Pfizer povlači lijekove koji mogu izazvati rak

Pfizer povlaci lijekove
11 komentara

Kompanija povlači lijekove za liječenje srčanog i moždanog udara zbog kontaminacije nitrozaminom.

Kompanija za lijekove Pfizer objavila je u ponedjeljak da povlači nekoliko serija svog lijeka Accuretic zajedno sa dvije generičke verzije, navodeći neprihvatljivo visoke nivoe supstance za koju su američki regulatori rekli da može da izazove rak. Ljudima koji su koristili lijekove za krvni pritisak da smanje rizik od moždanog i srčanog udara savjetovano je da pronađu alternative.

Utvrđeno je da nekoliko „onečišćenih“ serija Accuretic i dvije ovlaštene generičke verzije lijeka (kvinapril HCl/hidroklorotiazid) koje distribuira Greenstone ima nivoe N-nitrozo-kvinaprila iznad prihvatljivog dnevnog unosa (ADI) koji su postavili američki regulatori, rekao je Pfizer. Kompanija je dala brojeve serija i druge informacije kako bi identifikovala loše serije lijekova.

Iako su svi izloženi određenom nivou nitrozamina, ove „nečistoće mogu povećati rizik od raka ako su im ljudi izloženi iznad prihvatljivih nivoa tokom dužeg vremenskog perioda“, primjetili su u kompaniji Pfizer.

Kompanija nije precizirala koji nivo nitrozamina je otkriven u onečišćenim partijama, ali je rekla da lijek ima „bezbjednosni profil koji je uspostavljen tokom 20 godina dozvole za stavljanje u promet i kroz snažan klinički program“, kao i da „nisu upoznati sa izvještajima o neželjenim posljedicama za koje je procijenjeno da su povezani sa ovim opozivom.”

„Pfizer vjeruje da je profil koristi/rizik proizvoda i dalje pozitivan na osnovu trenutno dostupnih podataka“, navodi se u saopštenju. Opoziv je čisto dobrovoljan i sprovodi se „uz znanje“ američke Uprave za hranu i lijekove (FDA).

Accuretic i njegovi generici se prepisuju za visok krvni pritisak, kako bi se smanjio rizik od „kardiovaskularnih problema“ kao što su moždani udar i infarkt miokarda, odnosno srčani udar.

Pacijenti koji ih trenutno uzimaju treba da se „konsultuju sa svojim ljekarom o alternativnim opcijama liječenja“, rekao je Pfizer, dok bi veletrgovci i distributeri sa navedenim serijama trebalo da „odmah prestanu da koriste i distribuiraju i da stave proizvod u karantin“.

Farmaceutski gigant sa sjedištem u New Yorku vrijedi milijarde dolara i proizvodi razne lijekove. Tokom protekle dvije godine, takođe se pojavio kao glavni proizvođač vakcina protiv Covid-19 zasnovanih na mRNA.

lijekoviPfizerrak
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

„Pfizer vjeruje da je profil koristi/rizik proizvoda i dalje pozitivan na osnovu trenutno dostupnih podataka“, navodi se u saopštenju. Opoziv je čisto dobrovolj
an i sprovodi se „uz znanje“ američke Uprave za hranu i lijekove (FDA).
Eto!
I neka neko samo posumnja da ta kompanija i državne regulative ne vode računa o nama?
Tačno se rasplakah od neke miline koja me prože.
I dlake na šupku mi se digoše od te miline.
Dirnut sam!
Duboko sam dirnut…

Cocolo
2 godine prije

trovaci se izvlace ???

NEdam rame
2 godine prije

Jadni oni propašće, imaju samo 20-ak isplaćenih tužbi i milijarde isplaćene odštete od kad rade. A vidim i da se brinu za zdravlje.

Max
2 godine prije

A cjepiva?

nessy
2 godine prije

A ovi koji su dobili rak od njihovig otrova, dobit ce satisfakciju u vidu tapsanja po ramenu od Sv. Petra.

Mali zloco
2 godine prije

A vakcina nista,ona ostaje?

ScumBoy
2 godine prije

Siguran sam da su i sa ovim ucinkom zadovoljni. Em zaradili em unazadili.

Doktor
2 godine prije

Pa ne bi im nista ostalo na trzistu kada bi ih se natjeralo da sve svoje lijekove povuku koji izazivaju kancer?

4e 65 6b 64 6f 2e
2 godine prije

Sada će napraviti novu drogu(“lijek”) naravno zaštičenu patentima. –> Nema generika za izvjesno razdoblje, znači povečavaju se cijena i tržište.

Nakon 20 godina ponovo će otkriti da droga nije lijek, nego nekakav otrov, platit će se odšteta, napraviti nova droga i tako u krug.

Money talks, BS walks.

Tim Kunić
2 godine prije

Znači povući će sve svoje proizvode?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI