S obzirom na popuštanje mjera Rusija postaje neto izvoznik hrane

prodaja ruskih poljoprivrednih proizvoda
24 komentara

Prošle je godine, prema premijeru Mihailu Mišustinu, međunarodna prodaja ruskih poljoprivrednih proizvoda premašila inozemne.

“Količina izvoza agroindustrijskog kompleksa u zemlji iznosila je 271 milijardu rubalja, što je uvećalo uvoz za oko milijardu dolara,” rekao je premijer tijekom sastanka s pitanjima i odgovorima s članovima državne Dume.

Istaknuo je presudnu ulogu koju imaju ukidanje uvoza i domaća poduzeća, u procesu provedbe nacionalnih infrastrukturnih projekata.

Državni program za postupno ukidanje uvoza pokrenut je 2014. godine, nakon što su odnosi Rusije i zapadnih zemalja dramatično pali, zbog ekonomskih sankcija koje su protiv Rusije uvele SAD i EU. Moskva je odgovorila protu-sankcijama, nakon što je postupno ukinula tradicionalni američki i europski uvoz s ruskog tržišta.

Prema Mišustinu, udio robe domaće proizvodnje u državnim ugovorima o otkupu povećao se s 49 % na 57 %, dijelom i zbog fiksnih kvota primijenjenih u korist domaćih proizvoda.

Ranije ove godine rusko Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je ruski izvoz hrane u 2020. godini dosegao rekordnih 30,7 milijardi dolara, u usporedbi s 25,6 milijardi dolara izvoza zabilježenog u prethodnoj godini.

Rusija je 2020. godine izvezla svoje poljoprivredne proizvode u 150 zemalja. Kina je postala glavno tržište ruskih prehrambenih proizvoda s uvozom vrijednim više od 4 milijarde dolara.

Poljoprivredarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ratar
2 godine prije

opet zovete vraga ….na svaki Ruski uspjeh ovi udare sankcije zato plačite da su gladni

Siniša
2 godine prije

“Američko Ministarstvo poljoprivrede prognozira da će u poljoprivrednoj 2021-2022. godini žetva pšenice u Rusiji iznositi 85 miliona tona, što je jedan od najviših prinosa u istoriji. Prema majskom izveštaju Ministarstva, od 1. jula 2021. godine do 30. juna 2022. godine prelazne zalihe pšenice povećaće se sa 12,028 miliona tona na 15.082 miliona tona (procena je ista kao u aprilskom izveštaju). Globalna proizvodnja u narednoj sezoni mogla bi dostići 788,978 miliona tona u poređenju sa 776,097 miliona tona koliko je proizvedeno ove sezone. Rekordni prinos pšenice u Rusiji ostvaren je 2017. godine kada je, prema podacima Federalne službe za državnu statistiku požnjeveno 86,003 miliona tona pšenice (žitarica i mahunarki zajedno 135,539 miliona tona). Druga najveća žetva u istoriji zemlje zabeležena je 2020. godine kada je požnjeveno 85,896 miliona tona pšenice. Ministarstvo poljoprivrede SAD procenjuje bruto prinos pšenice u Rusiji prošle godine na 85,354 miliona tona, a 2017. godine – na 85,167… Čitaj više »

Tomi
2 godine prije

Bolje kinezima rusko sve sveze odma preko granice a ne americko sa brodovima i picdematerine

Singidunum
2 godine prije

I pored svega, rusofobima je slogan gladna i bedna Rusija?!
Interesantno, 99%n rusofoba nikada nije kročilo u Rusiju a savršeno dobro znaju stanje u istoj? Kakve sve gluposti nisam pročitao iz njihovog pisanja, Bože me sačuvaj.
Koliko god im dokaza dali, oni će i dalje lupati u isti doboš!

Bezvezni Stranac
2 godine prije

Ja bih dio tog žita pretvorio u kvasac, kvasac pomoću bakterija u alkohol, limunsku kiselinu, ocat i aminokiseline. Ukratko u bazne kemikalije koje su potrebne za kemijsku industriju. To su proizhvodi sa dodatnom vrijednošću koji se mogu još skuplje prodat, nego žito.

Marko9
2 godine prije

Mene raduje uspijeh kod Rusa ali me ne raduje glad i tragedija kod nikoga.

dulebg
2 godine prije

Rusija izvozi pšenicu i uopšte neprerađenu hranu, dajući kupcima priliku da zarade da njenoj doradi. Mora da se opredeli za visoku obradu u mlečne i suhomesnate proizvode, smrznuta jela, sokove i slatkiše.
Danas 2 čoveka mogu da proizvedu 5000t pšenice. Ako je Švaba vlasnik proizviodnje – on je treći zaposleni, a sav profit ode preko grane.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI