Znanstvenici  su po prvi put izliječili miševe s HIV-om u revolucionarnoj studiji koja koristi CRISPR

DNA

Skupina znanstvenika je po prvi put eliminirala HIV DNA iz genoma živih životinja. Ovo se opisuje kao kritični korak prema razvoju lijeka za virus AIDS-a.

Revolucionarna studija, objavljena u časopisu Nature Communications, otkrila je da novi tretman, za suzbijanje HIV replikacije zajedno s terapijom za uređivanje gena, može eliminirati HIV iz zaraženih stanica i organa.

Trenutna terapija HIV-om usredotočena je na cjeloživotnu primjenu antiretrovirusne terapije (ART) koja suzbija replikaciju HIV-a, ali ne eliminira virus. Dr. Kamel Khalili, viši istraživač ove studije, u prethodnom je radu otkrio da se pomoću CRISPR-Cas9 tehnologije, koja je namijenjena uređivanju gena, mogu ukloniti veliki fragmenti HIV DNA iz zaraženih stanica.

Za novo istraživanje, Khalili i njegove kolege kombinirali su sustav za uređivanje gena s nedavno razvijenom terapijskom strategijom poznatom kao dugo-djelujuće sporo-djelotvorno otpuštanje (LASER) ART. LASER ograničava replikaciju HIV-a na niskim razinama tijekom duljeg vremenskog razdoblja, što potencijalno dopušta vrijeme za fazu testiranja gena.

Novi modificirani lijek je pakiran u obliku nanokristala, koji se mogu uvesti u tkiva zaražena HIV-om, a onda se lijek polagano oslobađa i to tjednima.

Zatim su istraživači koristili kombinaciju LASER ART i CRISPR-Cas9 za liječenje na miševima koje su posebno konstruirani za proizvodnju ljudskih stanica osjetljivih na HIV. Rezultati su pokazali potpunu eliminaciju HIV DNA u oko trećini HIV-om inficiranih miševa.

Dr. Howard Gendelman, ko-predvodnik studije, rekao je da istraživači sada imaju “jasan put kojim treba krenuti prema ispitivanjima na primatima koji nisu ljudi, a možda pređu i u klinička ispitivanja na ljudskim pacijentima tijekom ove godine.”

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

I ovo istraživanje pokazuje kako danas dobre vijesti stižu samo s Istoka. Otkrića Iransko-ruskog znanstvenog tima potvrđuju primat državno centralnog planiranja nad onim zapadnim, pogonjenim privatnim novcem i privatnim interesima.

URA
Gost
URA

rekombinacija gena na miševima je super
sa ljudima to ide puno teže

POVEZANE VIJESTI

Izbornik