnji kardinal Bergoglio je zamoljen da svjedoči na suđenju za “ukradene bebe” – djecu rođenu od protivnika režima koja su odvedena i predata na odgoj u odgovarajuće vojne porodice nakon što su im majke ubijene.

Kardinal je rekao da je za tu praksu saznao tek nakon što se demokratija vratila u Argentinu 1983. godine.

Gospođa de la Cuadra vjeruje da je rukom pisana bilješka u suprotnosti s ovim izvještajem i svjedočila je pod zakletvom o toj temi u maju 2011.

Autor: Vladimir Hernandez

ArgentinaDjecaPapa FranjoRatroditelji
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jure
2 godine prije

Sluga sotone.
Fuj gadi mi se kad ga vidim kao i one pedo biskupe i ostale svecenike.
Cast izuetcima

Joe
2 godine prije

Vatikanski furundžija.

Dupla Kamilica
2 godine prije

Argentinska novinarka je ubijena jer je istraživala Franju i trgovinu djece.

Lavanda
2 godine prije

Voljela bih da mi neko od upucenijih vjernika ili poznavaoca tematike napise ukratko o cemu se radi ovdje sa ovim papom (shvatam agendu koju gura) , koje struje su u pitanju i po cemu je specificna Latinska misa koju je on nedavno zabranio? Zbog cega je zabranjena? Gdje se odrzava i na koji nacin? Znam da su u Njemackoj svecenici / crkve koje su odrzavale Latinsku misu / bili protivnici mjera i na neki nacin su se pozicionirali protivno sluzbenom stavu Katolicke crkve u Njemackoj.
Hvala za info i objasnjenja.

hiber
2 godine prije

Pitanje je zapravo je li Sveti otac sotanist kao i veliki dio drugih? Znamo da je nemoguće dobiti istovjetan znanstveni odgovor, kako o pandemiji, tako o virusu, a posebno o pseudocjepivima. Rezultati naprosto ovise o promatraču. Za razliku od klasičnih cijepiva, mRNA cjepiva počivaju na “principu manjeg zla” odnosno pseudocjepivo vara tijelo da proizvede manje zlo (šiljak) kako bi se, navodno, othrvalo većem zlu (virusu), čiji je najubojitiji dio upravo šiljak. Naravno, kao i svaki sotonistički proizvod zasnovan na laži, imamo u najmanju ruku kontradiktorne rezultate. Te ovo, te ono. U svakom slučaju, papa se založio za “dobrovoljnost” pa sada imamo strah+dobrovoljnost+pseudocjepivo= sotonistička inicijacija. Naravno, da svatko tko je primio cjepivo ne postaje sotonist ili bionacist, ali to je pocetak procesa. Stoga ja teško očekivati zakonsku prisilu, jer bi ukinula princip preobraćenja, ali se sustav doslovno pretvara u mučilišta za necjepljene i preboljele. Dovoljno je običi tkz. centre za testiranje.… Čitaj više »

petar schroder
2 godine prije

Imamo Bibliju boziju rijec a ovi je pravi globalist koji je kriv da se ovo desilo.On je taj koji je zvao da se ljudi cjepe uumjesto da je odvratio ljude od sutonski djela.Neki dan se i Plenkovic poziva na papuö Da je on rekao ne, njegova rijec se daleko cuje , a umjesto toga kod njega su oni svi dolazili da prime blagoslov Vjerujem u dragoga Boga i nadam se da ce svi koji su umjesani u ovo sutonino djelo biti kaznjeni.

Ico
2 godine prije

Prljavi rat, od kada postoji, Vatikan vodi protiv ljudske vrste

Max
2 godine prije

Ne čudi to.

ledeno doba
2 godine prije

o ovome sam čuo još prije 8 godina, kada je kabala ljigu ustoličila za papu da je ljiga surađivao tada sa vojnom huntom i diktaturom, dok je bio nadbiskup Buenos Airesa, 70-ih godina naime… već 2005., nakon smrti Ivana Pavla II., je Bergoljo ustvari trebao biti izabran za papu- a ne Ratzinger… ali uoči konklave u Vatikanu, kardinalskoj kuriji stigao je E-mail, pismo argentinskog novinara Horatia Verbinskog. Koji je godinama ranije istraživaop o tome i napisao knjigu. I on je upozorio kardinale na sumnjivu prošlost Bergolja za vrijeme, vojne hunte, spominjavši ovakve primjere, da je Bergoljo faktički izručio nekoliko svećenika, koji su se suprostavljali dikatturi,. Koji su uhapšeni, a Bergoljo nije ni prstom mrdnuo za njih i još puno drugih gadnih stvari o njemu.. Kardinalska kurija, kako se tvrdi, bila je zabrinuta, da, ako bi to izišlo u široku javnost, da bi moglo imati jako negativan utjecaj, i baciti lošu… Čitaj više »

Boba Lazarević
2 godine prije

Ja sam negdje čitao i da je pomagao Nacističkim bjeguncima u Argentini tih istih godina. Ne znam kako i u kom svojstvu. Ali ne bi me čudilo da jest.

Perun
2 godine prije

Gaučo je za vrijeme hunte debelo zaglibio u zločin….sveti papa..k iz vatikanistana ne zasluzuje nista drugo od kazne …..zastitnik pedofila u mantiji i drugih nastranih teologa …. u pakao sa njim

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI