fbpx

Što je znanstvena metoda i znanstveni pristup – Prirodni imunitet – Nepoznanice u vezi vezanja antitijela za SARS-CoV-2…

Znanstvene vijesti

Za naše čitatelje i svekoliku javnost krećemo s našim znanstvenim vijestima. Biti će riječ o novim saznanjima i istraživanjima iz znanstvenih časopisa a sve kako bi vam ista što preciznije i u kratkim tekstovima, o najosnovnijem, prenijeli najbitnije i razumljivo svima.

Najprije krećemo s malim uvodom, a onda i sa prvih pet informacija.

Vjerujemo kako će vam se ovaj pristup kratkoj i kvalitetnoj informaciji svidjeti. Želimo da uživate u najnovijim informacijama iz znanstvenih, relevantnih, krugova.  Za početak kratki uvod  – znanstveni pristup i metode – a onda četiri najnovije vijesti.

Znanstvena metoda i znanstveni pristup – ukratko

Znanstvena metoda je uvriježeni set aktivnosti kojeg znanost današnjice koristi za stjecanje pouzdanih znanja. Osnovni koraci znanstvene metode su:

 1. Opažanje fenomena (pojava) ili procesa u prirodi
 2. Definiranje problema (postavljanje pitanja)
 3. Istraživanje problema (prikupljanje informacija i primjena jedne ili više metoda znanstvenih istraživanja)
 4. Postavljanje hipoteze (definiranje metoda provjere i prognoziranje)
 5. Testiranje hipoteze (provjera istinitosti onoga što se pretpostavilo, provedba eksperimenta, opažanja eksperimenta, testiranje prognoze, analiza i interpretacija rezultata, prihvaćanje ili odbacivanje hipoteze)
 6. Zaključak (odluka o nastavku istraživanja)
 7. Stvaranje znanstvene teorije i dijeljenje rezultata s ostalim znanstvenicima
 8. Neovisno ponavljanje istraživanja od strane drugih znanstvenika

Znanstvenom se metodom na ovaj rigorozno definirani način želi smanjiti utjecaj pristranosti ili predrasuda kod eksperimentatora u najvećoj mogućoj mjeri. Naime, valja imati na umu da čak ni oni znanstvenici koji imaju najbolje namjere ne mogu izbjeći pristranost jer je na ovome svijetu sve pristrano percipirano (odnosno percipirano od strane subjekta-čovjeka). Percepcija nastaje u interakciji mnogih čimbenika koji su primjerice osobna uvjerenja, kulturno okruženje, trenutni okolišni čimbenici, emocije, itd. Tijekom života, čovjek kontinuirano filtrira informacije na temelju vlastitog iskustva što može dovesti do toga da se jedan ishod preferira nad drugim. U znanstvenoj zajednici, rezultati se iz tog razloga moraju neovisno pregledati i duplicirati, čime se u velikoj mjeri izbjegava pristranost.

Znanstvena metoda ima i svoja ograničenja s obzirom da se hipoteza određenog istraživanja mora moći provjeriti te da se eksperimenti i opažanja mogu ponoviti. Znanost također ne može donositi vrijednosne prosudbe. Ukratko bi se stoga moglo kazati kako je cilj svih znanstvenika bolje razumjeti svijet oko sebe a ne primjerice, kreirati ‘dogme’ ili ‘vječne istine’ odnosno vrijednosne prosudbe. Znanstveno znanje je empirijsko što znači da je utemeljeno na objektivnim, opipljivim dokazima koji se mogu promatrati uvijek iznova, bez obzira na to tko ih promatra.

 1. Upala srca vezana uz preparate koji se koriste kao ‘vakcine’ protiv COVID-19

Znanstveni časopis Science, prenosi izjave izraelskih znanstvenika da bi Pfizerovo cjepivo moglo biti povezano s upalom srčanog mišića nazvanom miokarditis u mladih osoba dobi između 16 i 24 godine. Kasnije tu vijest potvrđuju Food and Drug Administration (FDA) i BBC ali je proširuju i na Moderna vakcinu. Miokarditis se javlja u 1 od 6000 cijepljenih što je između 5 i 25 puta češće od pojave u necijepljenih osoba. Većinom se miokarditis pojavljuje nekoliko dana nakon druge doze cjepiva mRNK. Izrael i mnoge europske zemlje raspravljaju o tomu da li mlade osobe treba cijepiti.  SAD  još nekoliko zemalja  nastavljaju istraživati pojavu miokarditisa u cijepljenih s Moderna cjepivom. U vezi s tim neki istraživači ističu da korist od cijepljenja prelazi rizik obolijevanja i smrtnosti. Nije međutim jasno otkud ta tvrdnja kad su nedavna istraživanja s John Hopkins sveučilišta pokazala da je rizik od smrtnosti COVID-a za djecu od 0 do infinitezimalno mala.

 1. Nepoznanice u vezi vezanja antitijela za SARS-CoV-2

Prije no što se uopće zna prevalencija, zaštita i prepoznavanje mjesta vezanja antitijela koje tijelo stvara kao odgovor na SARS-CoV-2, krenulo se u proizvodnju i distribuciju eksperimentalnog cjepiva! Voss i suradnici su objavili u znanstvenom časopisu Science da je odgovor tzv. neutralizirajućih antitijela IgG uglavnom usmjeren na vezna mjesta izvan receptorske domene spike proteina. Do sada se mislilo da je upravo receptorska domena primarno mjesto vezanja antitijela. Radi se prema autorima ove studije o tzv. N-terminalnoj domeni. Mutacije prisutne u cirkulirajućim SARS-Cov-2 varijantama mogu smanjiti ili poništiti vezanje i neutralizaciju antitijelima što sugerira mehanizam ‘izmicanja’ virusa od imunološkog sustava u nekih osoba. Ipak većinu veznih mjesta u ostalim varijantama antitijela prepoznaju.

 1. Aktivacija retrovirusnog elementa iz genoma pacijenata s COVID-19

U radu Balestrerija i suradnika u znanstvenom časopisu EBioMedicine pokazano je kako se u krvnim stanicama pacijenata s teškom infekcijom akutnog respiratornog sindroma COVID-19 aktivira element ovojnice humanog endogenog retrovirusa -W (HERV-W ENV). Ovaj rezultat evaluiraju u kontekstu nedavnih otkrića kako se se elementi HERV aktiviraju kao odgovor na zarazne agense i dovode do različitih imuno i neuro-patoloških učinaka (primjerice, ovaj je element uključen u patogenezu shizofrenije kao što je objavljeno još 2015 u znanstvenom časopisu Journal of Neuropsychiatry in Clinical Neuroscience. Autori su utvrdili ekspresiju HERV-W ENV u krvnim stanicama bolesnika s COVID-19 te su uvidjeli korelaciju s kliničkim karakteristikama. Posebice je postotak HERV-W ENV-pozitivnih limfocita korelirao je s upalnim biljezima i težinom upale pluća u bolesnika s COVID-19.

 1. Prirodni imunitet u oboljelih od COVID-19 traje više od 6 mjeseci

Autori studije nedavno objavljene u znanstvenome časopisu Nature pokazali su kako se memorija T-limfocita koji su specifični za SARS-CoV-2 održava u bolesnika koji se oporavljaju od COVID-19 i 10 mjeseci uz paralelni razvoj memorijskih T-limfocita sličnih matičnim stanicama. Autori zaključuju kako su navedene memorijske stanice dugotrajne nakon oporavka od COVID-19, pa smatraju kako ova činjenica govori i u prilog učinkovitosti programa cijepljenja kao mjere za kontrolu COVID-19.

 1. Distinkcija termina anti-vaccinevaccine hesitancy

U Editorialu znanstvenog  časopisa Science spominje se važna distinkcija između termina antivakser (anti-vaccine) i kolebljivost oko vakcina (vaccine hesitancy). Ova potonja u vezi je sa sigurnošću cjepiva. Distinkcija je važna jer naši središnji mediji često olako etiketiraju antivakserima oprezne osobe koje sumnjaju u kakvoću cjepiva. No nisu samo mediji ti koji (namjerno ili ne) brkaju ove pojmove. To su i političari, znanstvenici, neki zdravstveni radnici pa i oni koji rade u javnom zdravstvu. Članak radi jasnu distinkciju tih dvaju kategorija. Pojam kolebljivosti oko vakcina ukorijenjen je u povijesnim strahovima vezanim za individualna ili grupna loša iskustva s vakcinama. Pogotovo se to događa danas u vezi s Covid vakcinama. Ljudi koji sumnjaju u cjepiva ne moraju nužno biti antivakseri iako mogu koristiti iskustva antivaksera. U editorialu se postavlja pitanje kako pristupiti tim osobama. Dosadašnja iskustva s propagiranjem vakcina protiv Covida ne pružaju dobar model za odgovor na zadano pitanje naprosto zato jer nisu adresirana sva ključna pitanja koja su se u međuvremenu pojavila.

Nastavlja se…..

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
168 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Komplicirano
Gost
Komplicirano
1 godina prije

Jasno nam je svima da se nabrojani kriteriji “znanstvenosti” brutalno gaze u najnovije vrijeme,,,znanost koja počiva na “vjeri” i nikada dokazanim hipotezama se uči u školstvu,,,dalje su sve samo posljedice te obmane,,,naravno,znanost tipa Tesla ili mnogo sličnih korisnih čovjeku ,dokazanih hipoteza treba i jeste uzeti sa poštovanjem i zahvalnošću,,,

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije

Molim pisca ovog članka da stavi sve podatke vezane uz temu a ne samo one koji idu u korist njenoj tvrdnji. Molim “Kristovu ratnicu” i vjeroučitelja-tatoo majstora za odgovor na pitanje:” Koliko je veča opasnost replikacije cijelog virusa, sa svim njegovim proteinima i mRNA koje stanica pri tome proizvodi, od… Pročitaj više »

Čudan lik
Member
Čudan lik
1 godina prije

“Znanstvenici” su sigurni da su cjepiva pouzdana i neškodljiva, toliko su sigurni da nijedan “stručnjak” neće snositi odgovornost za ništa. Inače “znanstvenici” su osobe koje su plaćene da vrše istraživanja za naručitelja. Ako ste i na trenutak pomislili kako znanstvenici svoja istraživanja usklađuju sa željama naručitelja onda ste desničar i… Pročitaj više »

mizuno
Gost
mizuno
1 godina prije
ZriBra
Gost
ZriBra
1 godina prije

Niti jedan znanstveni dokaz ne može opovrći kuronja epizdemiju,Upravo suprotno uz jače dokaze,žešće će da tlače.Argument sile se ruga ,sprda sa silom argumenta.

Dani
Gost
Dani
1 godina prije

O kojim virusima vi govorite? Nikada u povijesti nije dokazano postojanje niti jednog virusa.
Da, “znanstvene” vijesti, gomila gluposti…
A kada vam čovjek stavlja linkove na BITNE spoznaje, logično cenzurira.
Sramotno…
A kaj ću vam ja, ne da mi se imati posla s time.
Uživajte i dalje u “znanju”…
Pozz

Morenoo
Gost
Morenoo
1 godina prije

Tako je. Samo rokaj

grom iz vedra neba
Gost
grom iz vedra neba
1 godina prije

Znanstvenik koji proučava buhe istrenirao nekoliko buha da kad kaže ‘HOP’ buha skoči. Nakon niza eksperimenata sav ozaren sazove znansvenu konferenciju da im pokaže svoje otkriće, i onako ushićen objašnjava kolegama uvjete znansvenog eksperimenta, potpunu usklađenost sa svim uvjetima znanstvene metodologije. Kaže, tako sam precizno istrenirao buhe da svaki put… Pročitaj više »

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

Iceland’s Chief Epidemiologist Suggests COVID-19 Restrictions Could Last For Up To 15 YearsZero*Hedge

Max
Member
Max
1 godina prije

Dobra ideja.

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije

Ali to pomeni, da bodo politiki končali kot je STASI v Nemčiji?
ttps://www.lifesitenews.com/news/information-security-expert-reveals-pfizer-covid-jab-contracts-theres-good-reason-pfizer-fought-to-hide-the-details?utm_source=top_news&utm_campaign=standard

ivo
Gost
ivo
1 godina prije

kako nas prave budalama!! tko jos vjeuje u teoriju o virusima taj je budala!! cijepiva stite. tako sto se moras bosti svaki h 6 mjeseci kao narkoman!!! mi necjepljeni barem ne moramo brinuti ocemo dobiti teombozu ili dali cemo umrijeti nakon boce!!!

ivo
Gost
ivo
1 godina prije

cinjenica je da su ljudi sve bolesni od kada je dosla moderna medicina , al ovce ne vide dalje od nosa!!!

Ganicus
Gost
Ganicus
1 godina prije
Sven
Gost
Sven
1 godina prije

Ok je to ali ja sam skroz neznanstven. Ali pratim to. Dobro je biti u toku sa zvanicnom znanosti. Kod nje je samo problem sto ja imam neku tendenciju da sumnjam ponekad u ono sto tvrde. Sumnjicav sam kao vjeverica kojoj druga vjeverica krade zireve. Po znanosti se matematicki moze… Pročitaj više »

onaj najgl... Dalton
Gost
onaj najgl... Dalton
1 godina prije

Sastanak Kriznog stožera i Vladina Znanstvenog savjeta

Božinović: ”Ko ti je ovo radio?”Capak: “Otišao dihtung!”
Beroš: “Loš fasung.”Markotić: “Ne paše!”Kaić: “Ima lufta.”Đikić: “Prestaće kad se razradi.”Kolarić: ”Biće u redu kad nalegne.”
Lauc: “Ko vam je prepisao ove lijekove? Taj Pojma nema!”

onaj najgl... Dalton
Gost
onaj najgl... Dalton
1 godina prije

A da vratite mogućnost editiranja…
Komentar je ispao da ga ni ja ne mogu prepoznati.

Shumadinac
Member
Shumadinac
1 godina prije

E Arna ali to sve bi bilo bitno kad bi virusi postojali. A pošto ne postoje… 😉

Legendarni Grk
Gost
Legendarni Grk
1 godina prije

ttps://tribun.hr/ucinkovito-cjepivo-na-islandu-preko-90-cijepljenih-a-raste-broj-zarazenih-cijepljenih-moguce-cak-15-godina-zakljucavanja/

Katastrofa na Islandu i u Izraelu – skoro svi se cijepili, a cijepljeni masovno obolijevaju.
Sada je svima potpuno jasno da cjepiva apsolutno ništa ne pomažu, nego čak truju ljude i ugrađuju magnetizam i BlueTooth signal.

122121212543kjlkjlk5
Gost
122121212543kjlkjlk5
1 godina prije

Giuseppe De Donno, father of the hyperimmune plasma treatment against Covid, is killed>https://www.italy24news.com/News/135434.html

Grom iz oblaka
Gost
Grom iz oblaka
1 godina prije

Evo ja sam osoba koja se ne želi cjepiti ali nemam ništa proti onim koji se žele. Neka svak odlučuju za sebe slobodno svojom voljom. Ali mi je jedna stvar fascinantna, a to je kad neka osoba koja se ne želi cjepiti govori u društvu kako ga neko želi ubiti… Pročitaj više »

Armando Vussio
Gost
Armando Vussio
1 godina prije

Uvažena gospođo Šebalj držim da su ove moje vijesti koje ću sada napisati važnije od vaših iako ne podcjenjujem vaš rad niti malo. Naime ljudima treba objasniti TKO a ne ŠTO. Pa ću tako ja početi, dakle iza pokreta u (bolesnoj) americi BLM (a zašto nitko zadnjih 70 godina nije… Pročitaj više »

Majoneza
Gost
Majoneza
1 godina prije

Što ako se seksaju cjepljena i necjepljen osoba?? Dolazi li do sirenja spike proteina kod necjepljene osobe??

POVEZANE VIJESTI

Izbornik