Aleksej Navaljni osuđen na 2 godine i 8 mjeseci zatvora. Moskovski sud presudio zbog Navaljnijevog kršenja uvjetne kazne u slučaju prijevare ”Yves Rocher.”

Navaljni osudjen
48 komentara

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni služit će dvije godine i gotovo osam mjeseci zatvora nakon što je proglašen krivim za kršenje uvjetne kazne izrečene za slučaj pronevjere 2014. godine.

U utorak je moskovski Gradski sud presudio da se Navaljni nije redovito prijavljivao Saveznoj kaznionici (FSIN). Nadalje, njegov izgovor za nedolazak smatrao se nedovoljnim. Stoga je sudac presudio novu kaznu.  Aktivist i borac protiv korupcije prvotno je osuđen 2014. godine na tri i pol godine, ali već je odslužio oko deset mjeseci u kućnom pritvoru.

Navaljni je 2014. proglašen krivim za pronevjeru 30 milijuna rubalja (400.000 USD) od dvije tvrtke, uključujući francusku kozmetičku marku Yves Rocher, u slučaju za koji tvrdi da je bio politički motiviran. Presudu je osudio i Europski sud za ljudska prava (ECHR), koji je osudu nazvao “proizvoljnom i očito nerazumnom.” Dobio je kaznu uvjetno na pet godina, koja je kasnije produžena za još godinu dana. Kazna je trebala isteći 30. prosinca prošle godine. Međutim, nekoliko dana prije nego što je istekla, Navaljnog je pozvao FSIN. Nije se pojavio, jer nije bio u zemlji i zbog toga je proglašen traženom osobom. U to je vrijeme Navaljni bio u Njemačkoj, oporavljajući se od navodnog trovanja koje se dogodilo u Sibiru prošlog kolovoza. Međutim, izvještaj, kojeg su berlinski liječnici objavili u prosincu, pokazao je da se Navaljni oporavio, pa je prema tome, prema FSIN-u, tehnički trebao moći prisustvovati. Na ročištu je Navaljni to osporio, tvrdeći da nije sposoban za povratak u Rusiju do sredine siječnja.

Prije početka slučaja, mediji su izvijestili o velikoj prisutnosti policijskih snaga oko zgrade suda, s nekoliko uhićenja. Obližnje ulice bile su blokirane.

Uz predstavnike tiska, sjednici su nazočili i predstavnici iz veleposlanstava, dok je ispred zgrade suda primijećen dugačak red diplomatskih automobila.

Nakon početka rasprave, medij iz Ekaterinburga Znak izvijestio je da je Vjačeslav Detišin, šef suda na kojem je prvobitno trebalo biti održano saslušanje, predao ostavku prošlog tjedna i da on može napustiti posao 01. ožujka.

Posljednja dva vikenda Navaljnijeve pristaše izašle su na ulice širom Rusije tražeći njegovo puštanje iz zatvora. 23. siječnja, na datum prvog prosvjeda, tisuće demonstranata okupilo se širom zemlje, u više od stotinu gradova. Prošle nedjelje došlo je do općeg smanjenja broja demonstranata, ali je došlo i do porasta broja uhićenja i nasilja. Videozapisi na društvenim mrežama prikazuju kako policajci upotrebljavaju palice na struju. U jednom trenutku, u Sankt Peterburgu, policajac je izvukao pištolj nakon što je bio napadnut od strane demonstranata.

Prije nedjeljnog prosvjeda, policijske snage pretresle su stanove niza Navaljnijevih pristaša, uključujući glasnogovornicu Kiru Jarmiš i političarku Ljubov Sobol. Obje su sada u kućnom pritvoru.

Navaljni se vratio u Moskvu 17. siječnja, gotovo pet mjeseci nakon što je stigao u Njemačku u lošem zdravstvenom stanju. Odmah po dolasku u Moskvu je uhićen. Prema njemačkim liječnicima, otrovan je živčanim sredstvom “Novičok.” Navaljni tvrdi da iza napada na njega stoji Kremlj, što je navod kojeg je Putinov glasnogovornik glatko demantirao. Dmitrij Peskov optužio je oporbenjaka za kompleks progona.

Aleksej Navaljnipresudarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
3 godine prije

Nekako mi izgleda tempirano – možda sam paranoičan? 🙂

Noman
3 godine prije

Sad će moći pročitati sabrana Tolstojeva djela nekoliko puta.

Joe
3 godine prije

Za veleizdaju – malo.

Praetorian
3 godine prije

Malo, vjerojatno jer je velika medijska pompa oko svega. Da se barem velebni moralisti mainstream mediji angaziraju za pravdu pa da pokrenu lavinu za Assangea ili Snowdena. Ovako su samo licemjerni

tuf
3 godine prije

Previše ga miluju po glavi obzirom da je uzrokovao štetu u milijardama za vlastitu državu uslijed nametnutih sankcija. Toliko ga miluju da je poprilično izgledno da će i prije izaći iz zatvora zbog diplomatskih pritisaka. Malo je vjerojatno da će završiti kao Epstein.

ZAGREPCANKA
3 godine prije

Lenjin je iz Švicarske s vlakom novaca došao u Rusiju dići revoluciju, nažalost, i pobiti cijelu carsku obitelj, sve Romanove.
Jel i ovaj plaćen za isto?
E, ali tu je Putin, veliki CAR! Srećom.

Grdi
3 godine prije

S obzirom da ga zapad financira – dakle on je spijun, trebao dobiti bar 10 god. za pokusaj potkopavanje drzave za tudi racun ……

Ringo10a
3 godine prije

Ovo mu je opomena

I njemu i slicnima

Kad izadje ako nastavi po istom slijedi mu 20 godina robije zbog subverzije i pokusaja destabiliziranja Rusije za interese neprijateljskih sila

Dugo su tamo i trpili i tolerirali njegove pizdarije

Stara kuka
3 godine prije

E sad će morati paziti da mu ne ispadne sapun pa umjesto Navalni postane Analni.

Lobos
3 godine prije

Pa sad je bar na sigurnom tih 2,8 mjeseci. Da sam on i da imam takve “prijatelje”, bio bih zabrinut da sam na slobodi.

cibo
3 godine prije

On je uzivao u sudjenju i u presudi, ruske vlasti imaju posla s ludjakom i mazohistom.

Savonarola
3 godine prije

Nevaljalni nije kriv, ja mislim da mu je netko nešto stavio u drogu.

kfvmsdogfnbpigisrpbg
3 godine prije

Što je uopće pustio brata po krvi u Rusiju, da glumi kako štiti ruske interese buuahahahahaha……..

Ringo10a
3 godine prije

Meni nije jasno zasto mu nisu navalili 20 godina robije

Perun
3 godine prije

Malo teatralnog i pompoznog nece skoditi nikom …,,Zatresla” se zemlja rodio se miš( citaj Navaljni)…..Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

Bruno
3 godine prije

Rusko pravosuđe postalo je vrlo blago. Samo oko 500.000 ljudi je trenutno u zatvorima u Rusiji, a prije 10 godina bilo ih je oko 700.000. Preblaga kazna za ovog narcisoidnog pajaca i galamdziju, ali čeka ga još jedan ozbiljan proces zbog pronevjere teške milijune.

TIKTAKTIKATAKATAK
3 godine prije

N teletextu idu ovim redom vijesti :Dinamo 3 boda; Navaljni 3,5 godine

Ante
3 godine prije

Sada je siguran od trovanja. Ako mu ne paše zatvorska hrana neka ufati kojeg krznatog posjetioca na 4 noge .

3 godine prije zadnji put uredio Ante
vinko
3 godine prije

Legenda, vise voli ruski zatvor nego njemacki hotel.

3 godine prije zadnji put uredio vinko
Max
3 godine prije

Zaslužeeno.

Ella
3 godine prije

U americi se ovakvi napune olovom. Gad veleizdajnicki. Ima Vladimir dobre zivce.

Hrvoje
3 godine prije

Sluga američkih interesa i kriminalac

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI