Tim znanstvenika otkrio je tajno oružje kojim bi se mogao neutralizirati HIV

HIV
13 komentara

Višenacionalni tim znanstvenika u Rusiji je napravio, iznenađujuće, prvo svjetsko otkriće koje bi moglo promijeniti živote desetaka milijuna ljudi: slučajno su identificirali mehanizam za neutralizaciju virusa HIV-a.

Tim kojeg su činili ruski, švicarski, britanski, američki i finski znanstvenici razvijali su heterocikle u polumpornu kako bi se borili protiv raka kad su odjednom shvatili da su posljedice mehanizma lijeka mnogo veće nego što su predviđali.

„Činilo nam se da je od samog početka, kako je najperspektivniji smjer studije proučavanje antikancerogene aktivnosti ove klase spojeva, ali neočekivano se ispostavilo da takvi spojevi mogu također imati visoku i selektivnu aktivnost protiv virusa mačje imunosti, a on je najbliži virusu ljudske imunodeficijencije “, rekao je Rakitin.

Priopćenje s Državnog sveučilišta South Ural (SUSU) tvrdi kako bi otkriće moglo otvoriti put za čitavu novu klasu antivirusnih lijekova koji bi se mogli upotrijebiti za brojne bolesti.

„Važnost rezultata je da se isti lijekovi mogu upotrijebiti za različite vrste bolesti (rak, HIV, itd.)“, Rekao je Oleg Rakitin, doktor kemije i profesor na SUSU.

Mehanizam koji neutralizira HIV u osnovi cilja atom cinka iz molekula virusa HIV-a, tako ih deaktivira i čini virusom inertnim.
Tijekom istraživanja, tim je otkrio lijekove koji su snažni antivirusni lijekovi, ali koji nisu “otrovali” obične, zdrave stanice, smanjujući kolateralnu štetu “spaljene zemlje” koju su iskusili tako brojni pacijenti na snažnim antivirusnim lijekovima.

HIV je degenerativno autoimuno stanje koje pacijente ostavlja podložnim brojnim oportunističkim infekcijama i rakovima, drastično smanjujući životni vijek.

U svijetu je u 2018. godini živjelo 37,9 milijuna ljudi s AIDS-om, pokazuju posljednji podaci. Oko 23,3 milijuna njih liječeno je antiretrovirusnom terapijom. Nove HIV infekcije opale su za 40 posto od 1997. godine kada je zabilježen njegov vrhunac.

Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
CPGS
3 godine prije

Je li Cirkon? Mozda Bulava?

CPGS
3 godine prije

Usput… “HIV je degenerativno autoimuno stanje” – ova izjava nema veze sa stvarnoscu.

Ante
3 godine prije

A lijek će koštati dva milijuna dolara po cjepivu. Ali najprije će još desetljećima imati revolucionarna otkrića koja neće biti od nikakve konkretne koristi.

Crodaemon
3 godine prije

“Tim znanstvenika otkrio je tajno oružje kojim bi se mogao neutralizirati HIV”

Zašto “tajno”? Nije ovo index.hr

Kile
3 godine prije

Isto kako su ga slučajno pustili van hahaha

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI