Da li je otkriven brži način za dijagnozu demencije?

demencija, vector
0
0

Već dugo je poznato da loše fizičko zdravlje može imati negativan uticaj i na mozak. Novo istraživanje je dokazalo da bi loše fizičko zdravlje moglo biti jedan od razloga povećanja šansi za razvoj demencije.

Mjerenje prisustva određenih hemikalija u mozgu može predvidjeti šanse da neka osoba bude pogođena Alzheimerovom bolešću.

Visok nivo autotaksina je primijećen u mozgu gojaznih osoba, a ova supstanca može biti uzročnik dijabetesa tipa 2. Visoke količine ovog enzima, koje se mogu nalaziti i u zaštitnoj tečnosti oko mozga, takođe su prisutne i kod ljudi koji pate od gubitka pamćenja. Smatra se da dijabetes uzrokuje smanjenje potrošnje šećera od strane mozga, što neurone čini manje efektivnim u obradi informacija i podataka iz vanjskog svijeta.

„Ista stvar kao sa šećerom u krvi. Ako mozak troši manje šećera iz krvi, neuroni dobijaju manje goriva i počinju praviti greške i uopšte ne procesiraju informacije tako brzo“, objašnjava profesor i autor studije Auriel Willete.

Ispitanici studije, sprovedene na Državnom univerzitetu savezne američke države Iowa, koji su imali veće prisustvo autotaksina u mozgu su ujedno imali i manje moždanih ćelija od onih s manjim nivoom autotaksina, a isto tako, te ćelije su bile manje od ćelija potonje grupe, naročito u frontalnom i temporalnom dijelu mozga, područjima koja su povezana sa pamćenjem i motoričkim funkcijama.

Rezultati studije dolaze kao potvrda jednoj drugoj studiji sprovedenoj ranije ove godine, a koja je ustanovila da osobe koje boluju od dijabetesa 2 imaju 60 % veću šansu da razviju demenciju.

Naučnici smatraju da bi ovo moglo značiti da je moguće u ranom stadiju utvrditi predispozicije za razvoje demencije, a samim tim i raditi na što boljem tretmanu bolesti. Naravno, za takvo što, naučnicima će biti potrebno mnogo rada i novih istraživanja.

demencijadijabetesdijagnozaMozak
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI