Sjedeći stil života može naštetiti uspjehu dječaka u školi

dječak, tužan, knjiga, sjedenje, učenje
3 komentara

Sjedeći stil života je povezan sa oslabljenim vještinama čitanja u prve tri godine školskog uzrasta kod dječaka starosnog uzrasta od 6 do 8 godina, rezultat je najnovije finske studije. Studija sprovedena na Univerzitetu istočne Finske u saradnji sa univerzitetima Jyvaskyla i Cambridge nedavno je objavljena u časopisima Journal of Science i Medicine in Sport.

„Visoki nivoi umjerene do intenzivne fizičke aktivnosti i niski nivoi vremena provedenog u sjedenju u prvom razredu su povezani sa boljim sposobnostima čitanja u prva tri razreda osnovne škole među dječacima. Takođe smo primijetili da su dječaci koji su kombinovali nizak nivo fizičke aktivnosti sa visokim nivoom vremena provedenog u sjedenju imali najgore sposobnosti čitanja u prva tri razreda“, objašnjava Eero Haapala, jedan od koautora studije.

Studija je istraživala linearnu povezanost fizičke aktivnosti i vremena provedenog u sjedenju sa aritmetičkim i čitalačkim vještinama kod 153 djece uzrasta od 6 do 8 godina u prva tri razreda osnovne škole. Fizička aktivnost i vrijeme provedeno u sjedenju su objektivno mjereni aparatima koji su bilježili rad srca i pokrete u prvom razredu, a potom su sposobnosti čitanja i računanja bile procijenjene standardizovanim testovima u prva tri razreda škole. Zanimljivo je da se do ovih rezultata došlo samo kod dječaka, dok se za djevojčice nije mogla jasno nazrijeti povezanost između fizičke aktivnosti sjedećeg stila života sa uspjehom u školi.

Rezultat ove studije ukazuje da bi povećanjem fizičke aktivnosti i smanjenjem vremena provedenog u sjedenju, naročito u kombinaciji ova dva faktora, moglo doći do poboljšanja uspjeha u školi kod dječaka. Stoga, kada vaše dijete sljedeći put dođe iz škole, nemojte odmah od njega tražiti da uradi domaći zadatak. Dopustite mu da se neko vrijeme zabavlja vani sa svojim vršnjacima, jer to će imati znatan uticaj, ne samo na njegovo fizičko zdravlje, već i sam uspjeh u školi.

ČitanjedječaksjedenjeŠkolaučenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
7 godine prije

O ko sve danas sebe smatra naučnikom: kako im ne pade na pamet da stepen fizičke aktivnosti zavisi od karaktera. Aktivnija deca po pravilu su takmičarskog duha, radoznalija što posebno u početku dovodi do boljih rezultata u školi dok su manje aktivna deca melanholičnija i generalno manje zainteresovana za svet oko sebe pa i za učenje.

Dobro nisu merili vreme provedeno na wc šolji 🙂

PS
7 godine prije

vrijeme provedeno na zahodu povećava čitalačke sposobnosti. empirijski dokazano
Škola zatupljuje. empirijski dokazano

Georgij Žukov
7 godine prije

Nek dodju kod nas vidjeti kako klerofasisti uzgajaju buduce ustase i cetnike .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI