fbpx

Prvi test krvi za dijagnozu Alzheimerove bolesti u prodaji

test krvi

Alzheimerova bolest uništava pamćenje i druge vitalne mentalne funkcije. Gubitak pamćenja i konfuzija su glavni simptomi, i iako ne postoji lijek za izlječenje ove bolesti, lijekovi i druge strategije upravljanja mogu ublažiti simptome. Alzheimerova bolest takođe čini više od polovine svih slučajeva demencije.

Krvni test C2N Diagnostics za identifikovanje Alzheimerove bolesti sada se prodaje, navodi se u izvještaju Associated Press od ponedjeljka. Kompanija, međutim, još uvijek nije objavila na svojoj veb stranici da je njen test sada na prodaju. U njiihovom najnovijem saopštenju, koje datira od 17. novembra, navodi se da je njihov test krvi objavljen za kliničku upotrebu.

Test još uvijek nije odobrila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) i prodaje se pod opštim pravilima za komercijalne laboratorije, navodi AP. Pored toga, kompanija još uvijek nije objavila podatke o tačnosti testa.

Test identifikuje prisustvo amiloidnih plakova u mozgu. Da bi se dijagnostikovala Alzheimerova bolest, pacijenti moraju da dožive gubitak pamćenja i da u svom mozgu imaju nakupinu proteina zvanog beta-amiloid. Test je navodno namijenjen davanju ljudima starijim od 60 godina i starijim koji imaju kognitivne probleme i koji se procjenjuju na Alzheimerovu bolest. Pored mjerenja dvije vrste amiloidnih čestica, test krvi identifikuje i različite oblike proteina koji pokazuju da li neko ima gen koji povećava rizik od Alzheimerove bolesti.

Ovi različiti faktori objedinjeni su u formuli koja takođe uzima u obzir starost da bi se procijenila vjerovatnoća svakog pacijenta da se u mozgu nakuplja amiloid, navodi AP.

U oktobru je kompanija najavila test krvi, nazvavši ga „prodorom“.

„Ovo je uzbudljiv i prijeko potreban razvoj“, rekao je tada George Vradenburg, predsjednik i suosnivač neprofitne organizacije UsAgainstAlzheimer’s.

„Napredak krvnih testova za upotrebu od strane ljekara u dijagnostičkom procesu Alzheimerove bolesti odvija se mnogo bržim tempom nego što su mnogi na terenu ocijenili. Pristupačno, jeftino i rano testiranje ljekara je od suštinskog značaja za razumijevanje osnovnog uzroka kognitivnog oštećenja za efikasnije postavljanje ili odbacivanje kliničke dijagnoze Alzheimerove bolesti.“

Međutim, drugi stručnjaci su rekli da neće odobriti test bez odobrenja FDA.

„Nije sasvim jasno koliko su rezultati tačni ili uopšteni“, rekla je Heather Snider iz Alzheimer asocijacije za AP.

Prema suosnivaču i izvršnom direktoru kompanije C2N Diagnostics dr Joelu Braunsteinu, objavljeno istraživanje na testu sugeriše da može otkriti nakupljanje beta-amiloida. Takođe je  otkrio da kompanija planira da traži odobrenje FDA.

„Da li bi trebalo zadržavati tu tehnologiju kad bi mogla imati veliki uticaj na njegu pacijenata?“ rekao je braneći odluku o prodaji testa prije odobrenja FDA.

Trenutno je zlatni standard za mjerenje nivoa beta-amiloida u mozgu skupo skeniranje pozitronske emisione tomografije (PET) koje obično nije pokriveno zdravstvenim osiguranjem.

4.3 4 votes
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
1 mjesec prije

sretan je onaj koji moze zaboraviti ono sto se vise ne moze promijeniti;)

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
1 mjesec prije

Znaju napraviti test, ali lijek …e,da ne bi…

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
1 mjesec prije

Lijek? U svakoj vakcini se nalaze booster i adjuvasi čitaj kakica. Auminij i ziva kao dokazani neurotoksini koji pored ostalog “vole” se parkirat u mozgu i tu prave nestasluke. Od kad je covjek maknut iz centra interesa, a postavljen profit imamo to sto imamo. Liječenje i zaradu, a izlječenju ni traga.

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
1 mjesec prije
Reply to  Pera Detlic

jasno

Istina
Gost
Istina
1 mjesec prije

Sad će opet bit puno onih koji su pozitivni a nemaju nikakve simptome.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 mjesec prije

Kažem ja – djeca, žene i starci su odličan resurs…

…eto, sada poslije pedesete odeš se “testirati” i utvrde da si ozbiljan kandidat za “Alzheimera” pa zlu ne trebalo, počneš uzimati “lijekove”, za koje se zna da ih nema za alzheimera ali eto, oni ih ipak prodaju.
… pa ti se posreći da je test bio pogrešan i umreš (sretan) bez Alzheimera u uvjerenju kako su ti “lijekovi” pomogli, ili i pored uzimanja (i zahvaljujući uzimanju) lijekova, pokupi te Alzheimer, ali sve je u redu, jer ti Alzheimer izbriše pamćenje i opet umreš sretan…

Ali najveću sreću doživljavaju oni kojima si poslužio da napune džepove. 😉

Checkpoint Charli
Gost
Checkpoint Charli
1 mjesec prije

Alzheimer ne postoji to su izmislili ljudi gusteri i farmaceutski lobi,testovi su lazni i pripremaju vakcinu u koju ce staviti malog gustera koji ce snimati mozak logicara,jel tako,tako je.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik