Uzročnik Parkinsonove bolesti mogla bi biti stomačna bakterija

Bakterija uzročnik parkinsonove bolesti
0
0

Parkinsonova bolest jeste ozbiljan poremećaj moždane funkcije, no njeni korijeni bi mogli biti u stomačnoj bakteriji, sudeći prema rezultatima nove studije.

Parkinsonova bolest je neurodegenerativni poremećaj koji karakteriše nagomilavanje proteina alfa-sinukleina u moždanim ćelijama, što dovodi do odumiranja tih ćelija. Kako bolest napreduje, klasični simptomi se manifestuju – drhtanje, gubitak motornih funkcija i drugi psihofizički simptomi. Ova bolest je drugi najučestaliji neurodegenerativni poremećaj, odmah iza Alchajmerove bolesti.

Ranije studije su pokazivale da je Parkinsonova bolest rijetko nasljedna u svojoj prirodi, dok su uticaji životne sredine presudni za šanse da neko bude pogođen ovom bolešću.

Međunarodni tim istraživača iz SAD-a i Evrope je izveo eksperimente na miševima, mijenjajući karakteristike njihove stomačne bakterije i efikasno mijenjajući kako Parkinsonova bolest utiče na simptome koji ih pogađaju. Ovo se isto odnosi i na ljude koji pate od ove bolesti, što znači da bi tok liječenja bolesti mogao biti fokusiran na stomak, umjesto dosadašnjeg fokusiranja na mozak. Novi podaci, kaže jedan od istraživača i profesor mikrobiologije na kalifornijskom Tehnološkom institutu Sarkis Mazmanian, mogli bi biti korišteni za stvaranje „nove generacije“ probioktika koji će poboljšati postojeće terapije.

Naučnici su radili na genetički modifikovanim miševima tako da razviju Parkinsonovu bolest uz „veoma visok“ nivo proizvodnje proteina alfa-sinukleina. Prema njihovim nalazima, samo miševi koji su imali stomačnu bakteriju su razvili simptome bolesti, dok sterilni miševi nisu bili pogođeni nikakvim štetnim simptomima. Dodatni testovi su pokazali da bi stomačna bakterija mogla biti uzročnik Parkinsonove bolesti, jer je prenošenjem bakterije sa oboljelih ljudi na miševe rezultiralo većim brojem simptoma.

Mazmanian je dodao da ovo otkriće predstavlja „promjenu paradigme“ koja bi mogla dovesti do „potpuno novih mogućnosti“ za pacijente koji pate od ove bolesti.

Rezultati istraživanja moraju biti potvrđeni i na ljudima, ali su reakcije na studiju uglavnom pozitivne. Postoji nada da će tretiranje simptoma bolesti biti mnogo lakše i jednostavnije. Za Parkinsonovu bolest, doduše, još uvijek nema poznatog lijeka.

bolestistraživački radparkinsonova bolestsarkis mazmanianstomačne bakterije
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI