Navodna “ruska vježba” pokrenula alarm lažnog “lansiranja rakete” u američkoj bazi Ramstein u Njemačkoj

Ramstein baza
5 komentara

Američka centralna evropska vojna baza, vazduhoplovna baza Ramstein u Njemačkoj, 12. decembra upozorila je svoje osoblje na „lansiranje raketa u stvarnom svijetu u evropskom pozorištu“, da bi kasnije incident procijenila kao „dio vježbe“, ne nudeći nikakve informacije u vezi sa onim što je pokrenulo upozorenje.

Tvrdi se da je ruska vojna vježba nedavno pokrenula balističko „upozorenje za lansiranje projektila“ u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, prema više američkih odbrambenih zvaničnika koje je citirao CNN.

12. decembra osoblje u bazi, kao i u okolnim oblastima, dobilo je kompjuterizovana obavještenja o upozorenju, a upozorenje o projektilu takođe se oglasilo u Ramsteinu preko zvučnika.

Nakon kratke aktivacije alarma, potpuno je jasno, prema zvaničnicima, čija je prvobitna procjena bila da je incident mogao biti pokrenut kada su visoko klasifikovani američki obavještajni sateliti otkrili lansiranje.

Prema navedenim izvorima, sateliti koji su pratili infracrveni trag balističkih projektila utvrdili su da su u subotu probno ispaljene četiri interkontinentalne rakete sa ruske podmornice u Ohotskom moru kod zapadne Rusije.

U ponedjeljak je u izjavi američke vojske u Evropi, koju je citirao lokal, navedeno da je američka vojska “primila upozorenje sistemom obavještenja o upozorenju o lansiranju rakete u stvarnom svijetu. Kontrolni centar je slijedio odgovarajuće procedure i postupao blagovremeno za pružanje brzih i tačnih obavještenja svom potrebnom osoblju“.

Bez posebnog pominjanja ruskog lansiranja projektila, u izjavi američkog Air Force Europe-Army Africa kaže se:

“Nijedan američki avion ili piloti nisu kodirani. Lansiranje rakete utvrđeno je kao dio regionalne vježbe za obuku i za nekoliko minuta kontrolni centar je ponovo slijedio odgovarajuće procedure i pružio ažurirana obavještenja. Dosljedno i rutinski nadgledamo bilo kakve prijetnje našim snagama i našim saveznicima“.

Citirano je da je zvaničnik potvrdio da su ruski vojni zvaničnici izdali tipično „obavještenje vazduhoplovcima“ koje pokriva period kada se incident dogodio, upozoravajući na predstojeće vojne aktivnosti u određenom području.

Kada se incident prvobitno dogodio u bazi, komanda čvorišta izdala je izjavu na svojoj Facebook stranici vojnoj zajednici u tom području, potvrđujući da je komandno mjesto vazduhoplovne baze Ramstein obavješteno sistemom obavještavanja o „lansiranju rakete u stvarnom svijetu u evropsko pozorište“.

Dodaje da je sproveden „odgovarajući postupak“ i „tačna obavještenja“ izdata osoblju u vojnoj zajednici Kaiserslautern. Lansiranje rakete brzo je ocijenjeno kao dio vježbe i „ne predstavlja prijetnju za područje KMC“. U to vrijeme nisu objavljeni detalji o tome za šta se vjerovalo da je pokrenulo upozorenje.

Ipak, citirani američki odbrambeni zvaničnik primjetio je da je incident zabrinjavajući jer uvijek postoji mogućnost pogrešnih izračuna.

Nije bilo komentara ili zvanične izjave ruskih vojnih zvaničnika.

Havajska panika

Aktuelno upozorenje vazduhoplovne baze Ramstein podsjeća na incident od 13. januara 2018. godine, usred naglih tenzija između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje.

Ranojutarnje hitno upozorenje pogrešno je upozorilo na nadolazeći napad balističke rakete preko Havaja u to vrijeme, uz upozorenje koje je na mobilne telefone poslala Havajska agencija za upravljanje vanrednim situacijama. Iako je upozorenje opozvano 38 minuta nakon što je izdato, izazvalo je široku paniku.

Zvaničnici su naknadno rekli da je upozorenje rezultat ljudske greške, odbacujući bilo kakve špekulacije o hakerima ili stranoj vladi koja je umiješana u to.

lansiranje raketenjemačkaRamstein bazarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
davor3
3 godine prije

Zapad voli ovakve vladare KREĆUĆI se u njemačkom trgovačkom centru, prekriven tetovažama i odjeven u neumjereni žuti crop top, šugavi momak izgledao je toliko daleko od kraljevine koliko ste mogli zamisliti. Ali ovaj oskudno odjeveni čovjek zapravo je tajlandski kralj Kealjevski par je kupio pudlicu Foo Foo, kojoj se tajladnski kralj Maha posvetio na način da bi čak i najvatreniji ljubitelj pasa našao krajnost. Postao je glavnim maršalom zrakoplovstva u Kraljevskom zrakoplovstvu Tajlanda, a pas se pojavio na službenim funkcijama odjeven u jaknu. Foo Foo je 2007. bio gost na prijemu koji je održao američki veleposlanik Ralph Boyce. U dokumentu koji je procurio, gospodin Boyce je rekao: „Foo Foo je bio nazočan događaju, odjeven u svečanu večernju odjeću u kompletu s rukavicama za šape. “U jednom trenutku tijekom drugog broja benda, skočio je do stola i počeo pljeskati iz čaša za vodu gostiju, uključujući i moju. “Šaljivdije zrakoplovnog šefa zrakoplova… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Zakazali svemoćni sustavi ili je to namjerno napravljeno?

Sirius
3 godine prije

To je grupa ramstein snimala novi spot u podmornici.

Boba Lazarević
3 godine prije

Ma to te ja pitam! Dobri stari nuklerni rat, pravo uništenje odmah i kompletno, a ne ova suptilna agonija globalne erozije svega što nam je bilo drago.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI